Vratićemo se u vrijeme kada je upala pluća bila fatalna

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša poručio je da je formiranje referentne laboratorije za praćenje rezistencije preduslov za uspostavljenje kontrole
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 16:40h

Građani Crne Gore u 2011. podigli su 485.000 recepata za antibiotike, ukupne vrijednosti 1,7 miliona eura, što čini više od 10 odsto ukupne potrošnje ljekova na recept, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović.

On je, na konferenciji povodom Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije na antibiotike, ukazao na potrošnju te grupe ljekova, koja ilustruje problem rezistencije.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je rezistencija ozbiljna prepreka za kontrolu zaraznih bolesti, kao i jedan od generatora porasta troškova zdravstvene zaštite.

“Svjedoci smo da se broj infekcija izazvanih rezistentnim uzročnicima povećava, dok sintetisanje novih antibiotika i drugih antimikrobnih ljekova ne prati taj tempo, što daje dobre izglede da se vratimo u uslove življenja kada je obična infekcija pluća bila fatalna ili kada su ljekari bili nemoćni pred meningitisom”, poručila je Brajović, napominjući da problem nije zaobišao Crnu Goru.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša poručio je da je formiranje referentne laboratorije za praćenje rezistencije preduslov za uspostavljenje kontrole, dok je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević kazao da je oprezna upotreba antibiotika u veterinarstvu jedno od načela dobre veterinarske prakse.

Bonus video: