Vidoje Stanišić opet "čatuje" iz pritvora

Pritvorenika uhapšenog u akciji „Fokus” ni rešetke ne sprečavaju da komunicira sa spoljnim svijetom
676 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 15:52h

Pritvorenik Vidoje Stanišić, jedan od devetoro uhapšenih u policijskoj akciji "Fokus" koji su osumnjičeni za milionsku hakersku prevaru, ponovo je na društvenoj mreži Fejsbuk pokazao da i dalje ima pristup Internetu.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija juče nije bilo moguće provjeriti na koji način je Stanišiću omogućen pristup Internetu, ako se zna da je pritvorenim licima komunikacija zakonom ograničena.

Redakciji "Vijesti" više njegovih prijatelja sa te društvene mreže kazalo je da je on gotovo svakog dana, u večernjim časovima, aktivan na toj društvenoj mreži. Oni su i potvrdili da se niko drugi ne loguje na njegov profil, već da to radi upravo Stanišić.

Sagovornik "Vijesti" iz uprave spuškog zatvora sinoć je potvrdio da je Stanišić i dalje u Istražnom zatvoru Podgorica ali nije imao odgovor na pitanje na koji način je pritvoreniku omogućen pristup internetu.

"Provjerićemo da li Stanišić ima mobilni telefon. Znate da je i ranije bilo pojava da se kod pritvorenika pronađu mobilni", kazao je sagovornik iz uprave ZIKS-a.

Koliko je telefona oduzeto Stanišiću?

Prema nezvaničnim, ali provjerenim informacijama iz uprave tog zatvora, Stanišiću je i početkom prošle sedmice više sati pretresana soba, ali kod njega nije pronađen ni mobilni telefon, niti bilo kakvi drugi nedozvoljeni predmeti.

Prije desetak dana pritvorenik Stanišić je promjenio profilnu fotografiju na Fejsbuku i istog tog dana je i komentarisao, što je potvrdilo priču njegovih prijatelja da on uprkos tome što po zakonu ne bi smio komunicirati sa "spoljnim svijetom" i dalje to nesmetano radi.

Stanišić je početkom septembra, samo par dana nakon što se našao iza rešetaka, komentarisao svoje fotografije na Fejsbuk profilu, a nakon toga, službenici spuškog zatvora su u sobi u kojoj boravi pronašli telefon. Njemu je, prema istom izvoru, jedan telefon pronađen i oduzet prvog dana kada je dospio u pritvor.

Iz ZIKS-a sinoć nije odgovoreno na pitanje koliko je do sad telefona oduzeto Stanišiću i da li je on zbog toga odgovarao.

Stanišić se 5. septembra, nakon pet dana bjekstva predao policiji, a nakon toga mu je određen pritvor.

U policijskoj akciji 31. avgusta uhapšeni su Zagoričani braća Nikola (24) i Nebojša (26) Marković, njihov drug Bojan Pejović (25), "hakerski mozak" Beograđanin Miloš Čujović, te Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30) i Slađana Medenica (27) iz Kolašina. Saša Klikovac (29) posljednji osumnjičeni za računarsku prevaru, koji je bio u bjekstvu, uhapšen je sredinom septembra.

Policija je od 21. avgusta do 5. septembra od osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Fokus" i trećih lica privremeno oduzela četiri putnička motorna vozila veće vrijednosti - dva “hamera”, “mercedes SL 360” i “porše kaen”.

Ta kriminalna grupa je na račune u Crnoj Gori transferisala 488.200 švajcarskih franaka (406.426 eura) i 555.428,28 eura, koji su blokirani od nadležnih državnih organa Crne Gore. Za Vidoja Stanišića se sumnja da je podigao oko 150.000 eura od ukupno podignuta 195.474 eura sa računa crnogorskih banaka.

Telefoni na sve strane

Uprava zatvora u Spužu mjesecima pokušava da suzbije upotrebu telefona u organiziacionim jedinicama u kojima je njihova upotreba zabranjena. Oduzimanje telefona je gotovo svakodnevno.

Uprava zatvora u Spužu mjesecima pokušava da suzbije upotrebu telefona u organiziacionim jedinicama u kojima je njihova upotreba zabranjena

Krajem septembra, službenici ZIKS-a spriječili su unošenje 19 mobilnih telefona u Istražni zatvor. Telefoni su bili sakriveni u frižideru koji je trebalo da bude dostavljen pritvoreniku Milanu Mitroviću. U proteklih nekoliko mjeseci, telefoni su pronađeni u sobama osuđenika i pritvorenika Duška Šarića, Milana-Čile Šćekića, Saše Borete, Milića Šakovića, Marka Čujovića, Vida Brajovića koji je pritvoren pod sumnjom da je organizator kriminalne grupe koja se bavila švercom droge, ali i kod Baranina Alena Peročevića, koji je uhapšen u policijskoj akciji "Zelena milja" zbog prodaje droge.

Ranije je "Vijestima" iz spuškog zatvora rečeno da uprava preduzima brojne aktivnosti i mjere na suzbijanju sprečavanja unošenja nedozvoljenih predmeta u ZIKS. - Lica koja dolaze u ZIKS, uključujući i zaposlene, dužna su da prođu kroz detektorska vrata i da omoguće ličnu kontrolu i kontrolu svog ručnog prtljaga. Metal detektor vrata je važan segment bezbjednosti i instalirana je na glavnoj prijavnici, kao i u objektima gdje postoji potreba za takvom vrstom zaštite.

Pored ovog vida sprečavanja unošenja nedozvoljenih predmeta, u Zavodu se primjenjuju i sljedeći: video nadzor, skener, lični pretres, pretres vozila, metal detektori, pretresi soba, patrolni psi – psi tragači i sl. - pojašnjeno je tada.

Galerija

Bonus video: