Odluka o švercu cigareta sljedeće nedjelje

Subotića brani Frančesko Paolo Sisto, koji je branio i bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića
57 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 17:59h

Sutkinja Suzana De Feliće najavila je da će sljedeće nedjelje odlučiti da li ima osnova da se nastavi suđenje za međunarodni šverc cigareta iz Crne Gore u Italiju.

Osumnjičeni u tom procesu između ostalih su Veselin Barović, Branko Vujošević, Dušanka Jeknić, Branislav Mićunović i državljani Srbije Andrija Drašković i Stanko Subotić.

Prema najavama odbrane i tužilaštva, saslušanje koje je održano juče u Krivičnom sudu u Bariju, trebalo bi biti posljednje u nizu preliminarnih saslušanja.

Tužilac Eugenija Pontasulja rekla je za “Vijesti” da smatra da idućeg utorka neće biti odlaganja ročišta. Slično se izjasnio i Mićunovićev branilac, Antonio Zeka. On je rekao da je izvjesno da će se iduće sedmice znati da li će biti procesa ili će doći do oslobođenja od optužbi, za sve optužene, osim Subotića kome se zasebno sudi po kratkom postupku na zahtjev odbrane.

U sali za preliminarna saslušanja, juče su, iza zatvorenih vrata 2,5 sata izlagali advokati odbrane, među kojima i bivši zastupnik Mila Đukanovića, Enriko Tučilo, koji sada zastupa Dušanku Jeknić i Zeka, branilac Branislava Mićunovića.

Iako je odbrana ranije najavljivala da će se prvo znati odluka sudije po pitanju Stanka Subotića, koji je prije dvije godine tražio da mu se sudi po kratkom postupku, odluka vezana za Subotića je još jednom odložena, ovoga puta za 9. januar iduće godine.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon nedavnog prekida usluga od strane počasnog konzula Crne Gore, advokata Frančesko Gala Trinkere, Subotića sada brani advokat Frančesko Paolo Sisto, koji je branio i bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića koji je ranije oslobodjen optužbi, takodje po kratkom postupku.

Saslušanju, osim italijanskih advokata, prisustvovala je i najmanje jedna osoba iz Crne Gore, najvjerovatnije u ulozi pomoćnog advokata obzirom da joj je bilo dozvoljeno prisustvo saslušanju zatvorenom za javnost.

Saslušanju, osim italijanskih advokata, prisustvovala je i najmanje jedna osoba iz Crne Gore, najvjerovatnije u ulozi pomoćnog advokata

Žena kratke crne kose, u 40-im godinama, pred početak saslušanja najprije se ljubopitljivo približila novinarima Dana i Vijesti, kada je čula da razgovaraju na našem jeziku, ali je odbila da se predstavi i hitro se udaljila čim je shvatila da su u pitanju novinari. Na pitanje ko je ona i u čije ime je tu, ona se samo udaljila uz opasku: "ne, ja ne mogu sa novinarima, stvarno".

Slučaj Đukanović ostaje arhiviran

Slučaj protiv Mila Đukanovića ostaje arhiviran. Tužioci već duže vrijeme odbijaju da komentarišu na temu crnogorskog premijera, dok je odbrana kategorična da slučaj protiv Đukanovića nikada i nije arhiviran zbog imuniteta već zbog manjka dokaza protiv njega.

U suštini odbrane zapravo je pozicija da je Đukanović kao premijer republike pod embargom, dozvolio tranzit cigareta u interesu svog naroda, pa da se stoga ne može govoriti o aktivnostima mafijaškog tipa, te da nije predmet italijanskog sudstva da li je sav novac od tranzitnih taksi završio u crnogorskoj državnoj kasi, odnosno da je eventualna interna korupcija pitanje koje je u nadležnosti crnogorskog sudstva, ne italijanskog.

Opšti utisak novinara glavnih italijanskih medija koji svakodnevno sa lica mjesta prate dešavanja u krivičnom sudu u Bariju, je da se slučaj protiv Đukanovića više neće pokretati, iako teoretski postoji ta mogućnost.

Novinari agencije Ansa, kao i listova poput Republike, Korijere dela Sera, Gazeta del Mezođorno i drugih, redovno su prisutni u sudu u Bariju, ali već duže vrijeme ne prate dešavanja vezano za crnogorske optuženike u procesu vezanom za šverc cigareta preko Jadrana. Njihovo obrazloženje mahom je da je ovaj proces italijanskoj javnosti "bio zanimljiv dok je Đukanović bio aktuelan".

Galerija

Bonus video: