Zoran Erić dobitnik nagrade "Grad teatar"

“Velika mi je čast što se nalazim u društvu dosadašnji lauretata ove nagrade", kazao je Erić na svečanosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 15:29h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović uručio je na svečanoj sjednici Skupštine opštine, održane povodom Dana opštine 22. novembar, nagradu za dramsko stvaralaštvo "Grad teatar" kompozitoru Zoranu Eriću.

Zoran Erić je, u sardanji sa rediteljima, dao značajan doprinos

Već tradicionalno nagrada Grad tetra, uručuje se lauretima svake godine na svečnoj sjedenici koja se uvijek održava u velikoj kongresnoj sali hotela “Maestral” u Pržnu.

“Velika mi je čast što se nalazim u društvu dosadašnji lauretata ove nagrade. To su najveći pisci, glumci i reditelji koji su se svojim djelom ugradili u jednu od najznačajnijih institucija kulture u posljednjih 25 godina kakav je Budva Grad teatar”, kazao je Erić na svečanosti.

Jednoglasna odluka

Eriću je nagrada dodijeljena jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Mani Gotovac, teatrolog iz Hrvatske, Nenad Vuković, teatrolog iz Crne Gore i Jovan Ćirilov, teatrolog iz Srbije koji je i predsjedavao žirijem.

"U savremenom dramskom pozorištu, pored pisca, reditelja i glumaca, sve važniju ulogu igra muzika. Zoran Erić je jedan od kompozitora koji je markantno obilježio najpoznatije produkcije "Grad teatra" Budva svojom scenskom muzikom, kao što su "Banović Strahinja", "San letnje noći", "Karolina Nojber", "Antigona u Njujorku" i "Kanjoš Macedonović".

Nagrada “Grad teatar” za dramsko stvaralaštvo dodjeljuje se od 1994. za ukupan doprinos u afirmaciji festivala

Zoran Erić je, u sardanji sa rediteljima, svojim osvjedočenim darom i originalnošću, ali uvijek u skladu sa suštinom predstave, dao značajan doprinos pozorišnom događaju", navedeno je u obrazloženju žirija.

Ukupan doprinost

Nagrada "Grad teatar" će biti dodijeljena na svečanosti povodom obilježavanja Dana opštine Budva u novembru 2012. godine.

Nagrada “Grad teatar” za dramsko stvaralaštvo dodjeljuje se od 1994. za ukupan doprinos u afirmaciji festivala, i njeni dosadašnji laureati - Dejan Mijač, Jagoš Marković, Vojislav Brajović, Nikita Milivojević, Miodrag Tabački, Anita Mančić, Branimir Popović, Svetozar Cvetković, Tomaž Pandur, Dragan Mićanović, Radmila Vojvodić, Vida Ognjenović, Sonja Vukićević, Mihajlo-Miša Janketić, Nebojša Glogovac, Angelina Atlagić, Feliks Pašić obezbijedili su joj najviše mjesto u nizu prestižnih nagrada koje se dodjeljuju u regionu.

Njima se pridružuju i laureati iz 2003, kada je mijenjajući koncepciju nagrade žiri - stručni savjet, ravnopravno dodjelio nagradu u četiri kategorije – za glumačko ostvarenje Petru Božoviću, za mediteranstvo piscu Predragu Matvejeviću, za umjetnički izazov Suzani Pajović-Živković, i za muzičko ostvarenje Romanu Simoviću.

Galerija

Bonus video: