Tempirane bombe širom države, policija ćuti o lokacijama

Za razliku od vojnih skladišta u kojima se čuvaju viškovi, koji su javnosti poznati, u Upravi policije nijesu željeli da otkriju taj podatak
176 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 17:34h

U skladištima širom Crne Gore, trenutno je na desetine tona zastarjele municije, mina, granata, raketa i bombi i to onog u vlasništvu Uprave policije.

Da viškovi naoružanja i minicije nijesu samo problem Vojske, govori i zvaničan podatak da je trenutno 5.000 komada naoružanja, 61.000 eksplozivnih sredstava i oko tri miliona metaka različitog kalibra, vlasništvo Uprave policije, uskladišteno širom Crne Gore.

U dokumentu, koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade, piše da ta municija i naoružanje predstavljaju značajan bezbjednosni problem, ali uprkos tome, iz policije “Vijestima” nijesu željeli da saopšte gdje se nalaze skladišta i gdje se to naoružanje uništava.

"Tempirana" bomba ispod pješačkog mosta između Zagoriča i Malog brda >>>

Ministarstvo odbrane od starog naoružanja zaradilo 2,5 miliona dolara >>>

Stotine tona eksploziva u srcu Boke >>>

U Crnoj Gori se još od 2006. godine sprovode nekoliko projekata uništavanja i bezbjednosg skladištenja viškova naoržanja, koje imaju značajnu međunarodnu finansijsku pomoć. Ministarstvo odbrane i Vojska bili su suočeni sa skoro 12 hiljda tona viškova, ali i ograničenim kapacitetima za uništavanje i skladištenjem opasnig, zasterjelog naoružanja.

Ali u sjenci problema sa rješavanjem vojnih viškova, čak i demonstracija građanja i barikada na poligonima za uništavanje, ostala je činjenica da se sa sličnim problemima suočava i Uprava policije.

Prema podacima iz informacije koji je razmatrala Vlada krajem septembra, u magacinima Uprave policije nalazi se "nestabilna – tehnički neispravna municija i eksplozivna sredstva", u iznosu od 5.673.410,00 komada municije raznih kalibara i 60.510 komada granata, mina i raketa, ručnih odbrambenih bombi raznih modela, trenutnih kumulativnih mina i trenutnih tromblonskih mina.

U tom dokumentu piše da “manipulacija navedenim sredstvima” u magacinima Uprave policije predstavlja “značajan bezbjednosni problem i da se navedena sredstva nalaze u magacinima širom teritorije Crne Gore”.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, u Upravi policije kažu da se još od 2010. godine sprovode aktivnosti na unifikaciji, bezbjednom skladištenju i uništavanju viškova naoružanja, eksplozivnih sredstava i municije.

Saopšteno je da Uprava policije do kraja 2011. godine, u saradnji i uz materijalnu podršku međunarodnih organizacija, predala na uništenje 4.877 komada različitog naoružanja i 21.737 komada rasprskavajućih metaka kalibra 20mm.

“Tokom ove godine na uništenje je predato 34 tone municije različitih kalibara, i na taj način je izmješteno i uništeno 1.435.032 metaka različitog kalibra”, saopšteno je "Vijestima u policiji.

Tokom ove godine na uništenje je predato 34 tone municije različitih kalibara, i na taj način je izmješteno i uništeno 1.435.032 metaka različitog kalibra - saopšteno je "Vijestima” u policiji

“Obzirom da aktivnosti na unifikaciji i pregledu naoružanja i sredstava nijesu okončane, da je jedan dio naoružanja i municije već uništen, procjena je da bi viškovi bili oko 5.000 komada naoružanja, 61.000 eksplozivnih sredstava i oko 2.5 do 3 miliona metaka različitog kalibra", saopštila je policija odgovarajući na pitanje koliko je trenutno viškova naoružanja i minicije u skladištima.

Za razliku od vojnih skladišta u kojima se čuvaju viškovi, koji su javnosti poznati, kao i količine koje su smještene u svakom pojedinačnom skladištu, u Upravi policije nijesu željeli da otkriju taj podatak.

Skladište u Piperskoj ulici u Podgorici

Na pitanje "Vijesti" gdje je smještana ta municije i naoružanje, i koje bezbjednosne mjere se preduzimaju, UP je odgovorila:

"Naoružanje kojim raspolaže Uprava policije smješteno je na unaprijed određenim i za to predviđenim lokacijama".

"Vijesti" su prije nekoliko mjeseci pisale da je grupa građana pokrenula elektronsku peticiju kojom se traži da se izmještanje oružja i eksplozivnih materija iz skladišta kod pješačkog mosta koji spaja Malo brdo i Zagorič, odnosno u Piperskoj ulici u Podgorici.

"Naoružanje kojim raspolaže Uprava policije smješteno je na unaprijed određenim i za to predviđenim lokacijama"

U Upravi policije kažu da su aktivnosti na uništavanju naoružanja, eksplozivnih sredstava i municije realizovane su u okviru Tehničkog sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD. Odgovarajući na pitanja "Vijesti" kome je povjeran taj posao, i gdje se viškovi uništavaju i kojom metodom, u UP kažu da je uništavanje shodno ugovorima sprovodila firma "Sterling International" sa firmama koje je angažovala.

“Uništavanje je vršeno na lokacijama na kojima su obezbjeđeni svi neophodni uslovi za bezbjedno uništenje viškova naoružanja”, saopštila je policija, ne precizirajući o kojim lokacijama je riječ.

Uprava policije će, zaključili su, u cilju otklanjanja bezbjednosnih rizika i stvaranja što bezbjednijih uslova za život građana, nastaviti aktivnosti na izmještanju i uništavanju preostalih količina naoružanja, eksplozivnih sredstava i municije u posjedu UP.

U skladu sa uslovima i mogućnostima.

I sektor kuburi sa viškovima naoružanja

Sa problemom viškova i skladištenjem zastarjele, ali i nove opreme suočen je i Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP-a. Nedavno je Vlada odborila da se MUP-u, odnosno Sektoru ustupi na trajno korišćenje bivše vojno skladište "Rogami".

To će se, prema planu, skladištiti šatori, kompleti uniformi za pripadnike civilne zaštite, čamci, vanbrodski motori, agregati, pumpe za vodu i slično. Takođe, predviđeno je da to skladište bude korišćeno i za smještaj rashodovane opreme koje je ostala iz prerioda kada je za civilnu zaštitu bilo zaduženo savezno Ministarstvo odbrane. Većina te oprema je zastarjela ili neispravna.

Sva ta operema godinama se nalazi na čuvanju u skladištima koja nijesu u vlasništvu MUP-a, a najveći dio u tri objekta u kasarna Masline u Podgorici. Dio je čuvan i u skliništima u centru Podgorice i u Bloku V. Prema vladinom dokumentu, dio opreme skladišten je i u dvorište škole za djecu sa posebnim potrebama na Zabjelu.

Vlada pozvala firme da predaju zastarjelo oružje

Nakon zahtjeva za ustupšanje bvšeg vojnog skladišta "Rogami", MUP je pozvao i firme da dostave detaljan popis i specifikacije oružja i municije, za čijim korišćenjem ne postoji potreba ili je dotrajalo.

Privrednici su pozvani da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da preuzme i bezbjedno uskladišti zastarjelo naoružanje i opremu. Prema informacijama "Vijesti", ministar Ivan Brajović je u avgustu formirao radnu grupu "za sagledavanje problematike" zastrarjelog oružja i municije koje se nalaze kod privrednih društava.

Prema zvaničnim podacima MUP-a, u Crnoj Gori registrovana su ukupno 282 privredna društva i preduzetnika koji imaju registrovano oružje, a koje su nabavili radi obavljanja djelatnosti fizičkog obezbjeđenja i zaštite objekata i dobara. Ukupan broj registrovanog oružja na ta pravna lica, prema službenim evidencijama, 1.980 komada.

Galerija

Bonus video: