Budva se zaduživala i da vraća kredit nepoznate firme iz Urugvaja

Kotorski tužioci ispitaće da li je i kako estradni menadžer Radomir Raka Marić platio prije deset godina 700 hiljada banci da bi izmirio dio kredita Opštine i zašto je lokalna uprava pozajmicom zatvarala kredit nepoznate firme Lark business
282 pregleda 12 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.06.2018. 06:26h

Kotorski tužioci ispitaće da li je i kako estradni menadžer Radomir Raka Marić platio prije deset godina 700 hiljada eura Crnogorskoj komeracijalnoj banci da bi izmirio dio kredita Opštine Budva, kao i zbog čega se lokalna uprava kreditno zadužila na čak 2,8 miliona eura kod ove banke, kako bi zatvorila kredit nepoznate firme Lark business iz Urugvaja. Marić tužbom traži da mu Opština vrati novac koji im je navodno pozajmio 2008.

Sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Irena Šofranac Nedović, nakon što je dobila nalaz vještaka, donijela je rješenje da se kompletna dokumentacija o ovom slučaju proslijedi kolegama u Tužilaštvu, kako bi utvrdili da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka. Do ovakvog raspleta situcije došlo je u toku parničnog postupka, koji je Marić pokrenuo pred kotorskim sudom utuživši Opštinu Budva i CKB da mu vrate novac kojim je, navodno, izmirio kreditni dug metropole turizma prema toj banci. Marić je u aprilu 2008. u tri navrata, kako stoji u spisima predmeta u koje su “Vijesti“ imale uvid, uplatio 700.000 eura CKB-u, koje je banka preusmjerila tako što je 633.386,78 eura otišlo na izmirivanje kredita Opštine, dok je sa 66.613,22 eura zatvoren kredit izvjesnog D. D.

Sve je počelo 31. oktobra 2007. kada je, kako se navodi u spisima, zaključen ugovor o kreditu između CKB i glavnog računa trezora Opštine Budva u iznosu od 2.876.560,7 eura. Interesantno je da je taj novac preusmjeran na zatvaranje kredita izvjesne kompanije Lark busines S.A., koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u Bjeljini, a sjedište joj je u Urugvaju.

Sudski proces koji traje više od godinu pred kotorskim sudom, a tokom koga je Opština ostala pri stavu da nema finansijskog traga u izvodima Sekretarijata za finansije o tokovima 700 hiljada eura koje je navodno Marić platio, kulminirao je nalazom vještaka finansijske struke. Vještak je u martu dostavio nalaz, što je bilo okidač da na posljednjem ročištu sud donese rješenje da se spisi presele u tužilaštvo, a da se parnični postupak nastavi.

„Imajući u vidu izjašnjenje vještaka iz kojeg se utvrđuje da u spisima predmeta ne postoji dokumentacija na osnovu koje je Radomir Marić uplatio sredstva CKB sa ciljem vraćanja kredita Opštine Budva, kao ni podatak o kompaniji Lark business, niti osnov po kome je Opština kreditom CKB zatvorila kredit ove firme, odnosno u spisima nema dokumentacije koje povezuju Opštinu i Lark business, te činjenica da nisu navedena lica iz CKB - inicijatora naloga odgovornih za interni nalog za transfer novca odobrenih po osnovu kredita Opštine, a na račun Lark business, kao i za davanje usmjene instrukcije za zatvaranje kredita D.D., to sud smatra da je u konkretnom slučaju neophodno spise predmeta proslijediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a radi utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se vodi po službenoj dužnosti“, navodi se u rješenju suda.

Marić je ranije “Vijestima“ kazao da će sud odlučiti šta je prava istina i ko kome duguje novac.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva na čijem je čelu Nikola Plamenac pismeno su sudu dostavili mišljenje na nalaz vještaka u kome su naveli da bi bilo neophodno ispitati sve aktere spornih novčanih transakcija kako bi se utvrdilo osnov za isplate. „Da se utvrdi da li su akteri spornih transkacija bili uopšte ovlašćeni za bilo kakvo davanje usmenih naloga banci, što bi umnogome dalo jasniju sliku da li su nalozi dati u skladu ili u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama“, navodi se u mišljenju opštinskog sekretarijata.

Marić je bio ključna figura u vrijeme kada je Budva bila centar muzičkih dešavanja na Balkanu. On je posredovao prilikom gostovanja poznate svjetske rok grupe “Rolingstouns” 2007. na Jazu, kao i godinu kasnije, kada je na toj plaži koncert održala i pop kraljica Madona. Upravo ovi muzički spektakli koji su koštali budvansku Opštinu više od deset miliona eura, procesuirani su pred Specijalnim tužilaštvom. Na čelu organizacionog odbora koncerta “Rolingstounsa” nalazio se Svetozar Marović, osuđeni šef budvanske kriminalne grupe.

Opština drugi put upisala hipoteku na Marićevu imovinu

Opština Budva je sredinom maja prošle godine stavila hipoteku na Marićevu imovinu koju sa svojim partnerima ima na Crvenoj glavici. Riječ je o zemljišnom kompleksu od 6.500 kvadrata. Opština potražuje 243 hiljade eura poreskog duga.

Hipoteka je upisana na parceli kao garancija da će Marić izmiriti dugovanje.

Ovo je drugi put za protekih tri godine da Opština upisuje hipoteku na imovinu estradnog menadžera. Na ovoj zemlji postoji i hipoteka na 19,8 miliona eura na ime austrijske Hypo Alpe Adria banke.

Bonus video: