Praistorijski grobovi u Riječanima opljačkani

Jedino sistematsko istraživanje koje je poznato radio je Istorijski muzej 1977. godine i zato postoje i izvještaji
254 pregleda 0 komentar(a)
Riječani, grobnica, Foto: Polimski muzej
Riječani, grobnica, Foto: Polimski muzej
Ažurirano: 21.11.2012. 17:21h

U okviru projekta “Putevi kontinuiteta”, koji realizuje Narodni muzej Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, u toku su istaživanja na lokalitetu Riječani, sa ciljem da se istraže dvije praistorijske humke i da izvrši sondiranje antičkih lokaliteta na ovom prostoru.

Lutovac je podsjetio da je u literaturi poznato da sa lokaliteta u Riječanima potiče nekoliko pisanih izvora

Tim arheologa na čijem je čelu direktor Polimskog muzeja Predrag Lutovac, traga za humkom koja do sada nije otvarana da bi izvršili sistematsko istraživanje i odredili doba kojoj je pripadala. Kako objašnjava Lutovac, većina humki je devastirana.

“Ono što smo obišli je oko stotinjak praistorijskih humki i konstatovali smo da su već opljačkane i devastirane. Grob je vjerovatno bio u središnjem dijelu, a svi oni koji su imali namjeru da vide šta se u njima nalazi, izvadili su centralni dio i trenutno tražimo humku koja nije devastirana, da bismo mogli sistematski da je otvorimo i da utvrdimo kom je vremenu pripadala, da li bronzanom ili početku gvozdenog doba.

Jedino sistematsko istraživanje koje je poznato radio je Istorijski muzej 1977. godine i zato postoje i izvještaji, a nakon toga, nema podataka ko je otvarao humke jer nije bilo organizovanih arheoloških istraživanja“, objašnjava Lutovac.

Nekoliko pisanih izvora

Lutovac je podsjetio da je u literaturi poznato da sa lokaliteta u Riječanima potiče nekoliko pisanih izvora, tj. dvije ploče sa natpisima koje pominju familije Epikada i 1097. godine su prvi put otkrivenne i objavljene.

"Kamena plastika sa tih memorija je izdvojena, tehnički su snimljene, i sada je pitanje da li se u neposrednoj blizini nalazi i antička nekropola"

“Na pločama piše da je jedan od tih Epikada, romanizovanih Ilira bio prvak grada Duklje, a drugi je bio prvak kastela Saltuha i pretpostavlja se da se ploče nalaze u samim Riječanima. Obilaskom terena, stručna ekipa je utvrdila gdje se nalazi nekadašnja memorija sa koje su skinuti ti natpisi”, kazao je Lutovac.

Dalja istraživanja tima arheologa na Budetinuoj gradini u Riječanima donosi nova otkrića.

“Obišli smo Budetinu gradinu na kojoj se prvenstveno pretpostavlja da je bilo Kastrum, prvo rimsko utvrđenje i odlučili smo da počnemo istraživanje na tri lokacije obilježene kao sektori. Prva lokacija je bila ostaci fino obrađene kamene memorije.

Na ovom prostoru smo otkrili nešto što se do sada nije znalo, postojanje tri memorije na istom mjestu. Otkrili smo arhitektonske ostatke tri memorije u kojima nije izvršena sahrana već su kao neka vrsta spomenika velikanima ili znamenitim ljudima i dimenzija su 3x3,40 metara.

Ekipu čini stručni tim od sedam ljudi

Kamena plastika sa tih memorija je izdvojena, tehnički su snimljene, i sada je pitanje da li se u neposrednoj blizini nalazi i antička nekropola, što i istražujemo ovih dana”, kazao je Lutovac, dodajući da su u međuvremenu, na imanju Subotića, prema Budetinoj gradini, otvorili još dva sektora i našli tragove rimskih kuća, koji su zbog intenzivne poljoprivrede uklonjeni, ali se jasno prepoznaju temeljne zone objekata.

Pored njih, nađeno je nekoliko rimskih novčića, fibula “Aucisa tipa“ i keramika koja bi trebalo da pripada I i II vijeku naše ere. Ono što predstoji još arheološkoj ekipi je sondiranje Budetine gradine i otvaranje tih kamenih humki.

Ekipu čini stručni tim od sedam ljudi, dva arheologa, jedan tehnički crtač, jedan konzervator i dva studenta arheologije i deset fizičkih radnika.

Bonus video: