Hamiltonu pol pozicija u Brazilu, Fetel pred 3. titulom, Alonso daleko od sna

Sebastijan Fetel kreće s četvrte pozicije, dok će Fernando Alonso startovati kao osmoplasirani...
53 pregleda 2 komentar(a)
Hamilton, Foto: REUTERS
Hamilton, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.11.2012. 18:19h

Do svoje prve titule, Sebastijan Fetel je stigao spektakularnom pobjedom u Abu Dabiju, kada je nadoknadio 15 poena prednost dotadašnjeg lidera Fernanda Alonsa.

Dvije godine kasnije, Princ od Asturije imaće priliku da se revanšira na isti način i osvoji svoju treću krunu, ali je njoj mnogo bliži Fetel - dvostruki uzastopni šampion u današnju trku za Veliku nagradu Brazila (početak u 17 časova po našem vremenu) unosi 13 bodova prednosti nad jedinim konkurentom, a uzgred kreće sa četvrte pozicije, četiri ispred španskog asa.

Nije, međutim, bio zadovoljan.

“Razočaran sam. Moram da vidim podatke kako bih shvatio gdje nisam bio dovoljno brz”, rekao je 25-godišnjak iz Hepenhajma.

Taktiziranje Kišnog Čovjeka

Iako kreće daleko iza Fetela, Alonso, ipak, ima šansu da osvoji titulu. Ali, mora da čeka dar sa neba - meteorolozi najavljuju kišu za današnju trku, zbog čega je 31-godišnjak iz Ovijeda u finišu kvalifikacija taktizirao sa pneumaticima i podešavao bolid za vlažnu stazu. A svi znaju za njegov nadimak - Kišni Čovjek.

“Znamo da je situacija za sjutra dobra”, poručila je Alonsu njegova inžinjerka Andrea Stela preko timskog radija.

Hamiltonu pol pozicija na posljednjoj trci za Meklaren

U sjenci borbe dva velika asa, ostalo je još jedno fenomenalno izdanje Luisa Hamiltona. Crni Biser je bio najbrži na dva od tri treninga, a juče je postavio najbolje vrijeme u kvalifikacijama (1:12,458) i tako stigao do 25. pol pozicije u karijeri.

Pobjeda bi, naravno, bila najbolji oproštaj od Meklarena, jer će tamnoputi Britanac od naredne sezone biti vozač Mercedesa.

Dženson Baton je bio drugi sa 5,5 stotinki zaostatka, a iz drugog reda kreću oba pilota Red Bula. Mark Veber se sigurno neće skloniti klupskom drugu, ali i ne mora - Fetelu je sasvim dovoljno da bude četvrti da i teoretski osigura titulu.

Šumijev oproštaj

Peti je danas bio domaći adut Felipe Masa (Ferari), ispred Pastora Maldonada (Vilijams), Nika Hilkenberga (Fors Indija), Alonsa, Kimija Raikonena (Lotus) i Nika Rozberga (Mercedes).

U svojim posljednjim kvalifikacijama u karijeri, Mihael Šumaher je još jednom dokazao da je pogriješio kada se vratio na veliku scenu - najtrofejniji vozač svih vremena je zauzeo tek 14. poziciju...

Grožan opet izazvao udes

Romen Grožan je još jednom izazvao udes - čovjek koji je nekoliko puta ove sezone izazvao bijes svih vozača zbog prerizične vožnje, u prvom dijelu kvalifikacija je naletio u zadnji dio bolida Pedra de la Rose.

“Kvalifikacije su bile završene za mene poslije incidenta, bolid je bio potpuno uvijen. To je jedan od onih poteza koji nikako ne mogu da razumijem. Mogao je da me pretekne krivinu ranije, a tamo gdje je pokušao nije bilo mjesta. Zbog udesa mi je pokvario čak i DRS sistem - ljutito je prokomentarisao vozač HRT-a.

Bonus video: