Četrdeset godina budvanske Moderne galerije

Izloženo je oko trideset najznačajnijih umjetničkih djela koja su tokom proteklih četrdeset godina ušla u galerijsku kolekciju
126 pregleda 0 komentar(a)
Moderna galerija, Budva, Foto: Vuk Lajović
Moderna galerija, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.11.2012. 13:48h

Izložbom slika iz kolekcije Moderne galerije u Budvi - proslavljen je jubilej - četiri decenije postojanja te institucije.

Otvarajući izložbu jedan od osnivača galerije i dugogodišnji direktor, slikar Jovan Ivanović, rekao je da je Budva sama po sebi izložba, dok je gradonačelnik Lazar Rađenović kazao da je u vrijeme mijenjanja grada, postojanje Moderne činilo konstatu kulturnog života i identiteta Budve.

Izloženo je oko trideset najznačajnijih umjetničkih djela koja su tokom proteklih četrdeset godina ušla u galerijsku kolekciju.

Moderna galerija zvanično je otvorena 29. novembra 1972. godine sa izložbom ''Savremeni ekspresionisti''

Među njima su likovna ostvarenja Petra Lubarde, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Anastasa i Špira Bocarića, Gojka Berkuljana, Milorada Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović Mihailović, Branka Fila Filipovića, Marina Tartalje, Jovana Ivanovića, Ede Murtića, Stevana Luketića, Josipa Generalića, Salaha Tahera, Jasea Tabućija, Bengta Lindstroma…

Mir i nadahnuće

Kustoskinja Mirela Čormaković da je formiranje fundusa započelo nekoliko godina ranije, kada je kroz likovne kolonije počela da okuplja eminentne umjetnike.

“Mnogi od tih umjetnika na budvanskom primorju pronašli su svoj mir i nadahnuće za stvaralaštvo, utočište za svoj rad. Svi učesnici su po završetku svog boravka u okviru kolonije, kao znak zahvalnosti poklanjali po jedan svoj rad gradu Budvi.

Koliki je značaj u to vrijeme imala ova izložba potvrđuju tekstovi eminentnih francuskih kritičara

Moderna galerija zvanično je otvorena 29. novembra 1972. godine sa izložbom ''Savremeni ekspresionisti''.

Na toj postavci čiji su autori bili budvanski slikar Jovan Ivanović i bračni par iz Pariza, slikari Ljubinka Jovanović i Milorad Bata Mihailović, po prvi put u jednoj jugoslovenskoj galeriji na istom mjestu bili su okupljeni vrhunski svjetski i jugoslovenski savremeni likovni stvaraoci ekspresionističkog izraza.

Koliki je značaj u to vrijeme imala ova izložba potvrđuju tekstovi eminentnih francuskih kritičara Raula Žana Mulena i Žorža Budaja objavljeni u listovima ’’Imanite’’ i ’’Figaro’’ pod nazivom ’’Novi centar internacionalne umjetnosti u Budvi'', kazala je Čormaković.

Bonus video: