U Tivtu otvorena izložba Vladimira Jovićevića

Izložba Vladimira Jovićevića “Portreti” biće postavljena do 6. jula u galeriji kompleksa Buća-Luković
443 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Jovićević, izložba, Foto: Siniša Luković
Vladimir Jovićević, izložba, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.06.2018. 11:06h

Izložba „Portreti“, autora Vladimira Jovićevića, otvorena je minulog vikenda u prostorijama JU „Muzej i galerija“Tivat.

Vladimir Jovićević rođen je 1987. godine u Podgorici. Počeo je da se bavi slikarstvom od rane mladosti, pohađajuci školu crtanja i slikanja u Tivtu. Po završenoj gimnaziji, odlazi u Italiju na Akademiju Likovnih umjetnosti u Terniju, Umbrija. 2010. godine upisuje se na Florence Academy of Art, i diplomira 2013.

Na kraju svojih studija, nagrađen je za najbolju sliku godine, portret ''Rocio''. Od 2013. godine predaje u crtačkom programu (Intensive Drawing Program) na Florence Academy of Art. Živi i stvara u Firenci.

Podsjećajući da je Jovičević svoje prve slikarske korake napravio kao dječak kod priznatih i poznatih tivatskih akademskih slikara i pedagoga Momčila Macanovića i Ljubomira Popadića, diretorica “Muzeja i galerije”, istričarka umjetnosti Jelena Bujišić je kazala da Tivat danas “ima kvalitetnog slikara koji se može pohvaliti mnogim priznanjima koje iz dana u dan nastavlja da niže.”

“Dok on marljivo radi i stvara u Firenci, njegovi radovi odlaze u private kolekcije širom svijeta. Jovićević svoj talenat i znanje nesebično prenosi na mlađe generacije predajući na fakultetu u Firenci”, kazala je Bujišić.

Obraćajući se brojnoj publici koja je došla vidjeti njegova najnovija djela, Jovićević je kazao da je odlučio ovaj put akcenat staviti na portrete koji su rađeni tradicionalno u tzv. sajt sajz metodi:

“Sajt sajz metoda je korištena na akademijama u XIX vijeku. Potrebni su sati i sati rada uživo da bi se postigao jedan takav efekat. Ja sam imao više faza od kojih su neke impresionističke, ali sam se odlučio da se sve više vraćam tradicionalnom načinu rada koji naginje tom akademizmu”, objasnio je umjetnik.

Izložba Vladimira Jovićevića “Portreti” biće postavljena do 6. jula u galeriji kompleksa Buća-Luković.

Bonus video: