U rožajskom Domu zdravlja porađali trudnice, a nisu imali licencu

Fejzići su tužili Dom zdravlja i ljekarku zbog oštećenja zdravlja kćerke i unuke. Porođaj se desilo prije nego je porodilište dobilo licencu
130 pregleda 0 komentar(a)
Adisa Fejzić, Admir Fejzić, Foto: Aida Sadiković
Adisa Fejzić, Admir Fejzić, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 01.12.2012. 20:49h

Admir i Adisa Fejzić, tužili su rožajski Dom zdravlja i doktorku Azru Lukač-Bralić za isplatu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 eura zbog trajnog oštećenja zdravlja njihove kćeri.

Fejzići doktorku Lukač-Bralić optužuju da je svojom nestručnošću, prilikom porađanja Adise, prouzrokovala kod bebe oštećenje centralnog dijela mozga, usljed čega dijete nikada neće propričati, niti prohodati. Fejzići sumnjaju i da je bebi oštećen vid.

Fejzići toj zdravstvenoj ustanovi na teret stavljaju i to što u sanitetskim kolima kojima je beba prevezena u Klinički centar u Podgorici, odmah po rođenju, nije bila ispravna boca sa kiseonikom. Smatraju da je to dodatno oštetilo zdravlje djeteta

Licencu su dobilo tek u februaru 2012.

Fejzići toj zdravstvenoj ustanovi na teret stavljaju i to što u sanitetskim kolima kojima je beba prevezena u Klinički centar u Podgorici, odmah po rođenju, nije bila ispravna boca sa kiseonikom. Smatraju da je to dodatno oštetilo zdravlje djeteta.

Osnovno tužilaštvo se još nije izjasnilo da li će eventualno podnijeti krivičnu prijavu protiv doktorke i Doma zdravlja.

Oni su devet mjeseci vijećali, nakon čega su odlučili da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka i ustanovili da je majka kriva za narušeno zdravlje bebe, „jer nije sarađivala sa ljekarima tokom porođaja“.

Tužilac krivi majku što djevojčica nikada neće progovoriti >>>

„Majka na porođaju nije sarađivala sa ljekarima, zbog čega je došlo do poremećaja bebe i zbog čega nema osnova za pokretanje postupka", piše u odgovoru rožajskog tužilaštva, na koje su Fejzići čekali čak devet mjeseci.

U obrazloženju te odluke ne piše na osnovu čega je tužilac donio takav zaključak, ni da li je majka „kriva” i za to što su na glavi bebice još vidljivi tragovi prstiju doktorke, koja je porađala Fejzićevu.

Poslije te odluke, a nakon što su “Vijesti” objavile ispovijest Fejzića, iz tužilaštva su prvi put pozvali Adisu i njenu svekrvu Eminu Fejzić da daju izjave.

Iz tužilaštva su tada saopštili da prikupljaju činjenice koje će odlučiti o eventualnom pokretanju sudskog postupka.

Kada sam ugledala dijete zgrozila sam se. Bilo je crno, jadno, u dubokoj komi. Ne znam kako je doktorka koja je porađala snajku dozvolila da dođe do toga. Pretpostavljam da će se nakon naše priče javiti još porodica koje su preživjele sličnu situaciju, a nisu dočekale pravdu

Djevojčica je rođena 20. maja prošle godine, a majka je tokom trudnoće redovno išla na kontrole i sve je bilo u redu.

"Pet minuta prije porođaja je urađena kontrola (CTG), i tada je sve bilo u redu, o čemu imamo svu dokumentaciju. Kada se Adisa porodila, zvali su me da vidim unuku i snahu. Rekli su mi da bebu treba da vode u Podgoricu. Kada sam ugledala dijete zgrozila sam se. Bilo je crno, jadno, u dubokoj komi. Ne znam kako je doktorka koja je porađala snajku dozvolila da dođe do toga. Pretpostavljam da će se nakon naše priče javiti još porodica koje su preživjele sličnu situaciju, a nisu dočekale pravdu", rekla je tada Emina.

Dijete prima tuđu njegu i pomoć. Za invalidninu su je odbili.

"Nema tih para da plate njeno zdravlje ni našu tugu i muku. Ipak se nadamo da će dijete dobiti što mu pripada, ali prije svega se nadamo da će nam nadležni omogućiti da na sudu potražimo pravdu, ako ne zbog drugog onda da tuđa djeca ne bi slično stradala", rekla je Emina.

Bonus video: