Suđenje Vjekoslavu Lambuliću: Brat vodio poslove, on trošio

“Bio sam samo formalno osnivač preduzeća, a poslove oko firme je vodio brat Jugo"
2305 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 17:30h

Vjekoslav Lambulić, optužen za pranje novca, kazao je juče u Višem sudu da je on samo formalno bio osnivač preduzeća “Lambulić” u sklopu kojeg su poslovale sportske kladionice, a da je kompletan posao oko te firme vodio njegov brat Jugoslav.

On je kazao da u njihovim kladionicama nijesu imali aparate za elektronski rulet, kako to piše u optužnici i negirao da je uplaćivao novac na žiro-račun zbog povećanja osnivačkog uloga privrednog društva.

“Bio sam samo formalno osnivač preduzeća, a poslove oko firme je vodio brat Jugo. Držali smo kladionice, a nikada nismo držali elektronski rulet, niti u tim kladionicama može da stane. Preduzeće sam osnovao čisto iz formalnih razloga da bih imao staž. Od 1995. godine u Crnoj Gori sam boravio samo jednu godinu, a ostalo vani. Bratu Jugu sam dao svoju ličnu kartu da otvori firmu, jer je on imao srbijansku, pa nije mogao. Na moju nesreću, dao sam mu ličnu kartu. Ja sam jedan od hiljadu koji su dali ličnu kartu za osnivanje firme, a da o tome nemam veze. Imao sam tada povjerenje u brata, kome ću je dati ako ne njemu. Sada je ne bih dao. I vi biste dali svom bratu ličnu kartu da osnuje firmu”, kazao je Lambulić obraćajući se sutkinji.

On je dodao da je brat Jugoslav držao kladionice, a da se on samo kockao.

“Ne sjećam se detalja oko osnivanja preduzeća, a pojma nemam kako je poslovala firma. Ja nijedan cent nijesam uplatio na žiro-račun preduzeća na ime povećanja osnivačkog uloga, jer tokom 2005. nijesam bio u Crnoj Gori. O tome pitajte mog brata, on je sve to uplaćivao”, tvrdi Vjekoslav.

Na suđenju je pročitan kupoprodajni ugovor u kojem se navodi da je preduzeće “Lambulić” kupilo poslovni prostor od “Cijevne komerc”, na šta je reagovao optuženi.

“To nije moj poslovni prostor. To je Jugovo. Ja ne kupujem ništa. Ja samo pare trošim”, kazao je uz osmijeh Vjekoslav Lambulić.

Sud je prihvatio predlog zamjenika višeg tužioca Željka Tomkovića, da svjedoči Jugoslav Lambulić, koji će se pojaviti u sudnici, kako je najavljeno, 12. decembra.

Prema navodima optužnice, Vjekoslav i Jugoslav Lambulić, tokom 2004, 2005. i 2006. godine, putem finansijskog i privrednog poslovanja, prikrili su način pribavljanja novca, koji su prethodno pribavili krivičnim djelom neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

“To nije moj poslovni prostor. To je Jugovo. Ja ne kupujem ništa. Ja samo pare trošim”, kazao je uz osmijeh Vjekoslav Lambulić

“ Oni su od 10. aprila 2004. do 26. januara 2005, u kladionici „Penal“ u Podgorici, bez odobrenja priređivali i igre na sreću – na elektronskom ruletu“, piše u optužnici.

Navodi se i da su od tog novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, vršili gotovinske uplate na žiro-račun preduzeća „Lambulić“, na ime povećanja osnivačkog uloga preduzeća.

“U 2005. godini, Vjekoslav je uplatio 58.825 eura, a Jugoslav iznos od 69.225 eura, što ukupno iznosi 128.050 eura. Takođe, od 1. januara do 27. aprila 2006. Jugoslav je uplatio 40.325 eura, da bi potom taj novac koristio za plaćanje obaveza privrednog društva prema pravnim i fizičkim licima“, piše u optužnici.

Lambuliću je suđeno u odsustvu, jer je tada bio u bjekstvu, i Viši sud je prihvatio zahtjev da mu se ponovo sudi. Apelacioni sud je izrekao pravosnažnu presudu braći Lambulić zbog “pranja novca”. Jugoslav Lambulić je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog krivičnih djela “pranje novca u saizvršilaštvu” i “falsifikovanje novca”, dok je njegov brat Vjekoslav, osuđen na dvije godine zbog “pranja novca u saizvršilaštvu”.

Solidno ga hrane

“Sada živim u zatvoru, izdržavala me Švajcarska, Srbija i sada Crna Gora. Solidno se hranim već šest godina, koliko se nalazim u zatvoru”, kazao je uz osmijeh okrivljeni Lambulić na pitanje sudije kakvog je imovnog stanja.

Objasnio je da je osuđivan u Švajcarskoj na pet godina zatvora zbog droge, da je kaznu izdržao, zatim u Srbiji je osuđen zbog falsifikovanja isprave, te na tri i po godine zatvora zbog šverca droge u Crnoj Gori i tu kaznu sada izdržava.

“Protiv mene se vodi još jedan postupak za šverc droge u Evropi, ali to nijesam počinio, to je za vazduh”, kazao je Lambulić.

Galerija

Bonus video: