Prevodi: "Druge boje" i "Nula"

Knjiga “Druge boje” (prevod Mirjana Marinković) Orhana Pamuka sadrži piščeve eseje o životu u opštem smislu, piscima i njihovim knjigama
70 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: AP
Orhan Pamuk, Foto: AP
Ažurirano: 01.12.2012. 12:30h

Dva sjajna književna noviteta za ljubitelje dobre pisane riječi stižu iz beogradske “Geopoetike”. To su: “Druge boje”, knjiga eseja i jedna priča turskog nobelovca Orhana Pamuka i roman “Nula” poznatog francuskog pisca i matematičara Denija Geđa.

Knjiga “Druge boje” (prevod Mirjana Marinković) Orhana Pamuka sadrži piščeve eseje o životu u opštem smislu, piscima i njihovim knjigama, Pamukovim sopstvenim knjigama, politici, raznim građanskim problemima, umjetnosti, gradovima, raznim civilizacijama.

Tu su i intervju koji je Pamuk dao listu “Paris Review”, priča “Gledanje kroz prozor” i “Kofer moga oca”, besjeda prilikom uručenja Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

Zbir ovih tekstova je i vrhunska vrijednost ove knjige: bogata i potpuna sliku Pisca i njegove nepotkupljive odanosti literaturi

Ovi tekstovi su pisani u posljednje tri decenije uporedo sa beletristikom. Neke tekstove prate i crteži nacrtani Pamukovom rukom. “Druge boje”, kako primjećuje pisac Vladislav Bajac, predstavljaju Pamuka kao vrcavog, zabavnog, duhovitog, ali istovremeno i vrlo ozbiljnog, promišljenog posmatrača svijeta i sopstvenog života.

Pamuk se ovdje možda otvorio i više no što je planirao: tekstovi o pušenju, odnosu sa svojom ćerkom ili o opsesivnoj samoći prikazuju ga u do sada nepoznatom svjetlu. Kada se ovi intimniji članci povežu sa tekstovima o tzv. knjigama njegovog života, čitanjem, analizom politike u Turskoj i Evropi, a potom sa putovanjima po drugim gradovima i civilizacijama, dobija se knjiga samoispitivanja i jedne nove (auto)biografije vrlo perceptivnog čovjeka koji jednako iznijansirano zapaža sve oko sebe bilo da gleda na svijet sa svog prozora ili iz aviona.

Zbir ovih tekstova je i vrhunska vrijednost ove knjige: bogata i potpuna sliku Pisca i njegove nepotkupljive odanosti literaturi.

Za svoja djela dobio je brojna turska i međunarodna književna priznanja

Ferit Orhan Pamuk je rođen u Istanbulu 1952. godine. Studirao je arhitekturu u Istanbulu, ali je 1976. završio Institut za novinarstvo Istanbulskog univerziteta. Aktivno se posvetio pisanju 1974. godine.

Prvi roman “Dževdet-beg i njegovi sinovi” je objavio 1982. Potom slijede: “Tiha kuća”, “Bijela tvrđava”, “Novi život”, “Zovem se Crveno”, “Crna knjiga”, “Snijeg”, “Muzej nevinosti” i “Istanbul: uspomene i grad”.

Za svoja djela dobio je brojna turska i međunarodna književna priznanja među kojima su najznačajnije nagrada - IMPAC Dablin, Prix Médicis étranger, Nagrada za mir knjižara Njemačke i Nobelova nagrada za književnost 2006. godine. Knjige Orhana Pamuka prevedene su na preko četrdeset jezika i prodate u tiražu od više miliona primjeraka.

Stvranje moderne matematike

“Nula” Denija Geđa je istorijski roman o stvaranju moderne matematike koji pokriva pet hiljada godina ljudske civilizacije. Radnja romana “Nula” počinje zbivanjima u ratnom Iraku 2003. godine.

Kada se Praznina proširi sa lika junakinje na univerzalnu ravan, dobijamo knjigu koja oslikava pet hiljada godina

Matematička nula s početka je u drugom planu - glavna junakinja je Aemer, to jest njena inkarnacija u pet različitih vremena: u današnjem vremenu ona je arheolog u Iraku, a u prošlosti sveštenica boginje ljubavi, prostitutka, čitačica snova, kradljivica i robinja.

Njenih pet života, prepunih napetih životnih scena, kreću se kroz prostor Mesopotamije, Uruka, Ura, Vavilona, Bagdada i Iraka. Iako je roman podijeljen u zasebne cjeline, sve one pripovijedaju zajedničku priču o ženi koja nije u stanju da ispuni Odsutnost.

Objavio je više djela, među kojima su romani “Mjerenje svijeta: Meridijan”, “Naučna revolucija”, “Carstvo brojeva”

Kada se Praznina proširi sa lika junakinje na univerzalnu ravan, dobijamo knjigu koja oslikava pet hiljada godina čovjekovog simboličkog predstavljanja Praznine. Prevodilac knjige je Ivana Mislirlić- Bigard.

Deni Geđ (1940–2010) francuski matematičar, pisac, scenarista i profesor istorije nauke i epistemologije na Univerzitetu Pariz VIII predavao je matematiku i istoriju matematike, a na Odjeljenju za filmsku umjetnost – filmovanje i romansiranje nauke.

Bio je glavni urednik za matematiku u Enciklopediji Larus i autor Matematičke hronike u listu Liberasion. Geđ je autor čuvenog međunarodnog hit romana o istoriji i geografiji matematike – “Papagajeva teorema”.

Objavio je više djela, među kojima su romani “Mjerenje svijeta: Meridijan”, “Naučna revolucija”, “Carstvo brojeva”, “Proizvoljnost više ništa ne vrijedi”, “Berenikina kosa”.

Bonus video: