LEGAT U BARU

Tošković: Rođen sam da ostanem veliki umjetnik

"Trajem, a dokaz stoji tu pred vama i ne uzmičem ni pred kim. Ne plašim se nikoga do Boga, a političari neka rade svoj posao", rekao je Tošković
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 10:25h

Fundus JP Kulturni centar i sam grad Bar od prošlog vikenda bogatiji su za jedinstveni legat-zbirku od 70 radova Uroša Toškovića nastalih u njegovom najplodnijem stvaralačkom periodu 1959-1990, koji je i inače najuvaženiji od svjetske likovne kritike.

"U ovom trenutku ovo je jedini legat Uroša Toškovića u Crnoj Gori i od izuzetne je i vrijednosti i važnosti"

Legat je dar Baru Momčila Moše Todorovića, čuvenog beogradskog galeriste, humaniste i mecene koji je do sada preko svoje izdavačke kuće i istoimene galerije "Radionica duše" organizovao preko stotinu samostalnih i kolektivnih izložbi i objavio multimedijalne monografije Petra Lubarde, Save Šumanovića, Modraga Miće Popovića, Voja Stanića, Branka Miljuša, Momčila Mome Antonovića i Olje Ivanjicki.

Sam izbor Bara za mjesto u kojem će biti ovaj legat rezultat je velikog i direktnog zalaganja Anastazije Miranović, jer su za prihvat ove postavke prema saznanjima ”Vijesti” bile izrazito zainteresovane i krovne crnogorske institucije kulture. Donatoru Todoroviću, na otvaranju je ispred Opštine zahvalio Dragan Simović, potpredsjednik Opštine.

Jedini legat Uroša Toškovića

Donator je poznat i kao priređivač monografije "Akademici XXI veka, Slikari i vajari SANU i CANU", priređivač i izdavač monografije o Paji Jovanoviću, urednik monografija Petra Lubarde, Stojana Aralice, selektor i organizator značajnih umjetničkih kolonija, a sa "Radionicom duše" i UNICEF-om organizovao je više humanitarnih akcija.

"Svega sam se odrekao i sve sam krvavo zaradi"

"U ovom trenutku ovo je jedini legat Uroša Toškovića u Crnoj Gori i od izuzetne je i vrijednosti i važnosti. Biće smješten u našoj galeriji, a gospodinu Todoroviću dugujemo veliku zahvalnost za ovakav nesvakidašnji gest.

Sami radovi, od kojih su mnogi prvi put izloženi u Crnoj Gori, obuhvataju širok spektar Toškovićevih prepoznatljivih medijskih i motivskih izražajnih formi-portreta, animalne figuralike i asocijativne forme, apliciranih ptica, rađenih u tušu, peru, laviru, ugljenu, akvarelu, ulju, temperi, pastelu, kredi i kombinovanim intervencijama", kazala je “Vijestima” upravnica galerije "Velimir A. Leković" Anastazija Miranović u kojoj je legat u vidu izložbe zvanično otvoren povodom obilježavanja 24. novembra, Dana opštine Bar.

Rođen da radi svoj posao

"Svega sam se odrekao i sve sam krvavo zaradio, ali, izgleda da sam bio rođen da radim svoj posao i da poslije smrti ostanem kao veliki umjetnik. Trajem, a dokaz stoji tu pred vama i ne uzmičem ni pred kim.

"To stalno osvrtanje kroz sjećanje omogućava povratak prošlosti i pripada području fantastičnog"

Ne plašim se nikoga do Boga, a političari neka rade svoj posao. Moša Todorović je dobar čovjek koji se žrtvuje za umjetnost. Ja živim na jednoj grani, rezervisao sam katedru za izgubljene životinjice i hranim se živim pacovima", rekao je tom prilikom na sebi svojstven način Tošković.

Govoreći o ovim djelima, Miranović je istakla da Uroš Tošković svojim kontinuiranim stvaralačko–životnim performansom prkosi vremenu i njegovom razornom djelovanju, da u umjetnosti traga pronalazi vječnost i trajnost „koja je čovjekovoj krhkoj ljušturi, tijelu u kojem obitava uskraćena“.

"To stalno osvrtanje kroz sjećanje omogućava povratak prošlosti i pripada području fantastičnog, zato što estetski interveniše u nepromjenljivom. On, zapravo, svojim svakodnevnim činjenjima pokušava dokazati da ni religija, ni neki drugi život različit od ovozemaljskog ne može čovjeku pribaviti toliko potrebnu iluziju spasa... To može samo umjetnost", rekla je pored ostalog Miranović.

Galerija