Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić

Kako je kazala Andrijana Kos Lajtman, knjiga Svetlane Kalezić Radonjić je iznimno vrijedna knjiga, i knjiga koja će naći svoje čitatelje
161 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Kalezić Radonjić, Foto: Vijesti
Svetlana Kalezić Radonjić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.11.2012. 16:48h

Knjiga “Oblak nad kamenim vratima - Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić” autorke Svetlane Kalezić Radonjić, promovisana je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

O knjizi su govorili doc. dr. sci Andrijana Kos Lajtman, univerzitetski profesor i pjesnikinja iz Zagreba, te Nenad Veličković, književnik i urednik Školegijuma iz Sarajeva, dok je završnu riječ imala autorka. Knjigu je izdala “Bosanska riječ”.

Kako je kazala Andrijana Kos Lajtman, knjiga Svetlane Kalezić Radonjić je iznimno vrijedna knjiga, i knjiga koja će naći svoje čitatelje.

"Ova knjga je tematski vezana uz magistarski rad Svetlane Kalezić Radonjić. Ona se u svom magistarskom radu upravo bavila stvaralaštvom Ivane Brlić Mažuranić. Ono što mi se čini da je primarna vrijednost knjige, iako kvaliteta ima zaista puno, jeste to da se radi o iznimno kompletnom i cjelovitom uvidu u stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić.

Nenad Veličković je ocijenio da je ova knjiga dobra zato što je informativna i zato što je inspirativna

U ovoj knjizi na neki način imamo cjelokupan uvid ne samo u književni rad poznate hrvatske autorke, već i u one djelove njenog života koji po malo iskaču iz tog književnog okvira, i zapravo se nalaze na nekim rubovima književnog i onog drugog, to jeste, društvenog i društveno angažiranog rada, i tako dalje", kazala je Andrijana Kos Lajtman, i dodala da je monografija o životu i radu Ivane brlić Mažuranić podijeljena na devet cjelina, odnosno poglavlja.

Nakon ovoga, uslijedila je iscrpna analiza Andrijane Kos Lajtman svih devet poglavlja knjige “Oblak nad kamenim vratima - Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić”, autorke Svetlane Kalezić Radonjić.

"Ova knjiga me je natjerala da ponovo čitam Ivanu Brlić Mažuranić"

Nenad Veličković je ocijenio da je ova knjiga dobra zato što je informativna i zato što je inspirativna.

"Knjiga “Oblak nad kamenim vratima - Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić” je informativna zato što prolazi kroz čitav opus ove atorke i može predstavljati vodič za ljude koji se Ivanom Brlić Mažuranić nisu bavili, a željeli bi da to rade na ozbiljan način.

Ova knjiga je inspirativna na različite načine. Ova knjiga me je natjerala da ponovo čitam Ivanu Brlić Mažuranić. Jedna od stvari zbog kojih mislim da ova knjiga može inspirisati i neke druge, je da se nakon ovoga može napraviti i jedna romansirana biografija", predložio je Veličković u svom izlaganju.

Svetlana Kalezić Radonjić je rođena 1980. godine u Podgorici. Po obrazovanju je doktor književnih nauka, po pozivu poetesa koja aktivno objavljuje od svoje petnaeste godine.

Član je organizacionog odbora Svjetskog festivala poezije koji se svake godine održava na Kubi. Ne pripada nijednom udruženju književnika. Radi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, živi u Podgorici.

Bonus video: