Kratak vodič za pozitivno razmišljanje

Brz način da se riješite negativnih misli je da se sjetite nekoga kome vjerujete i zamislite šta bi vam ta osoba rekla. Vjerovatno ni približno što sebi vi govorite.
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 09:34h

Kada počnete da kritikujete sami sebe zbog nečeg, skloni ste da svoje čak i najmanje greške pretvarate u one epskih razmjera...

Zato, sledeći put kad vas obuzmu negativne misli, duboko udahnite i vizuelizujte najmanju moguću kutiju i u nju brzo “spakujte” probleme. Tako ćete predočiti stvarnu veličinu problema i biti sigurniji da možete da se nosite s njim.

Takođe, pod pritiskom ste da okrenete crne misli u pozitivne, ali istraživanja su pokazala da se osjećate još gore kad se prisiljavate da sebi govorite pozitivno.

Umjesto toga isprobajte tehniku “mogućeg razmišljanja” koje podrazumijeva neutralne misli o situaciji te iznošenje činjenica. Na primjer, “Tako sam debela!” pretvorite u "Želela bih da smršam pet kilograma i znam kako ću to postići”. Činjenice vam daju više izbora i smerova u kojima se možete kretati.

A izleti li vam ponekad nešto neprimjereno pred drugima i pomislite kako ste od sebe napravili najveću budalu, preispitajte misli jer što sebi više pitanja postavljate, to ćete više ublažiti početni osjećaj stida.

Prihvatite svoje nesavršenosti

Prestanete li sebi da postavljate visoke standarde, ne samo da ćete se riješiti stresa nego i osjećati slobodnije. Perfekcionizam je destruktivan, pa smanjite očekivanja, pomirite se s tim kad zabrljate i krenite dalje.

Promijenite ugao gledanja

Kažete li: “Jao, kako sam se glupo osjećala” umjesto: “Tako sam glupa” znatno ćete promijeniti perspektivu, distanciraćete se od trenutka pada samopouzdanja i vidjeti da je to samo bio - tren. To ne znači da ste vi takvi ili da vam je život obilježen takvim izjavama.

Zapitajte se šta bi rekao vaš najbolji prijatelj

Brz način da se riješite negativnih misli je da se sjetite nekoga kome vjerujete i zamislite šta bi vam ta osoba rekla. Vjerovatno ni približno što sebi vi govorite. Ako nešto ne biste rekli prijatelju, nemojte ni sebi, piše 24 sata.

Dajte "unutrašnjem kritičaru" smiješno ime

Teško je shvatiti "unutrašnjega kritičara" ozbiljno ako ga zovete "zakeralo" ili "smarač". Ta doza neozbiljnosti razbija negativni efekat. Dajte ime i svojim svakodnevnim unutrašnjim “pričama” koje su u stvari navika, ali ne obavezno i istina.

Bonus video: