“Majstor i Margarita” u Holivudu

Filmski projekat po kultnom romanu Bulgakova prema riječima Šilovskog koštaće 100 miliona dolara
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 17:53h

U Holivudu će se snimati film po besmrtnom romanu Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita”.

Biće to sedmi pokušaj ekranizacije jednog od najpoznatijih djela svjetske književnosti u drugoj polovini dvadesetog vijeka. Scenario za ovaj holuvudski film se piše pod redakcijom Sergeja Sergejeviča Šilovskog, jedinog nasljednika autoskih prava Bulgakova, unuka njegove treće žene Jelene Sergejevne. Filmski projekat po kultnom romanu Bulgakova prema riječima Šilovskog koštaće 100 miliona dolara.

Za ruske medije Šilovski je kazao da je ideja za ekranizaciju potekla od producentske kuće Stone Village Production s kojom je on ubrzo našao zajednički jezik, a dosta vremena je utrošeno u traganju za potencijalnim investitorom, u usaglašavanju rokova snimanja, konačne verzije scenarija i sličnih poslova.

Šilovski je kazao da je zadovoljan što se sa producentima dogovorio kako će on imati posljednju riječ na scenariju, podsjećajući da je na dosadašnje varijante scenarija imao ozbiljne primjedbe na kojima američka strana sada radi. Nesporazum je nastao u prvom redu zbog toga što su zapadni scenaristi htjeli da prenesu radnju filma u današnje vrijeme, ali je na kraju postignut dogovor da se ne mijenjaju vremenske koordinate.

“Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora postignut je sporazum da se film po 'Majstoru' može snimati i u Rusiji, ukoliko, naravno, bude za to interesovanja, ali on ne bi mogao biti prikazivan u SAD niti u drugim zemljama engleskog govornog područja“, rekao je Šilovski

Producentska kuća je dobila ekskluzivno pravo na ekranizaciju romana u vrijeme snimanja filma i prvih pet godina njegovog prikazivanja u bioskopima širom svijeta.

“Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora postignut je sporazum da se film po 'Majstoru' može snimati i u Rusiji, ukoliko ,naravno, bude za to interesovanja, ali on ne bi mogao biti prikazivan u SAD niti u drugim zemljama engleskog govornog područja“, rekao je Šilovski. Na taj način su Amerikanci postavljali uslove kojima se obezbjeđuje pravo monopola na velikim filmskim projektima.

Za ulogu Margarite su “viđene” Ketrin-Zeta Džons ili Natali Portman. I dok glumački sastav još nije odabran, pored njih dvije se pominje i Anđelina Džoli

Što se glumačkog sastava tiče, za ulogu Margarite su “viđene” Ketrin-Zeta Džons ili Natali Portman. I dok glumački sastav još nije odabran, pored njih dvije se pominje i Anđelina Džoli.

Prva klapa holivudskog „Majstora i Margarite“ pašće početkom ljeta, a što se specijalnih efekata tiče producenti obećavaju da ih neće biti manje nego u „Gospodaru prstenova”.

"Povelika je i svota koju su Amerikanci dali za autorska prava, a kolika je - ne zna se, bar javno, mada je zna pravni nasljednik Bulgakova, Sergej Sergejevič, unuk Jelene Sergejevne, treće supruge velikog pisca, a zašto bi to kome i rekao ako ne mora, a ne mora.

Bonus video: