Podgorica: Uvrjedljivi grafiti kod Starodoganjske džamije

"Neprijatno sam iznenađen i frapiran porukama koje su upućene muslimanima Stare varoši i cijele Podgorice", kazao je Redžematović
437 pregleda 36 komentar(a)
Podgorica, Starodoganjska džamija, uvrjedljivi grafiti, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Starodoganjska džamija, uvrjedljivi grafiti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2012. 17:13h

U neposrednoj blizini Starodoganjske džamije u podgoričkoj Staroj varoši juče ujutro osvanuli su grafiti uvrjedljivog sadržaja za pripadnike muslimanske vjeroispovijesti.

Zid koji je prekjuče okrečen bijelom bojom, ispisan je sa četiri ocila, i porukom "Bolje je ovako... ua muslimani", a nacrtan je i muški polni organ.

Uvrjedljive poruke prvi je primijetio Esko Merulić, sekretar u Mešihatu Islamske zajednice, koja se nalazi u sklopu Starodoganjske džamije, udaljenoj svega nekoliko metara od zida.

"Bio sam uvjerenja da živimo u multietničkom i multikonfesionalnom skladu i da možemo biti primjer toga u državi ali, nažalost, ovi grafiti me demantuju", kazao je Redžematović

Iz Islamske zajednice oštro su osudili nemili događaj i zahtijevaju od nadležnih institucija da pronađu i kazne počinioce.

Glavni imam za Podgoricu i Nikšić, Džemo Redžematović, kazao je da ne znaju ko je ispisao grafite uvrjedljivog sadržaja.

"Neprijatno sam iznenađen i frapiran porukama koje su upućene muslimanima Stare varoši i cijele Podgorice.

Bio sam uvjerenja da živimo u multietničkom i multikonfesionalnom skladu i da možemo biti primjer toga u državi ali, nažalost, ovi grafiti me demantuju", kazao je Redžematović.

On je u reagovanju kazao da se nada da uvrjedljivi grafiti ne odražavaju stav svih komšija, koji se barem deklarativno zalažu za toleranciju i suživot, a na njima je da ove grafite osude i ograde se od njih.

"U suprotnom, bojim se da grafiti ovakve sadržine i konteksta šalju lošu poruku muslimanima i zaudaraju na skorašnje Šahoviće, Bukovicu, Štrpce, kaluđerske lazove i druga kolektivna i planirana stratišta muslimana. A, daj Bože da sam u krivu", rekao je Redžematović.

Bonus video: