mediteran

Knjiga Miraša Martinovića: Imaginacijom oživio gradove

"Za svaki grad, pišući svoju priču, Martinović je pronašao originalni ključ, otvorio ga"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 16:25h

Knjiga crnogorskog pisca Miraša Martinovića “Antički gradovi snovi i sudbine” biće promovisana u Zagrebu u Novinarskom domu 22. novembra.

Knjiga je objavljena u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Matice crnogorske i Skaner studio. Na promociji će govoriti Predrag Matvejević, Dimitrije Popović, Lidija Vukčević, Željko Perović, Danilo Ivezić i autor.

Kako je o Martinovićevoj knjizi zapisao Predrag Matvejević, ovom crnogorskom piscu je uspjelo da iz sivila erudicije izvuče dragocjeni materijal, zlatne niti koje nije dotaklo vrijeme.

“Svojom imaginacijom, faktima i stvaralačkim umijećem, pronašao je i uspostavio komunikacije, pa su gradovi oživjeli. Za svaki grad, pišući svoju priču, pronašao je originalni ključ, otvorio ga. Tako da svi ovi gradovi sada, raskriljenih kapija, čekaju da se u njih uđe”, zapisao je Matvejević.

Ono što Martinovića čini prepoznatljivim na širim regionalnim prostorima su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovi romani:

“Putevi Prevalise” (objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro, u prevodu Silvia Feraria, a nekoliko priča iz te knjige prevedeno je na hebrejski jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon), “Otvaranje Agruviuma”, i roman “Teuta”, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hrvatske, u režiji Slobodana Milatovića. Izdavačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010. godine roman na albanskom jeziku.

Preporučujemo za Vas