Šalamun, crnogorska poezija i roman u izdanju OKF-a

U zbirci “Riječ je temelj svijeta” Tomaža Šalamuna, nalazi se izbor pjesama ovog svjetski poznatog pjesnika, objavljenih u periodu između 1987. i 2011.
112 pregleda 1 komentar(a)
Tomaž Šalamun, Foto: Siol.net
Tomaž Šalamun, Foto: Siol.net
Ažurirano: 27.11.2012. 13:20h

Podgorica - Otvoreni kulturni forum sa Cetinja nedavno je izdao tri nove knjige u novi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars”.

Objavljena je zbirka Tomaža Šalamuna, antologija crnogorske savremene poezije “Poetika Monenegrina” i roman “Žica i piramida” Janka Anmdrijaševića

U zbirci “Riječ je temelj svijeta” Tomaža Šalamuna, nalazi se izbor pjesama ovog svjetski poznatog pjesnika, objavljenih u periodu između 1987. i 2011. godine. Pjesme je sa slovenačkog preveo Josip Osti, za izdavača je potpisan Milorad Popović, a urednik je Pavle Goranović.

“One, koje mnoge knjige Tomaža Šalamuna prije toga, pa ni izbor njegovih pjesama 'Glagoli sunca' (1993), objavljen u reprezentativnoj biblioteci domaće i svjetske književnosti izdavačke kuće “Mladinska knjiga”, Kondor, nisu uvjerile, vjerujem da je, pa i one najsumnjičavije među njima, knjiga njegovih izabranih pjesama 'Kada' (2011) uvjerila da se radi o istinskom klasiku slovenske poezije.

U saradnji OKF i Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, objavljena je antologija “Poetika Montenegrina”

On je, i dugo prije toga, bio najmlađi klasik među slovenskim pjesnicima. Sam, još 1973. godine, odgovarajući na pitanja Franceta Pibernikane u razgovor s njim, nekonvencionalno, kako njemu, pa i njegovoj poeziji priliči, rekavši: jedan strašan klasik.

A da je klasik i to strašan i te kako je vidljivo iz izbora 'Kada', obogaćenog i nekim novim pjesmama, koji je, za njegovu sedamdesetogodišnjicu, objavila izdavačka kuća 'Študetska založba' iz Ljubljane, u svojoj biblioteci Beletrina, koji, s nekoliko dodanih eseja o njegovoj poeziji (Iva Svetine, Tarasa Kermaunera, Tomaža Brejca, Kevina Harta, Džošue Bekmana i Katice Ćulafkove), ima 1.000 stranica.

Kako i da bude drugačije kada se radi o pjesniku koji je objavio oko 50 knjiga pjesama, koje su doživjele preko 80 prevoda na druge jezike”, zapisao je Osti o ovoj knjizi.

Poetika Montenegrina

U saradnji OKF i Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, objavljena je antologija “Poetika Montenegrina” to jest crnogorska poezija XX vijeka.

"I za pjesništvo, kao i sve drugo, vrijeme može biti mjerodavan i pouzdan kriterijum procjene"

Ovu knjigu je po ugledu na istoimeni TV serijal u trideset epoizoda priredio Bogić Rakočević, a u njoj su zastupljeni pjesnici od Rista Ratkovića, Mirka Banjevića, Radovana Zogovića, do Balše Brkovića i Aleksandra Bečanovića. Zanimljivo je da se u knjizi ne nalaze djela ni jedne crnogorske pjesnikinja.

“Pisanje pjesama kao specifično majstorstvo nije prvi put u globalnoj krizi, ali i u Crnoj Gori nikada ranije poezija nije nečim bila toliko pritisnuta kao sada bučnim i složenim multimedijalnim mrežama pa je svaki pokušaj njene sistematizacije i (pr)ocjene višestruko značajan.

“Žica i piramida”, novi je roman crnogorskog autora Janka Andrijaševića

I za pjesništvo, kao i sve drugo, vrijeme može biti mjerodavan i pouzdan kriterijum procjene, ali se uvijek postavlja pitanje kako poeziju selektovati ili sistematizovati na izgledno ujednačenoj vrijednosnoj ravni.

Odgovor u određenoj mjeri daju različiti izbori, kritički osvrti, teorijski pristupi, i tome slično. I ovo je jedan od koraka u tom pravcu, stoji u riječi priređivača ove knjige.

“Žica i piramida”, novi je roman crnogorskog autora Janka Andrijaševića. Andrijašević je rođen 1971. godine u Metkoviću, a do sada je objavio roman “Moja katedrala”. Profesor je engleske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Bonus video: