Depresija prijeti svijetu, mogu li pametni telefoni zamijeniti terapeute

Aplikacije koje koštaju oko dva dolara imaju potencijal da dosegnu milione korisnika koji ne mogu ili ne žele da sebi priušte tradicionalnu terapiju
66 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 16:34h

Zamislite da pacijent, umjesto da leži na kauču i razgovara sa terapeutom, psihološku pomoć može da dobije iz udobnosti sopstvenog kauča. Aplikacije za pametne telefone bi mogle biti, ako ne zamjena, a onda dobra dopuna terapeutima za stanja kao što su depresija i anksioznost.

Ako pogledate Apple prodavnicu aplikacija naićićete na makar 100 "medicinskih" aplikacija koje se preporučuju za osobe koej pate od depresije. Među njima su Moody Me koja pomaže korisnicima da prate svoje emocije i tako imaju uvid u tom šta ih čini srećnima; iCouch CBT, čiji autori tvrde da će aplikacija, koja nudi specifične strategije, slične onima koje pacijenti nauče na profesionalnim terapijama, korisnicima pomoći da "treniraju svoje emocije i osjećaju se bolje".

BBC navodi da je ovakav trend razumljiv. Pametni telefoni su omiljeni kod više od 50 odsto Amerikanaca. A i depresija je sve češće među stanovništvom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, depresija je treća najrasprostranjenija bolest u svijetu, odmah iza bolesti pluća i dijareje. Očekuje se da će do 2030. godine depresija zauzeti prvu poziciju na listi oboljenja od kojih ljudi najčešće pate.

Želite li da vam ljekar bude dostupan putem interneta? >>>

Aplikacije koje koštaju oko dva dolara imaju potencijal da dosegnu milione korisnika koji ne mogu ili ne žele da sebi priušte tradicionalnu terapiju.

Dr Stiv Dejvis iz Američkog udruženja psihologa kaže da iPad i iPod "ne mogu da zamijene ulogu terapeuta, ali mogu da budu korisni kao sredstva za terapije između dvije ljekarske sesije".

Pacijent koristeći ih može da izborom simbola koji označava različita stanja kaže kako se osjeća i to je mnogo manje nametljiv sistem ispitivanja od pisanja dnevnika i ispunjavanja formulara, i može biti od pomoći ljekarima da prate raspoloženja pacijenata. Pritom su uređaji poput telefona stalno uz korisnika što omogućava ljudima da vježbaju stalno i diskretno.

"Ovako lični razvoj pacijenta može biti konkretniji i mjerljiviji"

Jedna od kompanija koja radi u ovoj rastućoj industriji je Hoa’s Toolshop, švedski startup koji kreira digitalne aplikacije za lični razvoj.

"Mi razvijamo ljude, ne samo aplikacije", kaže klinički psiholog i osnivač kompanije Hoa Li.

"Želimo da ljudi, umjesto da samo koriste Facebook i Instagram, koriste aplikacije koje su stvarno važne."

Najpopularniji servis švedske kompanije Viary osmišljen je da pomogne korisnicima da savladaju depresiju, anksioznost i druge mentalne poremećaje. A sve to kombinacijom poznatih terapija kombinovanih u nove aplikacije koje olakšavaju prikupljanje i praćenje važnih podataka o ponašanjima i postupcima pacijenta.

"Ovako lični razvoj pacijenta može biti konkretniji i mjerljiviji", kaže Li. "Mi samo prevodimo informacije iz analognog i digitalni svijet".

Za Viary se koriste neke od metoda koje podstiču pacijente da obavljaju određene radnje ili ponašanja koja im pomažu da promijene misli i reakcije na svijet oko njih i osjećaju se bolje.

Zajedno s terapeutom, Viary klijenti biraju određene radnje koje će im pomoći da postignu željeni cilj.

Klijent takomože da odabere vježbanje, da jede zdraviju hranu ili da sluša klasičnu muziku - sve ono što ga čini manje depresivnim.

Viary definiše podsjednik za takvo ponašanje - podsjeća pacijenta da bi trebalo da svakog jutra prošeta 15 minuta, da ume vegeterijanski ručak, da odsluša neku melodiju Betovena... Aplikacija potom prikuplja podatke o izvršenim radnjama. Terapeuti potom mogu da prate nmapredak pacijenta u realnom vremenu, čak i da komuniciraju sa njim.

Viary funkcioniše slično popularnoj Nike aplikaciji za trčanje, koja podstiče korisnika da postavi lične ciljeve, prati definisane aktivnosti, nalazi nove rute za trčanje, te podijeli rezultate sa prijateljima.

Dr Pol Blenkiron, konsultant psihijatar u Velikoj Britaniji, kaže da ovakve terapije pacijentima nude izbor, prenosive su, fleksibilne i jednostavne za upotrebu prema planu kojeg definiše svaki korisnik za sebe, kad god to želi.

Ipak, smatra da nisu dovoljne da zamijene "ležanje na kauču" na terapijama u realnosti...

Bonus video: