Eksponati iz kolekcije Ričarda Harisa: "Smrt - autoportret"

“Potrebno je razgovarati o smrti kako bi prestala da bude tabu tema i nešto pred čime zatvaramo oči i um”
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 13:20h

Na momente užasavajuća i morbidna, a u drugim smiješna i uspokojavajuća, izložba “Smrt: autoportert” (Death: A Self-Portrait) predstavlja oko 300 eksponata - slika, crteža, lutaka i raznih artefakata iz kolekcije Ričarda Harisa, američkog trgovca umjetninama koji je prije desetak godina odlučio da se posveti umjetničkim djelima koje obrađuju temu smrti.

“Moj cilj je da pokažem ovu izložbu širom svijeta”, rekao je 75-godišnji kolekcionar.

“Potrebno je razgovarati o smrti kako bi prestala da bude tabu tema i nešto pred čime zatvaramo oči i um”, naveo je on.

Najjezivija djela su svakako crteži njemačkog umjetnika Ota Diksa

Među izloženim eksponatima nalaze se predmeti iz raznih zemalja, od Japana, Indonezije i Nepala, do SAD i Meksika. Cilj izložbe je da pokaže kako se ljudi u različitim kulturama suočavaju sa neizbježnim.

Ričard Haris sa svojim eksponatima

Najstariji eksponat je Nirnberška hronika, ilustrovana adaptacija Biblije iz 1493. koja je otvorena na stranici na kojoj je slika skeleta koji frenetično plešu nad otvorenim grobom.

Najjezivija djela su svakako crteži njemačkog umjetnika Ota Diksa koji su nastali u vrijeme kada se kao vojnik nalazio na frontu tokom Prvog svjetskog rata, a koji su inspirisani Gojinim i Kaloovim radovima.

Posjetioci će, takođe, moći da vide i nekoliko djela savremenih umjetnika, poput ogromnog “svjećnjaka” britanske umjetnice Džodi Keri koji je sastavljen od 3.000 gipsanih kostiju. Izložba, koja se održava u galeriji “Welcome colection”, koja istražuje veze između medicine, života i umjetnosti, biće otvorena do 24. februara.

Galerija

Bonus video: