Policija provjerava poslovanje Pravnog fakulteta

Po nalogu specijalnog tužioca, provjerava se kako je godinama trošen novac na univerzitetskoj jedinici
74 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 08:15h

Službenici za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, po nalogu specijalnog tužioca, otvorili su istragu oko višegodišnjeg trošenja novca, naplati školarina ali i isplate nadoknada profesorima, asistentima i saradnicima na Pravnom fakultetu u Podgorici.

“Vijesti” saznaju da je provjera policije počela prije 20-ak dana, jer je specijalni tužilac, na osnovu novinskih tekstova, dao nalog da se provjeri rad dva bivša rukovodstva tog fakulteta.

Službenici Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala odnijeli su sve papire i dokumentaciju, koji se tiču strukture organizacionih jedinica Pravnog fakulteta i trošenja novca na svim studijskim programima.

Profesor Dragan Radonjić, koji sa profesoricom Biljanom Đuričin trenutno upravlja Pravnim fakultetom, potvrdio je “Vijestima” da su službenici Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala tražili dokumentaciju sa te univerziteske jedinice

Policiji je, kako saznaju “Vijesti”, najzanimljiviji dio dokumentacije oko isplate honorara za članove raznih komisija na Pravnom fakultetu ali i raspodjeli novca za profesore i saradnike na samofinansirajućim nastavama.

Navodno, te isplate nijesu bile u skladu sa koeficijentom, koji je utvrđen Pravilima o raspoređivanju prihoda od školarina, već su prethodna dva rukovodstva, po internim pravilima isplaćivali dodatne zarade.

U ovoj fazi pretkrivične istrage, policija će se baviti i koliko je bilo opravdano da se otvaraju razne komisije i tijela na Pravom fakultetu, što je bio dobar izvor zarade za dio nastavnog osoblja i administracije.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je u ovom trenutku sporno na stotine hiljada eura, koje su nenamjenski trošene u protekle četiri godine na tom fakultetu, a čiji je novac obezbjeđivan u ekspanziji samofinansirajućih studijskih programa.

Na Pravnom fakultetu trenutno je upisano 3.800 studenata na oko 20 studijskih programa, a sa njima radi svega 25 nastavnika i 11 saradnika.

Profesor Dragan Radonjić, koji sa profesoricom Biljanom Đuričin trenutno upravlja Pravnim fakultetom, potvrdio je “Vijestima” da su službenici Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala tražili dokumentaciju sa te univerziteske jedinice.

On nije znao za koja su konkretno dokumenta imali naloge, ali je naveo i da su tražili papire za duži vremenski period. Radonjić je kazao i da od njega nijesu uzimali nikakve izjave.

Ranko Mujović

Pravni fakultet u žiži je interesovanja već godinama. Nakon što je u aprilu 2011. godine smijenjen dekan Ranko Mujović, prije nekoliko mjeseci Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je i njegovog nasljednika Draga Radulovića.

Smjene na tom fakultetu nijesu bile jedino o čemu su mediji pisali prethodnih mjeseci, već je riječi bilo i o mobingu na koji su se žalili neki od asistenata na tom fakultetu.

Drago Radulović

Neki od profesora tog fakulteta tražili su ranije smjenu Mujovića zbog kršenja brojnih odredaba Statuta, kao i od rektora Predraga Miranovića da zaštiti zakonitost rada, tradiciju, ugled i dostojanstvo.

Radulovića je smijenio Upravni odbor 10. oktobra nakon što je uprava tog fakulteta ignorisala zahtjeve tog tijela i nije dostavila nijedan traženi dokument. On je nakon toga podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici za poništenje odluke Upravnog odbora, prema kojoj je razriješen rukovodeće funkcije na Pravnom fakultetu.

Bivši dekani: Ne znamo što bi nas provjeravali

Prethodni dekani tog fakulteta Drago Radulović i Ranko Mujović su kazali “Vijestima” da nijesu ispitivani, ističući da za to nema ni razloga.

"Znam da su bili tu, ali nijesu me ispitivali, niti zvali. Što bi me ispitivali, da su imali razloga to bi i uradili”, kazao je Radulović.

I Mujović je kazao da ga nijesu ispitivali, kao i da ne zna po kojem bi osnovu to radili.

“Ne vidim razloga da me neko provjerava. Više sam puta provjeravan i od službenika za suzbijanje organizovanog kriminala i od Državne revizorske institucije, tako da više nemaju šta da provjeravaju”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: