Policajci negirali da su ubili Miroslava Šoškića

Osumnjičeni su sinoć nakon saslušanja kod sudije za istragu sprovedeni u Područnu jedinicu policije
111 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 15:11h

Policajci iz Berana Adnan Kožar i Željko Bojić, negirali su juče da imaju veze sa ubistvom dvadesetdvogodišnjeg sugrađanina Miroslava Šoškića, nezvanično je saopšteno “Vijestima”.

Policajce je juče saslušala sudija Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac, postupajući po naredbi za sprovođenje istrage tužiteljke Nade Bugarin.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da su Kožar i Bojić kod sudije kategorično negirali da su ubili Šoškića.

Rakonjac je najavila da će odluku o pritvoru donijeti u zakonskom roku od 24 časa. Rješenje o 48-časovnom zadržavanju osumnjičenih policajaca, koje je odredila Bugarin, ističe danas u podne.

Osumnjičeni su sinoć nakon saslušanja kod sudije za istragu, koje je trajalo do 17.30 časova, sprovedeni u Područnu jedinicu policije u Bijelom Polju.

Tokom privođenja u Viši sud, policajci koji su sprovodili osumnjičene, nijesu dozvolili fotografisanje Kožara i Bojića. Oni su opkolili osumnjičene sa svih strana, kako bi ih sakrili od objektiva fotoaparata.

Advokat osumnjičenih Kasim Dizdarević odbio je da kaže šta su policajci kazali na saslušanju.

Bojić i Kožar uhapšeni su preksinoć po nalogu višeg državnog tužioca Rifata Hadrovića, zbog sumnje da su prije četiri godine ubili Miroslava Šoškića.

Šoškić je nestao 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom. On je, nakon što je zaustavljen u automobilu pred zgradom u kojoj je živio, u kasnim noćnim satima priveden u zgradu policije sa svojim drugom Božom Vukadinovićem.

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom vozila Šoškića pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju Bojića i Kožara i pobjegao.

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom vozila Šoškića pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju Bojića i Kožara i pobjegao

Prema toj verziji, on se uputio prema gradu, a zatim mračnom i uskom ulicom skrenuo u pravcu Lima, dok je za njim jurila policija. Šoškić je, navodno, pred potjerom ušao u rijeku i zaplivao, dok ga je policija od toga odvraćala. Na obali je ostala samo pocijepana jakna.

Otac pokojnika, Vladimir Šoškić rekao je da je očekivao hapšenje policajaca. On je juče ponovio da mu je vještak iz Beograda dr Zorana Stankovića, koga je privatno angažovao 2009, rekao da su mu ubili dijete.

Vladimir Šoškić se pita ima li države uopšte kada je on svih ovih godina sam vodio istragu.

On je ranije optuživao tužilaštvo da opstruira otvaranje istrage. Nakon toga su i neke nevladine organizacije zatražile da se ispita odgovornost tužilaca i policajaca koji „nedjelotvornim istragama suštinski pomažu izvršiocima krivičnih djela i zloupotrebljavaju službeni položaj".

Govoreći o slučaju u Beranama, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je pozitivnim sva hapšenja koja su, kako je rekao, u funkciji otkrivanja krivičnih djela i njihovih počinilaca.

Mjesto gdje je pronađena Šoškićeva jakna

Čukić: Smatram da sam u pravu

Profesor dr Dragana Čukić kazala je sinoć “Vijestima” da i dalje smatra da nema greške u njenom nalazu koji je sačinila nakon odbukcije tijela Šoškića u Bijelom Polju. “Ma koliko nalaza bilo, ja i dalje smatram da sam u pravu”, kazala je ona sinoć.

Čukić je u obdukcionom nalazu, kako tvrdi otac pokojnika, tvrdila da je smrt nastupila usljed utapanja i da su sve povrede po glavi i tijelu posljedica udaraca o stijenje i kamenje u vodi. Za razliku od nje, ljekar obducent sudski vještak dr Miodrag Šoć je 12. aprila izvršio ekshumaciju i konstatovao u zvaničnom nalazu da je smrt bila nasilne prirode. On je do detalja opisao povrede u predjelu glave koje su, kako je utvrdio, nastupile od „jako zamahnutog mehaničkog oruđa”.

On se jedino nije izjasnio kako je tijelo Šoškića dospjelo u vodu, ali je naveo da nakon povrede glave, “mladić više nije bio pri svijesti niti u stanju da hoda ili pliva". Otac stradalog mladića optuživao je tužilaštvo da opstruira otvaranje istrage. Nakon toga su i neke nevladine organizacije zatražile da se ispita odgovornost tužilaca i policajaca koji „nedjelotvornim istragama suštinski pomažu izvršiocima krivičnih djela i zloupotrebljavaju službeni položaj". Utvrđeno je i da u Šoškićevoj krvi nije bilo tragova alkohola ili narkotika.

Otac pokojnika, Vladimir Šoškić rekao je da već čitav mjesec zna da je stigao nalaz supervještačenja iz Beograda. "Viši državni tužilac me upoznao da je stigao nalaz supervještačenja, ali mi ga nije dao na uvid, niti dozvolio da kopiram, da ga ne bih proslijedio medijima. Ne znam da li je to tačno, ali nezvanično nalaz je potvrdio vještačenje dr Miodraga Šoća koji govori da je moj sin ubijen", kazao je sinoć Vladimir Šoškić.

Zločinačka organizacija u policiji

Poslanik i član Odbora za bezbjednost iz prethodnog saziva Skupštine, Nebojša Medojević, napisao je juče da se dva puta susreo sa ocem pokojnog Šoškića.

“Prezentirao mi je kompletnu dokumentaciju o ubistvu svog sina. Hitno sam tražio sjednicu Odbora za bezbjednost da bi se raspravljalo o djelovanju zločinacke organizacije u policiji u Beranama, ali je glasovima DPS-a i SDP-a to odbijeno”, napisao je Medojević na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da su mnogi slučajevi ukazivali da u Beranama djeluje klasična kriminalna organizacija koju sačinjavaju pojedinci iz CB, Specijalne pogranične jedinice i ANB-a. “I tamo pobjeđuje DPS, za koga glasaju građani Berana koji sve ovo znaju mnogo bolje od mene”, napisao je on.

Galerija

Bonus video: