Ovacije za "Bokeški vijađ" Kristine Škanate

"Posvećeno svim Bokeljkama koje se mole Gospi od Škrpjela za sretan povratak svog mornara.“
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 14:28h

Dugotrajnim aplauzom i pravim ovacijama, publika u prepunoj velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat pozdravila je sinoć „Bokeški vijađ“ - prvi dokumentarno-promotivni film mlade tivatske rediteljke i scenaristkinje Kristine Škanate.

Ovaj odlično urađeni kratki kreativni dokumentarac ujedno je Kristinin diplomski rad na studijama žurnalistike, a mlada novinarka njime je postala i prva žena- filmski reditelj i scenarista u Tivtu i Boki.

Škanata je kao scenarista i reditelj uspjela da u 21 minut trajanja filma stavi čitavu „esenciju Boke“ – sve prirodne i ljepote ultrabogatog lokalnog kulturnog nasljeđa Zapada i Istoka koji se prepliću u jednom od najljepših zaliva svijeta, specifičan bokeški način života i jedinstveni mediteranski sistem vrijednosti koji odredjuje ovdašnje ljude stisnute izmedju dva velika Plavetnila koji definišu suštinu života u Boki – mora i neba.

Bokeški dijalekt, gastronomija, enologija, društveni život Bokelja, pomorci, ribari, brodovi, umjetnici, kamen, more i so iz koga su sazdani Zaliv i njegova kultura, sve je to našlo mjesta u Škanatinom dokumentarcu sa specifičnom poetikom, koji možda po prvi put, daje jedno žensko vidjenje Boke, a što i sama autorka podvlači posvetom na kraju svog sineastičkog rada:

"Posvećeno svim Bokeljkama koje se mole Gospi od Škrpjela za sretan povratak svog mornara.“

Škanatin film obilježili su i glavni glumac – mladi tivatski pomorac Dejan Farkaš i nadahnuti narator, Nikola Malović, pisac i publicista iz Herceg Novog, autor bestselera -višestruko nagradjivanog romana „Lutajući Bokelj“. Snimatelj i montažer flma je Dejan Vlahović, a muziku je napisao Bojan Momčilović.

"Čini mi se da bokeški vijađ počinje i završava na istom mjestu, mislim da su to u pitanju Bokelji. Boka jeste način života i nadam se da je taj način života u našem genetičkom kodu, a tu Boku činite upravo vi".- kazala je autorka filma Kristina Škanata, obraćajući se oduševljenoj publici na premijeri svog dokumentarca sinoć u Tivtu.

Bonus video: