Bacao mamce za lisice i ušao u zonu fokera?

Vazduhoplovne vlasti istražuju šta se prošlog petka dogodilo na nebu iznad tivatskog aerodroma
9 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 16:08h

U vazdušnom prostoru u blizini aerodroma Tivat u petak je došlo do situacije koja bi se mogla smatrati incidentnom jer se jedan mali vazduhoplov, mimo najave i plana leta, našao u blizini putničkog aviona kompanije “Montenegro airlines” koji je sa aerodroma Tivat upravo bio poletio na redovnoj liniji u 14 sati za Beograd.

Izbjegnut sudar aviona Montenegro erlajns i malog aviona >>>

Prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, “foker 100” “Montenegro airlinesa” i jedan mali avion iz segmenta tzv. generalne avijacije, našli su se nedozvoljeno blizu jedan drugome, ali je kolizija u vazduhu izbjegnuta bez preduzimanja bilo kakvih oštrih manevara od strane putničkog aviona.

Naš izvor ističe da je potencijalno opasnu situaciju izazvao pilot malog aviona jedne privatne firme iz Srbije koja je inače, angažovana da ovih dana nad Crnom Gorom baca mamce sa vakcinom protiv bjesnila, radi vakcinacije lisica i ostalih divljih životinja.

“Umjesto na aerodrom Podgorica kako je bilo u planu leta i kako je najavio, pilot tog vazduhoplova je samoinicijativno okrenuo prema Tivtu, pa je došlo do potencijalno opasne situacije jer je “Montenegro airlinesov” “foker” već bio u proceduri polijetanja. Mali avion koji je ušao u nedozvoljenu zonu, pripada maltene sportskim letjelicama koje imaju slabu radio-opremu, pa je i to možda doprinijelo teškoćama u komunikaciji sa tim vazduhoplovom i nastanku ovog problema”, ističe izvor “Vijesti”.

Prema tvrdnjama drugog sagovornika “Vijesti” upoznatog sa procedurama po kojima funkcioniše kontrola leta u Crnoj Gori, incident nije bio tako dramatičan. Njegove riječi potvrđuje činjenica da u međuvremenu nije bilo nikakvih zvaničnih saslušavanja ili eventualno suspenzija sa posla kontrolora koji su tada bili na dužnosti u aerodromskoj kontroli leta Tivat, odnosno terminalnoj kontroli letjenja u Podgorici.

“Da li je bilo narušavanja normi ili ne, odnosno ko ih je i kako narušio, pokazaće istražni postupak. Prema pravilima u roku od pet do sedam dana od incidenta se sakupljaju svi neophodni podaci, radarski i snimci razgovora između posada vazduhoplova i kontrolora letjenja, što se sve dostavlja nadležnoj vazduhoplovnoj vlasti – u ovom slučaju Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore koja formira posebnu istražnu komisiju.

Tek kada sve prikupljene materijale pregledaju i sve relevantne činjenice razmotre, može se govoriti o tome kako je i da li je uopšte i došlo do situacije koja bi se mogla smatrati značajnim narušavanjem bezbjednosti vazdušne plovidbe”, kazao je taj sagovornik “Vijesti”, dodajući da iz iskustva zna da se to neće desiti za još najmanje 30-ak dana.

On je dodao da je zasad, najveća enigma “što je radio pilot aviona koji je bacao mamce za vakcinisanje lisica”, ali i podvukao da postoje svi materijalni dokazi za rekonstrukciju situacije. Ako treba, na raspolaganju su i radarski snimci kontrole leta u Dubrovniku.

Galerija

Bonus video: