U Podgorici start Balkanske odbojkaške lige

Odbojkaši Budućnosti će turnir otvoriti duelom sa Škendijom, u petak veče u 19 sati u sali Medicinske škole
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 13:18h

Da li će zaživjeti, biće jasnije tek iduće sezone, ali start regionalnog muškog odbojkaškog takmičenja, u pravom smislu te riječi, predstavlja kiseonik za ekipe iz regiona, posebno iz Crne Gore, koja ove sezone ima najmanje brojnu ligu (svega četiri kluba u Prvoj ligi, bez drugoligaškog takmičenja).

Utakmicom između Budućnosti i makedonske Škendije, u petak veče u Podgorici počinje prvi od četiri trodnevna turnira Balkanske lige, koja je dobila podršku Evropske odbojkaške konfederacije i Balkanske odbojkaške asocijacije.

Osim domaćina prvog od četiri turnira, Budućnosti, ligu će igrati i Škendija iz Tetova (Makedonija), Jedinstvo iz Brčkog i Studenti iz Tirane (Albanija).

"Velika je čast što je naš klub domaćin prvog turnira, što imamo mogućnost da pokažemo što je Budućnost bila i ostala na Balkanu. Najveću zahvalnost dugujemo Slobodanu Kovačeviću (generalnom sekretaru Odbojkaškog saveza Crne Gore, prim. a.), koji je najvećim dijelom uticao pokretanju ove Balkanske, kao i našem predsjedniku Nebojši Todoroviću, koji je uložio veliki napor, u ovim teškim vremenima, oko pribavljanja sredstava za organizaciju ovog turnira, s obzirom na to da ova liga nije bila planirana u našem budžetu za ovu sezonu", rekao je direktor Budućnost Aleksandar Tošković.

Za nekadašnjeg učesnika Lige šampiona, koji je već nekoliko godina prepustio primat u Crnoj Gori ekipi Budvanske rivijere, posebno u sezoni u kojoj je, zbog finansijskih razloga odustao od učešća na evropskoj sceni (Kup CEV), učešće u Balkanskoj ligi predstavlja pravo osvježenje.

Otuda i ne čudi što su u Budućnosti danas bili nemalo zatečeni velikim prisustvom medija na konferenciji za novinare.

"Ovo podsjeća na dane kada je Budućnost igrala Ligu šampiona i stvarno sam radostan što vas vidim u tolikom broju", uz osmjeh je rekao trener Budućnosti Zoran Vukčević, a potom se i prisjetio simbolike u današnjem datumu kada je održana press konferencija (29. novembra 1943. godine je u Jajcu nastala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija).

"Možda pokretanje ove Balkanske lige ima nešto simbolično, jer smo se na ovaj datum nekada sastavljali, a i danas opet pričamo o nekom spajanju, makar u sportu, što je sigurno dobra stvar. Nadam se da će u narednoj sezoni to bolje zaživjeti, da će biti više klubova. Siguran sam da ukoliko liga zaživi, da će jedan klub praviti drugi, kvalitet će sigurno biti bolji ako bude više ekipe", dodao je Vukčević.

Trener Budućnosti je, takođe, potencirao značaj Balkanske lige.

"Liga sa 12 utakmica, na četiri turnira, mnogo će značiti našoj mladoj i neiskusnoj ekipi. Naročito što se igra u decembru i januaru, kao uvertira za završnicu Kupa i domaćeg prvenstva u februaru i martu. Za protivnike imamo ekipe koje su na našem nivou, ili malo bolje, kao Jedinstvo iz Brčkog, a svakako iskusnije, što se vidi po sastavima ekipa".

Vukčević je istakao da će se Budućnost potruditi da bude što bolji organizator i domaćin turnira, ali i da odigra najbolje što može u ovom trenutku.

"Imali smo priliku da vidimo ekipu Jedinstva, kada smo bili na turniru u Brčkom u septembru, kada nijesmo bili kompletni zbog obaveza reprezentacije. Igrali smo prijateljsku utakmicu sa Studentom u Podgorici. Škendija je odnosu na prošlu sezonu dosta izmijenila sastav. Ambicija nam ne fali, naši mladi igrači su željni dokazivanja, da pokažu svima da imaju kvalitet o kojem pričamo već duže vrijeme. Ambicije na ovom turniru su sigurno visoke, Budućnost je u svako takmičenje ulazila sa ambicijama da napravi što bolji rezultat. Nekad smo u tome uspijevali, nekad nijesmo", zaključio je Vukčević i pozvao navijače da dođu u što većem broju.

Đuranović: Hvala svima što su organizovali ovu ligu

Interesovanje za ovogodišnju ligu pokazale su još neke ekipe (Teuta iz Drača, Kakanj, Strumica), a da li će i koliko biti novih učesnika od sljedeće sezone znaće se sredinom januara u Makedoniji, tokom, kako je rekao Slobodan Kovačević, generalni sekretar OSCG, drugog turnira regionalne lige, kada će biti održana i redovna Skupštine Balkanske odbojkaške asocijacije.

"Hvala svima koji su dali svoj doprinos da se organizuje ova liga, pogotovo zbog nas iz Budućnosti, jer ove sezone ne igramo u Evropi, a domaća liga je rekordno mala, tako da nam fali utakmica. Što se tiče prvog rivala na turniru, Škendije, to je jedina ekipa o kojoj malo znamo. Mi ćemo pokušati, nadam se i uspjeti, da slavimo u toj utakmici. Sve ekipe na turniru su iskusnije od nas, ali kvalitetom i željom koju mi mladi igrači imamo, mislim da mi možemo da dobro prođemo na ovom, kao i na svakom sljedećem turniru", rekao je kapiten Budućnosti Marko Đuranović.

Finansijska situacija u klubu diktira i to da se turnir umjesto u “Morači” igra u sali Medicinske škole. Ulaz je, naravno, slobodan.

Drugi turnir Balkanske lige igra se od 14. do 16. decembra u Tetovu, treći je na programu od 11. do 13. januara u Brčkom, a posljednji od 25. do 27. januara u Tirani.

Raspored

Petak

Budućnost – Škendija (19)

Studenti – Jedinstvo (21)

Subota

Škendija – Studenti (17)

Jedinstvo – Budućnost (19)

Nedjelja

Jedinstvo – Škendija (11)

Budućnost – Studenti (13)

Galerija

Bonus video: