Sedamdeset godina od premijere "Kazablanke"

Kazablanka je film koji spada među najčešće prikazivanim na televizijama širom svijeta, a još i danas se mnogi sjete ponekog dijaloga iz filma
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 10:16h

Već početkom Drugog svjetskog rata, Holivud je kao na traci snimao filmove o sudbinama prognanih i izbjeglih. Ali samo jedan, prvi put prikazan prije tačno 70 godina, postao je legenda: Kazablanka.

Čulo se i kako je film "zahtjevni kič" i kako se jedan tadašnji kritičar izrazio, "zbrka" zbivanja u Kazablanci

Prije nego što je novi film Majkla Kertisa 26. 11. 1942. u Njujorku prvi put prikazan publici, nisu svi bili uvjereni u uspjeh. Do tada je već i u taj grad stiglo mnoštvo izbjeglica pred strahotama rata u Evropi, a producenti Hal Volis i Džek Vorner su se pouzdali kako će, tada već zvijezde poput Hemfrija Bogarta i Ingrid Bergman uspjeti da privuku publiku, kao što je već privlačila predstava "Everybody Comes to Rick's".

Bogart je do Kazablanke glumio uglavnom lopove i tom ulogom (uz honorar od 36.667 dolara) postao je 'prava' zvijezda.

"Zbrka" iz Kazablanke

Ali, čulo se i kako je film "zahtjevni kič" i kako se jedan tadašnji kritičar izrazio, "zbrka" zbivanja u Kazablanci, tada još francuskoj koloniji na sjeveru Afrike 1941. sa sjećanjima Ričarda Blejna i izabranice njegovog srca, Ilse Lund još iz "starih vremena" u Parizu "gdje je potrebno 100 minuta da shvatite što se uopšte događa".

Film je postao legenda kojom su i Bogart i Bergman dospjeli među super-zvijezde

I što je najgore za blagajne bioskopa, to je bio zapravo romantični film - sa nesretnim završetkom. Mnogi su bili uvjereni kako je to garant za neuspjeh filma.

Umjesto toga, 1943, kada se i počeo pokazivati po kinima, pobrao je golemi uspjeh. Pomoglo je svakako i što su samo par dana prije premijere, saveznici oslobodili Kazablanku. Te 1943. bio je nominovan za čak osam Oskara - ali je osvojio "samo" tri, kao najbolji film godine, za najbolju režiju i za najbolje adaptiran scenario.

Džulijus Epštajn, jedan od scenarista Kazablanke, uvjeren je da je Ilsa Lund na kraju ipak napustila Victora Lasla i otišla sa Rikom Blejnom, "to bi bila melodrama kao hiljade drugih." Ovako, film je postao legenda kojom su i Bogart i Bergman dospjeli među super-zvijezde, jer "sve prave ljubavi su tužne".

Pogrešno su me informisali

To je i film koji spada među najčešće prikazivanim na televizijama širom svijeta, a još i danas se mnogi sjete ponekog dijaloga iz filma. Jedan od najpoznatijih, onaj o "početku predivnog prijateljstva" navodno je dodao scenariju producent Hal Volis, nezaboravno je i Rikovo objašnjenje, šta ga je navelo da dođe na sjever Afrike:

"Šta vas je zaboga navelo u Kazablanku?"

"Moje zdravlje. Došao sam u Kazablanku zbog (ljekovitih) izvora."

"Izvora? Kakvih izvora? Mi smo u pustinji!"

"Pogrešno su me informisali."

Galerija

Bonus video: