Priča Dragana Radulovića u izboru "Najbolja evropska priča 2013"

Dragan Radulović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca. Predaje filozofiju u budvanskoj školi “Danilo Kiš”
121 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Radulović, Foto: Butua.com
Dragan Radulović, Foto: Butua.com
Ažurirano: 19.11.2012. 10:30h

Priča Dragana Radulovića objavljena je u izdanju “Najbolja evropska priča 2013” koje svake godine priprema Aleksandar Hemon.

U izboru se nalazi preko 30 poznatih evropskih pisaca, a Radulović je predstavljen pričom “Lice koje pjeva”.

Zima u crnogorskoj prijestonici turizma je podloga za sjajnu priču sa elementima horora i mistike, koji se pojavljuju iz uglačane svakodnevice i vremena u kojem su ljudi prinuđeni da se bave sobom i svojim bližnjim.

Selektor i urednik je Aleksandar Hemon, koji već deceniju živi u Americi, dobirnik Mekarturove "Genius-Award"

“Zima u primorskom gradiću kakav je Budva ima jednu prednost prema kojoj sve njene mane djeluju smiješno i bez značaja – svojom prisutnošću svodi ljude, stvari i zbivanja na njihovu pravu mjeru, sve iznosi na vidjelo i sve čini temom razgovora. Poznajem ljude kojima zima ne odgovara, kojima je dosadno, a sami ne čine ništa da svoj život osmisle već čekaju da to neko mjesto njih uradi. Ali kako se to ne događa, njihovo vrijeme postaje gladno, a praznina u životima tolika da je ničim više ne mogu ispuniti. Prema tim ljudima zima je nemilosrdna: ako se tokom ljeta nekako i uspiju sakriti, zimi to postaje nemoguće, a oni se pokazuju upravo onakvima kakvi zaista jesu – nesposobni za život”, ovako počinje Radulovićeva priča, koja će vas odvesti kroz mračne ulice zimske Budve, do vjekovne rasprave o dobru i zlu, i na kraju uspjelog pokušaja da umjetnost i traganje (arhitektura!) ubije čovjeka.

Dragan Radulović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca. Predaje filozofiju u budvanskoj školi “Danilo Kiš”.

Objavio je zbirke priča “Petrifikacija“ i „Splav Meduze“, roman „Auschwitz Cafe“ „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“.

“Najbolja evropska priča” je godišnja antologija priča. Selektor i urednik je Aleksandar Hemon, koji već deceniju živi u Americi, dobirnik Mekarturove "Genius-Award". “Najbolja evropska priča” je prozor na dešavanja na evropskoj literarnoj sceni, gdje novi Kafka, Flober ili Man čekaju da budu otkriveni, piše izdavač Dalkey Archive.

“Lice koje pjeva” možete pročitati na sajtu Knjigomat.

Bonus video: