Sud u Bariju

Mićunović, Jeknić i Barović ostaju na optuženičkoj klupi

Sud odlučio da postoje uslovi za nastavak suđenje protiv optuženih za međunarodni šverc cigareta
334 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 09:24h

Krivični sud u Bariju odlučio je da postoje uslovi da se nastavi suđenje protiv optuženih za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana.

Sutkinja Suzana de Feliće donijela je u ponedeljak, u kasnim popodnevnim časovima, ovu odluku, najavljujući da suđenje zvanično počinje narednog 7. februara.

Ta odluka se tiče optuženih crnogorskih državljana Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Dušanke Jeknić, Branislava Mićunovića, kao i državljanina Srbije Andrije Draškovića.

Stanko Subotić

Optuženom Stanku Canetu Subotiću sudi se posebno, jer je njegova odbrana prije dvije godine tražila da mu se sudi po kratkom postupku. Nakon brojnih odlaganja, odluka vezana za Subotića zakazana je za 9. januar.

Faza preliminarnih saslušanja ovom odlukom je okončana, a trajala je više od tri godine - od 3. juna 2009 godine.

Prema izjavi advokata odbrane, Enrika Tučila za "Vijesti", suđenje bi od sada trebalo da se odvija javno, za razliku od preliminarnih saslušanja koja su održavana iza zatvorenih vrata.

Prema obrazloženju Tučila, koji je "Vijestima" pročitao dio obrazloženja sudije, dio krivičnih dijela koji se pripisuje optuženima, a koji se tiču istrage koju je sprovelo tužilaštvo u Napulju, proglašen je zastarjelim. Tučilo nije precizirao o kojim krivičnim djelima se radi.

U italijanskom krivičnom zakonodavstvu zastarijevanje slučajeva stupa na snagu u proporciji sa dužinom maksimalne kazne propisive za to krivično djelo.

Đuzepe Šelzi

Prema optužnici koju je sročio tužilac Đuzepe Šelzi, na osnovu istrage koja je počela novembra 2001. godine, optuženima se terete krivična djela vezana za period od 1994. do 2002. godine, što bi značilo da je došlo do zastarijevanja krivičnih djela za koje je maksimalna kazna manje od 10 godina.

Na pitanje koliko vremena preostaje do zastarijevanja slučaja kada je u pitanju dio optužbi koji se tiče saučesništva u kriminalnoj organizaciji mafijaškog tipa, Tučilo je nagovijestio da se radi “približno o par godina”.

U maju 2010. godine, optužbi je, prema kratkom postupku, oslobođen Miroslav Ivanišević, dok je slučaj protiv Mila Đukanovića arhiviran maja 2009 godine

On je tokom razgovora sa novinarom “Vijesti” u više navrata pomenuo da smatra da u svakom slučaju tužilaštvo nema dokaza protiv optuženih.

“Sudija je u suštini obrazložila da u 160 fascikli spisa istrage manjkaju elementi sigurnog dokaza, ali da se bi tokom suđenja mogli pojaviti novi elementi, pa da je s toga neophodan nastavak procesa", rekao je Tučilo.

Iz kancelarije tužiteljke Eugenije Pontasulje nisu bili dostupni za komentar, jer je do izricanja odluke sudije došlo po završetku radnog vremena.

U maju 2010. godine, optužbi je, prema kratkom postupku, oslobođen Miroslav Ivanišević, dok je slučaj protiv Mila Đukanovića arhiviran maja 2009 godine - mjesec dana pred početak zvanične faze preliminarnih saslušanja.

Prethodno toj odluci, premijer Crne Gore je krajem marta 2008. godine 6.5 sati svjedočio u Bariju na dobrovoljnoj osnovi. Već tog dana, Korijere Dela Sera pisao je da je izvjesno da će slučaj protiv Đukanovića biti arhiviran obzirom da on uživa politički imunitet. Đukanovićeva odbrana do danas tvrdi da je slučaj arhiviran zbog manjka dokaza.

Galerija

Preporučujemo za Vas