Za napad i vrijeđanje novinara "Vijesti" kazna 600 eura

Oba okrivljena dužna su da, osim kazne, u roku od 15 dana, plate i po 15 eura na ime sudskih troškova
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 20:31h

Sud za prekršaje u Pljevljima, kaznio je juče bivšeg pograničnog policajca Gorana Čavića sa 400, a lokalnog aktivistu DPS-a Mustafu Brahić sa 200 eura, zbog fizičkog napada i vrijeđanja novinara “Vijesti” i “Dana” 4. oktobra, nakon konvencije DPS-a u toj opštini.

Čavić je kažnjen, piše u presudi, jer je 4. oktobra ispred Doma vojske fizički napao novinara “Vijesti” Gorana Malidžana, tako što ga je udario jedanput otvorenom šakom u predjelu leđa. Čavić se zatim prema Malidžanu i drsko ponašao, govoreći mu: “Hoćeš da te probodem”, držeći u ruci malo drveno koplje, sa zastavicom.

Prema presudi, Brahić je kažnjen sa 200 eura, jer je, u isto vrijeme i na istom mjestu, vrijeđao novinara “Dana” Božidara Jelovca, govoreći mu: “Ti si loš novinar i go.nar”.

Oba okrivljena dužna su da, osim kazne, u roku od 15 dana, plate i po 15 eura na ime sudskih troškova.

"Jednog dana ću ti se krvi napiti"

U obrazloženju presude piše da je najuvjerljiviji iskaz sudu o događajima ključnog dana dao Jelovac, pa je Sud cijenio te navode kao istinite.

Jelovac je ranije sudu kazao da je ključnog dana stajao na parkingu ispred zgrade Doma Vojske, kada je na 10-ak metara od njega primijetio Čavića i Malidžana, kako se raspravljaju i čuo kako Malidžan kazuje Čaviću: “Djece mi nijesam te gurnuo”.

On je, piše u presudi, dodao da je nakon toga Čavić odgovorio da ga jeste gurnuo i krenuo prema Malidžanu, ali ga je u tome spriječio Radoje Stevančević.

Kazao je da je čuo kako Malidžan pita Čavića, zašto ga je udario, na šta mu je Čavić odgovorio: “Hoćeš li sad da te probodem”, a pri tom držeći dvije zastavice u rukama.

Nakon toga, piše u obrazloženju presude, rekao je da je prišao takođe bivši policajac Slavko Rončević, koji je Malidžana uhvatio za ruku i izdvojio ga sa strane.

Jelovac je objasnio da je Rončeviću prišao sa leđa i čuo ga da se Malidžanu obraća riječima: “Jednog dana ću ti se krvi napiti”. Malidžan, je piše u obrazloženju, u tim trenucima odgurnuo ruku Rončevića i rekao: “Kome ćeš se ti krvi napiti?”. Kada je Rončević primijetio Jelovca, pitao ga je da li je fotografisao i kazao mu da napiše da mu je Malidžan rekao da je fukara, na šta je Jelovac odgovorio: “Nikad nijesam pisao šta mi Udba kaže”, objašnjavajući sudu da bi čuo da je Malidžan rekao Rončeviću da je fukara.

Ne vjeruju Vukoviću i Stevančeviću

Sud, kako piše, nije povjerovao iskazima svjedoka Vidaka Vukovića i Stevančevića.

Vuković i Stevančević na prošlom ročištu negirali su da je bilo fizičkog kontakta i da je Čavić udario Malidžana, rekavši da je u pitanju bila samo obična rasprava. Na tadašnje pitanje sutkinje - u kakvim su odnosima sa okrivljenima, kazali su da su prijatelji sa Čavićem.

Nakon predizborne tribine DPS-a, Čavić je najprije verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na dopisnika “Vijesti”.

Nedugo zatim, ispred zgrade Doma Vojske, gdje se održavao skup, Malidžanu je prišao i Rončević, zaprijetivši mu: Krvi ću ti se napiti jednog dana zbog onoga što si pisao o meni”.

Sve je to fotografisao novinar “Dana” Jelovac, kome se tada obratio Brahić riječima: “seljačino”, “bijedo”, “fukaro”, “'Dan' je smeće”...

Policija je nakon toga, podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Čavića, Malidžana i Brahića, koji je juče okončan.

Malidžan oslobođen u nedostatku dokaza

Presudom sutkinje Vesne Miličković, Malidžan je oslobođen krivice da je nakon konvencije DPS-a tog dana vrijeđao Čavića i bivšeg policijskog funkcionera Slavka Rončevića, na način što je navodno Čaviću rekao: “Šta hoćeš ti smradu, fukaro”, dok je Rončeviću kazao: “Ko tebe je.e fukaro”

U obrazloženju presude piše da je sporno da li je Malidžan prekršio Zakon o javnom redu i miru.

“Okrivljeni nije isključio mogućnost da je Čaviću uputio neku ružnu riječ, ali ne one riječi koje su mu stavljene na teret zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka. Oba svjedoka su u svom svjedočenju navela da je Malidžan Čaviću kazao da je smrad, ali ne i da je fukara, dok je svjedok Stevančević rekao da je čuo da je Malidžan kazao Rončeviću riječi, koje su mu zahtjevom stavljene na teret.

S obzirom na to da je iskaze oba svjedoka sud cijenio kao nedovoljno objektivne i neuvjerljive i imajući u vidu da je u toku suočenja okrivljenih Malidžana i Čavića, Malidžan sudu djelovao ubjedljivije, organ ga je u nedostatku dokaza oslobodio krivice”, piše u presudi.

Galerija

Bonus video: