Odbijen zahtjev Glamurki: Nije diskriminacija ako vas neko nazove "ribom"

Suđenje po drugom dijelu tužbe, koji se odnosi na izbjegavanje obaveza iz radnog odnosa, nastavlja se 10. decembra
120 pregleda 7 komentar(a)
glamurke, Foto: Vesko Belojević
glamurke, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.11.2012. 15:59h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Miodrag Pešić odbio je tužbeni zahtjev tri bivše voditeljke televizije “Atlas” Olivere Čolović, Jelene Filipović i Milice Marković, koje su tražile po 10.000 eura zbog mobinga i diskriminacije na radnom mjestu.

U obrazloženju presude sudija je, između ostalog, naveo da je neophodno da se psihičko zlostavljanje vrši najmanje jednom sedmično, u periodu od najmanje 6 mjeseci, da bi se radilo o mobingu, te da ne mora svaki konflikt biti diskriminatorsko ponašanje.

On je dodao i da su plate smanjivane i drugim zaposlenima, da su svjedoci istakli da tužilje nijesu jedine koje su na televiziji “Atlas” radile bez ugovora, te da razlog za nezaključivanje ugovora o radu sa tužiljama nije bilo neko njihovo lično svojstvo, po kojem bi se pravila razlika između tužilja i ostalih zaposlenih.

Neophodno je da se psihičko zlostavljanje vrši najmanje jednom sedmično, u periodu od najmanje 6 mjeseci, da bi se radilo o mobingu... ne mora svaki konflikt biti diskriminatorsko ponašanje

"Njihova ponašanja ne mogu predstavljati oblik diskriminatorskog ponašanja u smislu odredbi Zakona o radu, Zakona o zabrani diskriminacije, te Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se, između ostalog, u presudi.

Što se tiče Duška Kneževića, sudija navodi da on nije zaposlen u televiziji, već je predsjednik “Atlas grupe”, koja nije stranka u postupku, pa “Atlas” televizija ne može odgovarati za njegove postupke.

"Diskriminatorskim ponašanjem se ne može okarakterisati ako je neko dobio cvijeće za rođendan, ili ako je neko nazvan "ribom", ili je neko insistirao da ga zovu Di kej", piše u presudi.

Suđenje po drugom dijelu tužbe, koji se odnosi na izbjegavanje obaveza iz radnog odnosa, nastavlja se 10. decembra.

Loša poruka žrtvama ili neutemeljena tužba

Advokat Vladan Bojić, punomoćnik tužiteljki, smatra da je ovakva odluka suda krajnje loša poruka žrtvama zlostavljanja na radu, dok njegov kolega Zoran Piperović, punomoćnik televizije ocjenjuje da je nepismena i neutemeljena tužba morala biti odbijena.

Bojić je dodao i da će pravdu, ako bude potrebno, tražiti i van Crne Gore.

"Sudsko previdjanje očiglednog mobinga, trenutni je rezultat odnosa i stanja u poznatom delovanju izmedju čekića i nakovnja. Čekić se za sada pokazao učinkovitiji, ali to ne moze biti održiva pravna dimenzija ovog spora”, naveo je Bojić.

Piperović je, s druge strane, rekao da i student prve godine prava zna da ne može da se traži nematerijalna šteta, a da se onaj koji traži tu štetu nije prije toga obratio ljekaru odgovarajuće struke.

"Onaj koji je htio cirkus, cirkus mu se o glavu obio”, kazao je Piperović.

Bonus video: