Međunarodna manifestacija bez crnogorskih pozorišta

Program je najavljen na zvaničnom sajtu manifestacije, ali u segmentu kojim se najavljuje crnogorski piše: “Program Crne Gore još nije ugledao svjetlo dana"
0 komentar(a)
Konte Zanović, Foto: Grad teatar
Konte Zanović, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 22.11.2012. 19:48h

Jedinstveno dnevno događanje posvećeno scenskim i izvedbenim umjetnostima - Evropska noć pozorišta, održana je uz ogromnu medijsku pažnju i pažnju publike u svim zemljama članicama ovog programa, osim u Crnoj Gori...

U Hrvatskoj je Noć kazališta obilježena u 31 gradu i 83 kulturne institucije

Evropska noć pozorišta koja je održana 17. novembra, obilježena je u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Srbiji, a obilježena je u 230 teatara. Zanimljivo je da je program Noći pozorišta na zvaničnom sajtu manifestacije najavljen i za Crnu Goru, ali u segmentu kojim se najavljuje piše: “Program Crne Gore još nije ugledao svjetlo dana, više će se o njemu moći saznati na www.europeantheatrenight.com”.

Na ovoj adresi manifestacije se nalazi crnogorski program, ali od prošle godine.

Nijesu pripremili program

Crnogorsko narodno pozoršte 17. novembra nije imalo ništa na repertoaru, a iz te kuće su “Vijestima” kazali da za ovu godinu nijesu pripremali program za obilježavanje Noći pozorišta. CNP je u zvaničnom međunarodnom programu pak, naveden kao koordinator projekta.

Slično je i sa Zetskim domom i ostalim crnogorskim pozorištima.

Srbija Noć pozorišta obilježava po drugi put u okviru “European theatre night”, uz podršku Ministarstva za kulturu

U Hrvatskoj je Noć kazališta obilježena u 31 gradu i 83 kulturne institucije, a više od 45.000 gledalaca je pogledalo 120 predstava i uživalo u 60-tak propratnih programa, pišu hrvatski mediji, kao i da se u svim pozorištima tražila karta više.

Osim predstava, posjetioci su mogli pogledati izložbu, poslušati koncert, a u nekim centrima druženja su trajala do dugo u noć.

“U cijeloj Noći kazališta radilo je više od 10.000 kulturnih djelatnika, oni su svojim entuzijazmom i ljubavlju prema kazalištu i ovogodišnju Noć učinili velikom”, piše u izvještaju sa ove manifestacije u Hrvatskoj.

Bogat program u Srbiji

Srbija Noć pozorišta obilježava po drugi put u okviru “European theatre night”, uz podršku Ministarstva za kulturu i javno informisanje, lokalnih samouprava i kulturnih institucija iz 16 gradova i opština: Vranje, Leskovac, Pirot, Novi Pazar, Kragujevac, Aranđelovac, Lazarevac, Zaječar, Šabac, Vršac, Sremska Mitrovica, Ruma, Novi Sad, Kikinda, Apatin i Subotica.

U Bosni i Hercegovini u Noći teatra u 15 gradova i 34 pozorišta posjetioci su mogli da vide 40 predstava i 25 propratnih programa

“Pored izborne godine i lošije ekonomske situacije, institucije kulture u Srbiji su i druge godine prepoznale učešće u manifestaciji, te svojim sugrađanima, u skladu sa mogućnostima, pripremile bogat program”.

U 46 kulturnih institucija navedenih gradova, učesnica manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke, arhivi, galerije, klubovi i dr.), održano je preko 60 predstava i 30 propratnih sadržaja (preformansi, muzičkih događaja, muzejskih postavki, radionica, izložbi, i sl.).

Četrdeset predstava u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini u Noći teatra u 15 gradova i 34 pozorišta posjetioci su mogli da vide 40 predstava i 25 propratnih programa. Ove godine, u manifestaciji su učestvovale 34 institucije kulture u BiH, među kojima su teatri, akademije, centri za kulturu, muzeji, fakulteti.

“European theatre night” je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj

Specifičnost cijelog programa je otvaranje vrata publici kako bi se posjetioci mogli bolje upoznati s radom teatra i da teatar pogledaju iz jedne potpuno druge vizure, posjećujući scenske izložbene prostore, radionice, te da se upoznaju s glumačkim ansamblom i uposlenicima pozorišta.

Sarajevska pozorišta su imala poseban program za ovu veče. Sva pozorišta u Sarajevu su 17. novembra bila otvorena.

Projekat pokrenut 2008.

Slovačka je Noć divadiel imala u 11 gradova i 39 pozorišta, a Slovačka publika je mogla da pogledati 80-tak predstava i popratnih programa.

Mađarska je uključena u projekt Evropske noći pozorišta od ove godine i mađarski centar “Assitej” je ove godine predstavio svoj program evropske noći pozorišta.

“European theatre night” je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Pored Hrvatske i Srbije realizuje se u Slovačkoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj i Austriji, a od 2013. godine biće uključene i Španija i Portugalija.

Bonus video: