Pet zabluda o gojaznosti

Ustaljeno je mišljenje da banane debljaju zbog veće količine kalorija i ugljenih hidrata, što nije tačno
291 pregleda 8 komentar(a)
gojaznost, Foto: Www.shutterstock.com
gojaznost, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 25.11.2012. 12:45h

Popiti čašu vode ujutru prije jela, ne jesti ugljene hidrate, jesti meso nedjelju dana, izbjegavati banane i krompire, sve su to načela pojedinih dijeta koje se mijenjuju svake sezone baš kao i modni trendovi. Otkrijte laži o debljanju koje dokazuju zašto dijete ne treba pratiti slijepo kao ni modu.

Banane debljaju

Ustaljeno je mišljenje da banane debljaju zbog veće količine kalorija i ugljenih hidrata, što nije tačno. Banane sadrže tri prirodna šećera: saharozu, glukozu i fruktozu koji zajedno s vlaknima trenutno podižu energiju zbog čega su omiljeno voće sportista. Da se ovog voća ne treba odreći potvrđuje i podatak kako dvije banane daju dovoljno energije za 90-minutni trening, a jedna banana sadrži tek 60 kalorija, manje od jednog nemasnog jogur ta.

Večeru treba izbjegavati

Većina dijeta savjetuje kako ne bi trebalo da jedete nakon četiri sata poslijepodne što nije djelotvorno u gubitku kilograma ako ste do tada pretjerali s unošenjem hrane i kalorija. Sve se svodi na količinu kalorija koju ste tokom dana unijeli u organizam i koja bi trebalo da bude srazmjerna potrošnji. Ako ste do večere konzumirali izuzetno malo hrane slobodno priuštite sebi bogatiji obrok, pri tom pazeći da on bude nutritivno hranjiv.

Krompir - neprijatelj mršavosti

Krompir predstavlja dragocijeni izvor ugljenih hidrata, skroba i vode koja čini čak 75 odsto sastava ove biljke. Osim toga krompir od 100 g sadrži 10-15 mg vitamina C, vitamine B1, B2 i vitamin E koji je prisutan u kori. Od minerala nalazimo u njemu 25 mg magnezijuma i sve to skupa daje nam 83 kalorije.

Zato tvrdnje kako ovo povrće treba izbjegavati u namjeri mršavljenja nije tačno. Pripremajte kuvani krompir s nekoliko kapi maslinovog ulja, dok onaj prženi izbacite iz menija.

Voda otapa kilograme

Reklame koje besramno vrebaju žene koje žele da budu u formi i vitke bez previše truda, najčešće se odnose na konzumaciju vode u enormnim količinama.

Ispijanje vode može smanjiti “lažne signale gladi”, s obzirom na to da naš mozak u većini slučajeva šalje pogrešne upute jer 80 odsto vremena nismo gladni nego žedni. No, voda nikako nije djelotvorna u smanjenju kilaže - ako je konzumiramo nakon te škog i nezdravog obroka ona oslobađa tijelo od toksina, ali ne od kilograma.

Manji udio masti

Brojna istraživanja pokazala su kako ljudi u nastojanju da smršaju, konzumiraju light proizvode uvjereni kako je to zdravija verzija izvorne namirnice.

No, kada je kalorijska vrijednost u pitanju kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Osim toga skloni smo tendenciji vjerovanja kako proizvode s manjim udjelom masti možemo jesti u neograničenim količinama, što je potpuno krivo.

Bonus video: