Beograd traži izručenje Blaža Dedića

Dedić, koji je vlasnik hotela “Mediteran” u Bečićima, je okrivljen da je učestvovao u pranju novca zarađenog švercom kokaina
130 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 16:19h

Srbija je zatražila izručenje Budvanina Blaža Dedića (55), protiv koga se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi krivični postupak.

Dedić je početkom novembra priveden u podgorički Viši sud jer je kancelarija Interpola u Beogradu raspisala za njim potjernicu zbog vođenja sudskog postupka zbog krivičnog djela pranja novca i udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

Njemu su tada oduzeta dokumenta i pušten je na slobodu, što se ranije nikada nije dešavalo, pogotovu kada su u pitanju krivična djela organizovanog kriminala.

Dedić, koji je vlasnik hotela “Mediteran” u Bečićima, je okrivljen da je učestvovao u pranju novca zarađenog švercom kokaina, koji je organizovao Pljevljak Darko Šarić.

"Ministarstvo pravde Republike Srbije se obratilo Ministarstvu pravde i ljudskih prava Crne Gore sa molbom za izručenje crnogorskog državljanina Blaža Dedića radi vođenja krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu. Zahtjev je kao hitan dostavljen Višem sudu u Podgorici na nadležnost," izjavila je portparol Ana Radusinović.

U Srbiji postoje dvije optužnice za pranje novca klana Darka Šarića. U njima se navodi da je Dedić za račun Šarića kupovao firme u Vojvodini i na Jugu Srbije i da je tako prao novac od kokaina. Dio tih dokaza bio je proslijeđen i crnogorskim istražnim organima, ali za sada nema podataka da će Dedić biti optužen iako je njegova firma “Maestralturs” bila uključena u te poslove.

Specijalno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da su transakcije sa ofšorova, preko „Mat kompany“ završavale na račun „Maestraltursa“, odnosno da je prljav novac iz Crne Gore ubacivan u Srbiju.

Srbija i Crna Gora ranije su potpisale ugovor o izručenju soptvenih državljana, prema kome podatak da Dedić ima dvojno državljanstvo ne predstavlja prepreku za njegovu ekstradiciju, objasnio je “Vijestima” advokat koji je imao iskustva u ovakvim postupcima.

U ugovoru o izručenju piše da zamoljena država može da odbije izručenje lice koje ima njeno državljanstvo.

“Ona će na zahtjev države molilje, sa donijetom odlukom da upozna svoje nadležne organe u cilju krivičnog gonjenja tog lica. U tom cilju zamoljena država će od države molilje zatražiti dostavljanje odgovarajućih informacija, dokumentacije i predmeta. Zamoljena država će o svojoj odluci obavijestiti državu moljilju,“ piše u ugovoru.

Blažo Dedić inače prodaje poznati bečićki hotel “Mediteran”, čiji je osnivač firma “Maestralturs. Račun druge Dedićeve firme “Maestral inžinjering” je blokirala Centralna banka zbog poreskog duga državi.

Dedić nije želio da komentariše navode da Srbija traži njegovo izručenje.

Galerija

Bonus video: