Samo bod protiv Berlina, četvrti poraz Budvanske rivijere

Budvani su izgubili večeras na svom terenu od Berlina 3:2 (23:25, 25:23, 18:25, 25:20, 15:13),
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 19:37h

Osvojili su prvi bod u ovogodišnjoj Ligi šampiona, ali su doživjeli i četvrti poraz – odbojkaši Budvanske rivijere izgubili su večeras na svom terenu od Berlina 3:2 (23:25, 25:23, 18:25, 25:20, 15:13), u utakmici 4. kola grupe B.

Berlin je u Budvi upisao treću pobjedu u grupi.

Odigrali su najbolju partiju u ovogodišnjoj Ligi šampiona, upisali prvi bod, ali nijesu uspjeli da izbjegnu i četvrti poraz - odbojkaši Budvanske rivijere su bez pobjede i nakon četvrtog kola, pa su se dva kola prije kraja takmičenja u grupi D i definitivno oprostili i od šanse da budu jedna od dvije najbolje trećeplasirane ekipe, koje idu u CEV kup.

Izabranici Siniše Reljića su vodili 2:1 u setovima, imali su prednost i u četvrtom setu, ali je Berlin na kraju odnio pobjedu, treću u grupi, koja njemačkog šampiona drži u trci za prolaz u narednu rundu LŠ.

Budvanima je u petom setu, nakon što su se vratili iz velikog minusa falilo malo više sreće, strpljenja, ali i boljeg rezona u organizaciji kontre. Falio je i bolji učinak sa krajeva, prvenstveno korektora Olivera Venoa, koji je imao veoma dobru partiju u odbrani (u dva navrata je na spektakularan način spasio loptu), ali lošu realizaciju napada (svega 30 odsto), posebno kontri.

Postava koja je završila meč u Berlinu je i počela sinoćnji, odnosno sa samo jednom izmjenom u startnoj postavi u odnosu na prethodna dva meča, i to na poziciji tehničara. Marko Vujović je dobio prednost u odnosu na Veljka Petkovića (i opravdao povjerenje), dok je ostatak tima bio isti - primači Nemanja Dukić i Vojin Ćaćić, srednji blokeri Luka Šuljagić i Marko Maksimović, korektor Oliver Veno, te libero Ivan Rašović.

Ta postava je odigrala veoma dobro prvi set, u kojem je odmah na startu povela 4:1, 7:3 i 9:5. Međutim, Berlin je počeo jače da servisa, pa je uz nekoliko blokova i poena iz kontri, nakon odlične igre u odbrani, uspio prvo da izjednači na 11:11, a onda je Fišer izblokirao „pajp“ Dukića za prvo vođstvo gostiju na 14:13. To je, međutim, bila jedina prednost Njemaca, pošto su Budvani već na drugom tehničkom tajm-autu imali dva poena prednosti, koje su održavali do 20:18, kada je Veno realizovao kontru za „plus tri“ što je bila presudna razlika. Istina, Berlin (u prvom setu greškama poklonio domaćinu čak 10 poena) je sa dva uzastopna poena priprijetio na 24:23, ali je Veno realizovao prvi napad za vođstvo.

Pred početak drugog seta trener gostiju Mark Lebedev je promijenio korektora, pa je Kerol ušao umjesto Spirovskog. Do prvog tehničkog tajm-auta dva tima su se smjenjivala u minimalnom vođstvu, da bi Budvani, serijom 3:0 (servis greška Kerola, te kontre Šuljagića i Venoa), uspjeli da se odlijepe na 14:10. Rivijera je čuvala prednost do 17:14, a onda ponovo proradili servis i odbrana gostiju, koja je omogućila Kerolu da realizuje nekoliko kontri, posljednju za ponovno vođstvo na 20:19.

Kod 21:20 za Berlin, Tužinski je realizovao kontru za 22:20, što je bilo dovoljno za iznednačenje, koje je donio Dukić servis greškom (prije toga je na servisu, na 23:22 pogriješio Vujović, nakon što je Reljić uveo oporavljenog kapitena Milana Markovića na mrežu).

Gubitak drugog seta, niti vođstvo Berlina na startu trećeg (6:4) nije demoralisalo Budvane, naprotiv. Do prvog tehničkog tajm-auta su vratili vođstvo (8:7), a onda na 11:11 uzeli tri poena u seriji (prvi nakon još jedne odlične odbrane Venoa, i kontre Ćaćića, drugi asom Šuljagića, treći blokom Vujovića). Ubrzo nakon toga prednost je iznosila i četiri poena (17:13), a na 20:15 je, praktično, sve bilo jasno. Uzaludne su bile promjene u timu gostiju, jer je domaćin ovaj set rutinski priveo kraju i već tada osvojio prvi poen u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

Kada su na prvom tehničkom tajm-autu četvrtog seta poveli 8:6, činilo se da Budvani polako hvataju zalet za sva tri boda. Međutim, Berlin nije tako mislio, promjene koje je napravio Levedev (ušli su drugi tehničar Kuner, srednjak Galandi, a u igru se vratio Spirovski) su urodile plodom. Serijom 4:0, gosti su poveli 15:12, kada je Reljić uveo Petkovića na poziciju tehničara, ali ni to nije pomoglo, jer su Njemci igrali nadahnuto, pa su već na 18:13 prelomili ovaj set i mirno ga priveli kraju.

Psihološka prednost u odlučujućem setu bila je na strani gostiju, vidjelo se to od početka, pa su Njemci na promjeni strana imali prednost od 8:4, a na 11:7 se činilo da je sve gotovo. Međutim, Budvani se nijesu predavali (Reljić je u međuvremenu ponovo uveo Petkovića umjesto Vujovića), pa su uspjeli da stignu rivala na 13:13. Spirovski je realizovao prvi napad gostiju za 14:13, nakon čega Ćaćić nije uspio da prođe, poslije njega u nastavku akcije i Maksimović (ova lopta je, možda, trebala ići na nekog od krajnjih pucača), pa je Berlin dobio šansu u kontri, koju nije ispustio najbolji pojedinac meča, primač Krom...

Budvanska rivijera u narednom kolu, 5. decembra, dočekuje Češke Budjejovice, od kojih je u gostima izgubila 3:0.

Reljić: Jedino rezultatom ne mogu da budem zadovoljan

"Ono sa čime ne mogu da budem zadovoljan jeste jedino rezultat. Sa svim ostalim sam prezadovoljan - igrom, zalaganjem momaka, željom za pobjedom. Jednostavno, dešava nam se opet da u završnicama nemamo tu rutinu da privedemo set kraju, što je posljedica toga što nemamo jake, kvalitetne utakmice. To nam se osveti na ovakvim utakmicama. Dva mjeseca smo zajedno, i osjeća se neki napredak, iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje. Za formiranje nekog tima potrebno je minimum dva mjeseca. Mi smo se kasno skupili, i to nam se sada obija o glavu što se tiče rezultata", rekao je nakon meča trener Budvanske rivijere Siniša Reljić.

Reljić je dodao da je realno da do kraja takmičenja Budvani kod kuće savladaju Češke Budjejovice.

"Mislim da smo ekipa koje ne zaslužuje da grupnu fazu završi bez ijedne pobjede. To smo pokazali u dva meča sa Berlinom, pa čak i u Češkoj u nekim momentima - dodao je Reljić.

Trener Berlina Mark Lebedev je rekao da će Budvanska rivijera kod kuće biti „mnogo agresivnija u odnosu na meč u Njemačkoj”.

"Veoma dobro poznaju svoju dvoranu, odlično serviraju i napravili su veliki pritisak na nas. Ali, moja ekipa ima jak karakter, nikada se ne predaje, i izmjene koje smo napravili tokom meča bile su veoma važne na kraju. Mislim da su dva boda iz ovog meča veoma dobar rezultat za nas - rekao je za „Vijesti” Lebedev.

Budvanska rivijera – Berlin 2:3 (25:23, 23:25, 25:18, 20:25, 15:13)

Budva – Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 500. Sudije: Fabricio Paskvali (Italija) i Ivajlo Ivanov (Bugarska). Poeni iz napada: Budvanska rivijera 53, Berlin 53. Poeni iz bloka: Budvanska rivijera 10, Berlin 13. Poeni iz servisa: Budvanska rivijera 7, Berlin 6. Greške: Budvanska rivijera 34, Berlin 36.

Budvanska rivijera: Ćaćić 21, Papović (libero), Ćuk 1, Petković 1, Dukić 10, Rašović (libero), Vujović 6, Veno 13, Milić, Šuljagić 12, Maksimović 6, Marković.

Berlin: Tužinski 9, Šođi 2, Krom 26, Spirovski 11, Fišer 3, Sikirić, One, Galandi 3, Kuner 4, Krištof, Kerol 6, Kmet 8.

Galerija

Bonus video: