Marović svjedočio zbog miliona za uređenje Jaza

Spor koji je ušao u drugu godinu, do sada je imao nekoliko ročišta, a firma traži od Opštine da joj se isplate radovi koje je izvela na gradnji platoa na Jazu, još 2007. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 08:08h

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović i bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača svjedočili su u ponedjeljek u podgoričkom Privrednom sudu, u sporu koji je protiv Opštine Budva vodi kotorska kompanija “Carinvest“, vlasništvo poznatog grbaljskog preduzetnika Marka–Bata Carevića.

Spor koji je ušao u drugu godinu, do sada je imao nekoliko ročišta, a firma traži od Opštine da joj se isplate radovi koje je izvela na gradnji platoa na Jazu, još 2007. godine.

Opština Budva je, uoči koncerta poznate svjetske rok grupe „Rolingstonsi“, u ljeto 2007. angažovala nekoliko kompanija da se izravna teren i napravi veliki koncertni prostor. Već narednog ljeta, kompletan prostor je uređen, izgrađena su četiri fudbalska terena, koncertni plato je betoniran, a radovi su privedeni kraju pred megakoncert pop pjevačice Madone. Ova investicija, kako piše u Planu investicija za 2009. godinu, koštala je Opštinu 4,8 milion eura.

Carević je tražio da mu plate, a spor je nastao nakon što je Opština izmirila kompletan dug firmi Gugi komerc, koja je bila glavni izvođač radova na Jazu, dok je Carevićeva firma podizvođač.

Novo ročište je zakazano za sredinu decembra, kada će se u Privrednom sudu pojaviti kao svjedoci i aktuelni gradonačelnik Lazar Rađenović, koji je u vrijeme izvođenja radova na Jazu bio potpredsjednik Opštine, kao i Dragan Marović, tadašnji načelnik za investicije.

Gradnja platoa na Jazu doživjela je svoju medijsku kulminaciju prije godinu i po, kada je opoziciona SNP cijeli posao nazvala nezakonitim, optužila opštinsku vlast da je prekšila zakone i pozvala državnog tužioca da sve preispita.

Sumnja je pala jer je Opština tender za izbor izvođača radova raspisala na jesen 2009. godine, gotovo godinu nakon što su radovi završeni.

Uopravo je Skupština opštine, na burnoj sjednici u decembru 2008. usvojila Plan investicija za 2009. u kome je kao najveća investiciona stavka navedena i gradnja terena na Jazu u vrijednosti od 4,8 milion eura. Opozicija je na toj sjednici iznijela niz optužbi na račun lokalne vlasti, smatrajući da je posrijedi prljav posao.

Kompletan koncertni plato i sportski tereni, na kome treniraju fudbaleri budvanskog Mogrena i fudbalskog kluba Grbalja, inače su izgrađeni na zemlji kojom gazduje NVO “Jaz – Mrčevo polje”.

Ova NVO koja okuplja oko 600 Grbljana, vlasnika 2,2 miliona kvadrata zemljišnog kompleksa u Mrčevom polju. Oni traže da im se vrati vlasništvo nad đedovinom, a trenutno se vodi postupak pred budvanskim katastrom, gdje bi trebalo da se započne upis vlasnika.

Opština mjesečno za zakup terena plaća ovoj NVO 5.000 eura. Jedan od vlasnika koji čeka da mu se vrati imovina je upravo Marović.

Inače, Carević je jedan od najpoznatijih građevinskih preduzimača u Grblju, čija se kompanija ovim biznismom uspješno bavi godinama unazad. Carević je na minulim lokalnim izborima bio i kandidat na odborničkoj listi Demokratskog fronta u Budvi.

Ljetos je na velikom skupu Grbljana održanom u porti manastira Podlastva jednoglasno proglašem za predsjednika Inicijativnog odbora za vraćanje Grblju statusa opštine. On važi i za jednog od finansijera Fudbalskog kluba Grbalj.

Kuljači pozlilo u sudnici

Bivšem gradonačelniku Rajku Kuljači, kako je “Vijestima” potvrđeno iz nekoliko izvora, tokom suđenja je pozlilo jer je iz Budve u Podgoricu toga dana doputovao vidno narušenog zdravlja.

Hitna pomoć nije dolazila u sud, već su u pomoć pritekli zaposleni u ovoj instituciji. Kuljača je, kako saznajemo, dao izjavu u svojstvu svjedoka, te nakon toga ubrzo napustio zgradu Privrednog suda.

Galerija

Bonus video: