POGREŠNO "NE"

Najveće greške velikih glumaca - odbijanje uloga u uspješnim filmovima

Kevinu Kostneru su svojevremeno nudili da glumi glavnu ulogu u “Bjekstvu iz Šošenka”
114 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 21:21h

Istorija filma bila bi sasvim drugačija da su pojedini glumci razmislili dva puta prije nego što su odbili važne uloge. „Dejli telegraf“ je sastavio listu deset najvećih grešaka zbog kojih glumci i danas žale.

Šon Koneri kao Gandalf

Proteklih dana svijetom je odjeknula vijest da je Šon Koneri „izgubio“ 283 miliona funti u jednom trenutku – kada je rekao "ne" reditelju Piteru Džeksonu.

Džekson je bivšem agentu 007 ponudio ulogu Gandalfa u filmskoj trilogiji „Gospodar prstenova“, nudeći mu uz fiksan honorar i 15 procenata ukupne zarade filma. Koneri nije dovoljno vjerovao u scenario i Džeksonove ideje, pa je uloga pripala Ijanu Mekelenu.

Keri Grant kao Džejms Bond

Glumac Keri Grant razmišljao je da li da prihvati ulogu tajnog agenta Džejmsa Bonda, na koju ga je nagovarao bliski prijatelj Albert Brokoli. U to vrijeme Brokoli je igrao ključnu ulogu u producentskom timu koji je stajao iza 007 filmova, a Grant je bio kum na njegovom vjenčanju.

Da je prihvatio ulogu, možda bi istorija pisana po Bondu bila sasvim drugačija.

Bert Rejnolds kao Han Solo

Rejnolds je jednom prilikom izjavio kako je ono za čim, u profesionalnom smislu najviše žali upravo uloga u serijalu “Ratovi zvezda”.

Daleke 1977. godine Rejnoldsu je ponuđeno da igra junaka po imenu Han Solo, koji je kasnije često biran za jednog od omiljenih filmskih junaka svih vremena.

Međutim, Rejnolds je odbio ulogu koja je u vrh Holivuda vinula Harisona Forda.

Vil Smit kao Neo

“Koncept Matriksa je veoma složen. Čitajući scenario nisam ništa mogao da shvatim. Gledao sam Kijanu Rivsa i moram da priznam – ja bih sve upropastio.

U tom trenutku jednostavno nisam bio dovoljno pametan glumac za tu ulogu”, priznao je jednom prilikom glumac Vil Smit koji je svojevremeno odbio glavnu ulogu u trilogiji “Martiks”.

Džejms Kan kao R.P. Mekmarfi

Sasvim drugačije razloge od Vila Smita naveo je glumac Džejms Kan koji je ispustio glavnu ulogu u kultnom filmu “Let iznad kukavičjeg gnezda”. “U to vreme mislio sam da sam genije, a film jednostavno nije bio dovoljno vizuelno raskošan.

Sve se dešavalo u četiri zida. Nisam znao da je reditelj Miloš Forman toliko dobar kao što jeste”, priznao je Kan, žaleći što nije učestvovao u ovom filmu koji je tek jedan od tri filma u istoriji kinematografije sa osvojenih pet Oskara u najvažnijim kategorijama.

Moli Ringvald kao “Zgodna žena”

Film “Zgodna žena” donio je neslućenu slavu glumici Džuliji Roberts, a sve je moglo da bude drugačija da je glumica Moli Ringvald imala malo više strpljenja.

“Čini mi se da sam vidjela ranu verziju scenarija pod nazivom ‘3000 dolara’. Ne sjećam se da sam ga zaista odbila. Nije scenario bio loš, ali mora se priznati, Džulija Roberts je ta koja je iznijela cio film”, kazala je Ringvald.

Tom Selek kao Indijana Džons

Harison Ford je još jednom imao mnogo sreće jer mu je poslije uloge u “Ratovima zvijezda” pripala i uloga istraživača i avanturiste Indijane Džonsa.

Ali ni ovoga puta on nije bio prvi izbor. Ulogu je prije njega dobio Tom Selek koji je imao preča televizijska posla i koji je mislio da film jednostavno nije dovoljno dobar.

Džon Travolta kao Forest Gamp

“Moja mama je uvijek govorila da je život kao kutija čokolade - nikad ne znaš šta ćeš da dobiješ..."

Ovu kultnu rečenicu, jednu od omiljenih filmskih replika, umjesto Oskarom nagrađenog Toma Henksa mogao je da izgovori Džon Travolta, koji je kasnije priznao da je odbijanje te uloge jedna od najvećih grešaka u njegovoj karijeri.

Kevin Kostner kao Endi Dufren

Kostneru su svojevremeno nudili da glumi glavnu ulogu u “Bjekstvu iz Šošenka”. Međutim, glumac je više vjere imao u film “Waterworld”, u to vrijeme jednu od najskupljih produkcija koju je kritika kasnije sahranila bez milosti.

Kostner i danas često ističe kako žali za ovom lošom odlukom.

V. K. Filds kao Čarobnjak iz Oza

Vilijam Klod Dankenfild, kako je pravo ime jednog od najpoznatijih komičara prve polovine XX vijeka, moglo se naći na špici najmagičnije filmske avanture – filma “Čarobnjak iz Oza”.

Upravo za njega je bila pisana uloga čarobnjaka, ali ju je odbio zbog nepostizanja dogovora o honoraru sa studiom MGM.

Ulogu je kasnije objeručke prihvatio Frenk Morgan.

Prohujalo sa vihorom

Film “Kad jaganjci utihnu” mogao je biti sasvim drugačiji da je Mišel Fajfer prihvatila glavnu ulogu.

Ko zna kako bi izgledalo ostvarenje “Prohujalo sa vihorom” da smo umjesto Skarlet O’ Hare gledali Beti Dejvis.

“Noći bugija” zasigurno bi imale drugačije ritmove da Leonardo di Kaprio producentima nije rekao: “Neka, hvala.”

Galerija