Posthumno nagrađena Marijana Žebeljan

Marijanina majka se zahvalila na priznanju i izrazila žaljenje sto nagrada što stiže prekasno
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 12:40h

Najbolji umjetnički rad nastao u Kotoru 2012. godine je skulptura, slikarke Marijane Žebeljan koja je ove godine preminula, - jednoglasna je odluka stručnog žirija u sastavu istoričarka umjetnosti Gordana Franović, istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac i akademska vajarka Ana Zarubica.

Marijanina majka se zahvalila na priznanju i izrazila žaljenje sto nagrada što stiže prekasno.

"Marijanine slike dio su brojnih izložbi po svijetu i znam da bi joj ova ovdje posebno značila" kazala je Bojana Žebeljan.

"Žiri izražava iskreno žaljenje zbog toga što se u ovom sastavu našao prvi put, i to je razlog što se nagrada tek sada dodjeljuje umjetnici koja nažalost nije više među nama" kazala je predsjednica žirija Franović na otvaranju tradicionalne izložbe "Kotorski vizuelni umjetnici 2012" koju po sedmi put organizuje Gradska galerija povodom obilježavanja 21. Novembra Dana opštine Kotor.

Franović je rekla da je žiri prilikom donošenja ove odluke imao samo jedan problem,a to je koji segment izloženog Marijaninog rada nagraditi, da li njen prepoznatljivi slikarski izraz, da li izuzetnu likovnost, ekspresivnost i originalnost kostima.

"Ipak malo neočekivano za nekoga koga smo svi poznavali kao slikara, žiri je jednoglasno dodijelio nagradu za njenu skuplturu. Ova skupltura malog formata kao da dolazi iz njenog imagitivnog dijela što samo po sebi budi u posmatraču potrebu da joj posveti veću pažnju".

"Nepečena glina, materijal koji je Marijana koristila za kranju verifikaciju svojih zamisi, ne nameće se samo kao likovni aspekt već i kao sredstvo koje će cjelokupnom angažmanu donijeti dovoljno ubjedljivosti. U svom raznovrstnom opusu Marijana je pokazala zrelost i smjelost koja ne preza od naglih promjena medija" kazala je Franović.

Na izložbi koja predstavlja pregled likovnog stvaralaštva u Kotoru u toku 2012. godine, izloženi su radovi kotorskih umjetnika, Eleonore Apollonio, Daliborke Kordić Bajrović, Željka Brguljana, Dušice Ivetić, Zorana Petrušića, Milenka Premovića, Marijane Žebeljan, Danijele Mršulje, Radmile Beće Radulović, Perunike Premović, Jelene Novickaje i Simona Vučkovića.

Otvarajući izložbu gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, kazala je da susreti kotorskih slikara i vajara pružaju mogućnost da "pratimo rad stvaralaca iz našeg neposrednog okružena i da uživamo u estetskim dometima njihove umjetnosti".

"Za autore to je i svojevrsna prilika da umjetnički komuniciraju sa sredinom iz koje su potekli ili u kojoj žive i stvaraju.Vjerujem da će večerašnja izložba umjetnicima biti dodatni podsticaj i impuls za nove stvaralačke izazove" kazala je Ćatović.

Galerista Kriještorac je podsjetila da pravo učešća na izložbi imaju samo akademski likovni i primjenjeni umjetnici koji su rođeni ili makar jednim dijelom svog života i rada bili vezani za Kotor.

Kataloge za izložbu dizajnirala je Radmila- Beća Radulović.

Galerija

Bonus video: