Otkrivanje rizika za razvoj mentalnih bolesti kod djece treba započeti još u školi

Mentalni problemi su česti kod mladih i smatra se da oko 10% djece od 5 do 16 godina u Britaniji pati od neke vrste mentalnih poremećaja
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 15:06h

Britanski stručnjaci za mentalno zdravlje djece pozivaju da se u školskom dobu započne sa ranim otkrivanjem rizika za razvoj mentalnih bolesti kod djece poput depresije i razvili su test koji pouzdano otkriva one s visokim rizikom.

Test se može obaviti uz pomoć računara i može poslužiti kako bi se alarmirali ljekari i psiholozi, kaže neuropsihijatar Barbara Sahakijan sa univerziteta u Kembridžu, koja je učestvovala u izradi testa.

Dječji psihijatar Jan Gudajer, koji je takođe radio na testu, kazao je kako testiranje djece u dobu od 11 do 12 godina može otkriti one koji imaju veći rizik razvoja mentalnih bolesti poput depresije.

Mentalni problemi su česti kod mladih i smatra se da oko deset odsto djece u dobu od 5 do 16 godina u Britaniji pati od neke vrste mentalnih poremećaja. Tinejdžersko doba takođe je kritično za razvoj jakih depresija, bolesti koja ostavlja teške posljedice na ljude i privredu širom svijeta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 350 miliona osoba širom svijeta pati od depresije i procjenuje se da će do 2020. godine ta bolest stati uz bok bolestima srca kao najčešća bolest na svijetu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 350 miliona osoba širom svijeta pati od depresije i procjenuje se da će do 2020. ta bolest stati uz bok bolestima srca kao najčešća bolest na svijetu

Prema radu objavljenom u stručnom časopisu "PLOS One", testiranje se sprovodi računarom i pokazuje emotivni doživljaj kod djece koja, na primjer, riječima poput "veselo", "neuspjeh" ili "raspon" imaju zadatak da pridruže pozitivnu, negativnu ili neutralnu ocjenu.

Testiranjem je utvrđeno da djeca koja su do doba od šest godina bila u kući izložena čestim roditeljskim svađama, te ona s varijacijama gena povezanog s lučenjem neurotransmitera serotonina u mozgu, imala značajnijih teškoća u određivanju 'boje' riječi.

Naučnici tvrde da to pokazuje kako ta djeca nisu sposobna da procijene emocionalni odgovor.

"Dokazi pokazuju da doprinos daju i naši geni, kao i iskustva u djetinjstvu", kaže Gudajer.

Galerija

Bonus video: