Pripadnici MUP-a oslobođeni optužbi za deportaciju

Specijalno vijeće sudije Milenke Žižić je u prethodnom sudskom procesu oslobodilo od optužbe sve okrivljene
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 10:38h

Devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore, oslobođeni su optužbi da su kršeći Ženevsku konvenciju, priotivzakonito uhapsili i predali Muslimane i Srbe vlastima Srpske Republike u maju 1992. kao jednoj od strana u ratnom sukobu.

Prema optužnici Boško Bojović, bivši šef SDB-a, Radoje R. Radunović, načelnik sektora SDB-a u Herceg Novom, Milorad M. Ivanović, tadašnji načelnik CB u Herceg Novom, Duško Bakrač, službenik resora SDB-a u Herceg Novom, Milisav-Mića Marković, pomoćnik ministra policije, komandir stanice milicije u CB-u Herceg Novi Milorad D. Šljivančanin, načelnik SDB-a u Ulcinju, Božidar J. Stojović, načelnik OB u Ulcinju Sreten Lj. Glendža i Branko Bujić, načelnik CB Bar, bili su optuženi da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Reakcije na presudu>>>

Specijalno vijeće sudije Milenke Žižić je u prethodnom sudskom procesu oslobodilo je od optužbe sve okrivljene. Apelacioni sud je nakon žalbe tužioca i oštećenih, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Lutovac: Ko je podigao ovakvu optužnicu, neka se dobro zamisli

Branilac okrivljenog Milorada Ivanovića, advokat Branislav Lutovac je kazao da se pokazalo kao tačno što je odbrana u završnim riječima istakla da je tužilaštvo lutalo kroz međunarodne konvencije u ovom predmetu.

"Što je tužilaštvo više mijenjalo optužnicu, to je dolazilo do veće zbrke. Sa razlozima u oslobađajućoj presudi koji je prvostepeni sud naveo, optužnica je razbijena po svim segmentima. Dokazano je da lica nijesu imali status izbjeglica, da nijesu optuženi službenici MUP-a Crne Gore, bili pripadnici oružanih snaga, te da ni jedan od elemenata koji je stavljen u optužnici, i da se ono što im je stavljeno na teret, bili su pogrešno interpretirani. Ovo je samo prvo poluvrijeme. Nije ovo nikakav razlog za slavlje. Što se tiče prava, mislim da je presuda tačno kako činjenično tako i pravno prezentirala ukupno stanje", kazao je Lutovac.

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše činjenicu da je istraga pokrenuta u vrijeme kada je Vesna Medenica bila vrhovni državni tužilac, a da je sada predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, te da li ima i njene odgovornosti.

"Neka svako preispituje sebe za svoje postupke. Bio sam dužan da braneći svoje klijente, prezentiram sve nedostatke takve optužnice. Mislim da sam sa kolegma u tome uspio. Onaj ko je podigao ovakvu optužnicu, neka se dobro zamisli. Da li je bilo potrebno da se ovi ljudi šest-sedam godina izlažu ovakvom maltretiranju i golgoti bez ikakvog zakonskog osnova. Kada nema protivpravnosti djela, onda nema ni krivičnog djela. Od starta je bilo evidentno da su postupali po naređenju ministra unutrašnjih polsova Pavla Bulatovića. Znači nema elemenata protivpravnosti i tu je bio kraj ove optužnice”, smatra Lutovac.

Galerija

Bonus video: