Liza Si: Tajni ženski jezik postoji već vjekovima

Liza Si, novinar i pisac američko-kineskog porijekla, rođena je 1955. u Parizu, ali je odrasla u Los Anđelesu
277 pregleda 0 komentar(a)
Lisa Si, Foto: Lisasee.com
Lisa Si, Foto: Lisasee.com
Ažurirano: 17.11.2012. 13:36h

Roman “Sniježna latica i lepeza tajni” američke spisateljice Lize Si priča je o devetnaestovjekovnoj Kini, kada je bio običaj da se djevojčicama vezuju stopala i da one odrastaju i žive skrivene od tuđih pogleda, skoro sasvim izolovane.

Žene iz zabačene Provincije Huenan otkrile su način da prekrate samoću – izmislile su tajni pisani jezik nu šu, kojim su međusobno komunicirale mimo znanja muškaraca. Neke od njih su njegovale i doživotne, veoma čvrste veze sa svojim laotung – srodnim dušama: dvije djevojčice bi sastavile ugovor o laotung prijateljstvu i držale bi ga se do smrti.

Poruke na nu šuu su ispisivale na lepezama i vezle na maramicama, i tako sa svojim srodnim dušama dijelile svakodnevicu, nade i snove. Za razliku od ugovorene, bračne veze, laotung veza se zasnivala na iskrenoj ljubavi, i u njoj nije bilo mjesta za treću osobu.

"Prvi put sam čula nu šu 1999, kada sam u listu Los Angeles Times čitala prikaz knjige o istoriji vezivanja stopala"

Roman Lize Si “Sniježna latica i lepeza tajni” je priča o ženskom prijateljstvu između Lili i Sniježne Latice, njihovom odrastanju, stasavanju i bračnom životu. Roman je prevela Tijana Parezanović, a izdavač je “Čarobna knjiga”.

Liza Si, novinar i pisac američko-kineskog porijekla, rođena je 1955. u Parizu, ali je odrasla u Los Anđelesu. Njene knjige su inspirisane Los Anđelesom i kineskom tradicijom. Za romane “Sniježna latica i lepeza tajni” i “Djevojke Šangaja” dobila je i zvanično priznanje Azijsko-pacifičke nagrade za književnost. Za svoje aktivnosti u okviru istorije i kineske tradicije dobila je brojne nagrade i priznanja. Živi i radi u Brentvudu, u Kaliforniji.

Na početku razgovora za “ART Vijesti” Liza Si je govorila kako se prvi put susrela sa tajnim šifrovanim pismom koje su koristile samo žene i koje postoji preko hiljadu godina.

"Tako često možemo čuti da u prošlosti nije bilo žena pisaca, umjetnica, istoričarki, glavnih kuvarica, i taj popis je sve veći"

"Prvi put sam čula nu šu 1999, kada sam u listu Los Angeles Times čitala prikaz knjige o istoriji vezivanja stopala. To je bio samo kratko spominjanje na tri ili četiri stranice, ali pomislila sam, kako je to moglo da postoji, a da ja ne znam o tome? Radila sam na drugoj knjizi. Ali, bila sam iznenađena. Pregledala sam na Internetu.

U to vrijeme tamo nije bilo puno podataka o nu šu. (I sada ih postoji vrlo malo). Trebalo mi je dugo vremena prije nego što sam shvatila da bih mogla da napišem roman o nu šu. Pročitala sam sve te akademske tekstove koje su napisali naučnici, pa sam otišla u jugozapadnu pokrajinu Hunan da naučim ono što sam mogla.

Ono što sam otkrila bilo je da su naučnici - sjajni kao što jesu - uvijek činili da izostave emocije svojstvene tajnom jeziku. To je nešto što su koristile stvarne žene koje su imale stvarne emocije. Mislila sam da će roman biti najbolji način da se to istraži".

Radnja Vašeg romana “Sniježna latica i lepeza tajni” se odvija u ruralnim djelovima Kine u 19. vijeku. Možete li nam opisati istorijsku pozadinu ove knjige?

"U dobi od sedam godina, djevojčicama su noge povezivane. (Idealna veličina bila je samo tri inča kada se završi rast.) Od tada, pa do udaje u drugo selo, u dobi od sedamnaest godina, ona je živjela na spratu u sobi sa samo jednim prozorom.

Pošto ode u dom svoga muža, ona provodi ostatak svog života u sličnoj sobi na spratu, opet samo s jednom prozorom sa koga je posmatrala svijet. Dakle, od doba od sedam godina do njihove smrti, te žene su živjele kao virtuelne zarobljenice – sputane, vezanih nogu i nepismene u muškoj pismenosti".

Vaše junakinje su razvile tajni kod za komunikaciju među ženama: nu shu (“žensko pisanje”). Šta nam možete reći o tom tajnom kodu ili jeziku?

"Tako često možemo čuti da u prošlosti nije bilo žena pisaca, umjetnica, istoričarki, glavnih kuvarica, i taj popis je sve veći. Naravno da su žene radile takve stvari, ali taj rad je izgubljen, zaboravljen ili namjerno prikrivan. Nu šu, s druge strane, bio je primjer nečega što su žene izmislile, koristile i čuvale u tajnosti hiljadu godina.

"Čak i u samoći, žene su čeznule da se izraze i pronađu utjehu kod drugih žena u identičnim okolnostima"

Niko ne zna pravo porijeklo nu šu, ali se vjeruje da ga je izmislila mlada djevojka iz provincije Hunan, izabrana da postane careva konkubina. Mislila je da će živjeti život privilegija. No, ona je bila loše pripremljena za svoju samoću i intrige koje su je okruživale unutar palate.

Kako bi iskreno pisala pisma kući, majci i sestrama o svom iskustvu, ona je izumila kod. To je jedini pisani jezik pronađen u svijetu koji su koristile isključivo žene. To me je zaprepastilo i moram reći da sam postala potpuno opsjednuta".

Je li taj jezik bio privilegija i nužnost žena koje su ga govorile?

"Čak i u samoći, žene su čeznule da se izraze i pronađu utjehu kod drugih žena u identičnim okolnostima. One su koristile nu šu pri pisanju pisama, priča i pjesama. On je bio “skriven” u vezu, tkanju, na slikama lepeza. Žene su pisale o svojim radostima, kojih je bilo malo, i njihovim patnjama, kojih je bilo mnogo.

Jedna od njih je da je postojala kurtizana koja je umotavala noge dok je plesala

Ali da odgovorim na vaše pitanje direktnije, mislim da je bio i privilegija i nužnost. Bio je privilegija u smislu da su naučile tajni jezik, zbog koga je porastao njihov status. Bio je nužnost u smislu da svi treba da imamo način za komunikaciju - da podijelimo naše živote sa drugima, naše tuge, naša stremljenja, naše želje.

Nu šu je pružio ženama način da komuniciraju jedne sa drugima".

U Hunan okrugu i dalje postoji nu šu, zar ne? Koji je razlog da je jezik preživio uprkos vjekovima?

"Iako je kineska vlada promijenila svoju poziciju prema nu šu i iako postoji nova nu šu škola u Jangjong okrugu, jedva bih mogla reći da jezik služi istoj svrsi kao što je bio u prošlosti. Danas žene uče jezik kako bi mogle igrati narodni ples ili da naprave korpu.

Više ne postoji ta emocionalna veza, jer ako žena želi da govori o svom životu, ona može izaći, susresti se sa prijateljicom i razgovarati na trgu uz šoljicu čaja".

Koja je svrha vezivanja stopala djevojčicama u Kini? Do kada se zadržao taj običaj?

"Postoje mnoge teorije o tome kako je ta praksa počela. Jedna od njih je da je postojala kurtizana koja je umotavala noge dok je plesala. Očigledno je da nije bila polomila kosti, inače ne bi bila u stanju da pleše. Ipak, rečeno je da je izgledala kao da ima male lisičje noge dok je plesala.

Ona je postala izuzetno poznata po tome i svi su muškarci željeli da je vide. Uskoro su druge kurtizane povezivale svoje noge. Sada su svi muškarci željeli da vide njih. To je dovelo da mnogo žena kažu kineski ekvivalent “Kako ću Harija privesti kući?” Tako je vezivanje stopala napravilo skok od kulture kurtizane do kulture fino odnjegovanih žena.

Vezivanje stopala nije bilo teško istražiti. Ono što je bilo teško jeste da sebe stavim u sobu sa Lili, Prekrasnom Mjesečinom i Trećom Sestrom, kada su imale povezane noge. Uvijek me je čudilo kako majka to može da uradi svojim kćerima.

Mislim da je najteže razumjeti - kako je majka mogla nanijeti takvu strašnu bol svojoj kćeri

Ovo pitanje je ostalo sa mnom. Htjela sam sagledati vezivanje stopala sa majčine tačke gledišta, to je ono što sam učinila u knjizi “Paviljon božura”.

To i dalje ne objašnjava zašto je to trajalo tako dugo - hiljadu godina! Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, to je bio izvanredan ekonomski statusni simbol za muškarce. Muškarac bi mogao reći: “Ja sam toliko bogat, pogledajte, mogu imati ženu s vezanim stopalima”, što znači da ona ne mora da radi.

Ili, “Ja sam toliko nevjerovatno bogat da čak i moje sluge imaju vezana stopala”. To je bio izuzetno bogat čovjek. Drugo, muškarci su muškarci, tako da tu postoji cijela seksualna komponenta s vezanim stopalima. Sve što ste mogli zamisliti da su oni učinili s tim vezanim stopalima, učinili su, i još mnogo više.

Ali, još uvijek nije objašnjeno zašto je to trajalo tako dugo. To je bilo nešto što je majka činila svojoj kćeri. Tako je bilo vjekovima. Mislim da je najteže razumjeti - kako je majka mogla nanijeti takvu strašnu bol svojoj kćeri. Ona je to učinila zato što je to jedna stvar koju je mogla učiniti da bi eventualno dala svojoj kćeri bolju šansu u životu.

Ako je ona mogla podariti svojoj kćeri par savršeno vezanih stopala, onda bi se možda njena kći udala u bolju porodicu i imala bolji život. Ako je to bio jedini način da pomogne kćeri, da li bi ste vi učinili isto?"

Išli ste u Kinu radi istraživanja za roman “Sniježna latica i lepeza tajni”. Boravili ste u okrugu Ksijanđin. Možete li nam reći svoje utiske?

"Prvo, odmah me je dirnula otvorenost ljudi. Moja porodica govori kantonski i ja sam studirala mandarinski, ali to je bio hunan i svako je govorio hunan dijalekt (i on se mijenja od sela do sela), tako da sam imala tumača. U SAD-u, vi uvijek najprije pokucate na vrata i čekate da vas pozovu unutra.

Gledamo filmove zajedno, idemo u šetnje, ručavamo i razgovaramo, razgovaramo, razgovaramo

Moj tumač, slijedeći lokalne običaje, samo bi ušao u tuđe kuće bez kucanja. Na taj način, razgovarali smo s ljudima dok su prali odjeću u kanti na podu, hranili bebu, ili pripremali obrok. To je bilo veoma neformalno i ugodno. Ljudi su željeli da razgovaraju o svemu i svačemu.

Drugo, bilo je tiho. Provela sam puno vremena pješačeći od sela do sela. Nije bilo čak ni aviona da se čuju kako lete visoko. Ja jednostavno ne vjerujem da postoji mnogo mjesta na svijetu gdje se tako može pobjeći od savremenog svijeta.

Treće, i najvažnije, imala sam susret sa Jang Huangjui. Ona je još uvijek bila veoma britka i zabavna. Njena memorija je odlična i ona je imala velike priče o svom životu, posebne običaje jedinstvene na tom području, i nu šu.

Kao najstarija živa govornica nu šu, ona je primjer žive istorije. Smatram jednim od vrhunaca svog života to što sam provela vrijeme s njom".

Da li drevni pojam laotong, ili “srodna duša” ima neki ekvivalent u savremenom svijetu?

"Apsolutno. Najbolji prijatelji! Gledamo filmove zajedno, idemo u šetnje, ručavamo i razgovaramo, razgovaramo, razgovaramo. Mi dijelimo naše živote, ponekad govoreći našem najbliskijem prijatelju stvari koje nikada ne bismo rekli mužu, majci, ili nekom od naše djece. To je posebna vrsta intimnosti i ne postoji drugdje u našim životima".

Ovaj roman se može čitati i kao istorijska drama, ali i kao istorija ženskog prijateljstva i izdaje zbog ponosa i ljubavi. Koja je interpretacija vama najbliža?

"Nijesam baš zainteresovana za ženske odnose, već tačnije za ono što ja nazivam tamnom sjenkom ženskih odnosa. Puno sporednih priča su na tragu, znate, tri prijatelja dolaze na generacijsko okupljanje i sve tajne izlaze na površinu. Mislim da sve žene imaju prijatelja koji ih u nekom trenutku odbaci ili ih izda ili duboko razočara.

"U sebi imam jednu osminu kineske krvi po očevoj porodičnoj strani"

A, u isto vrijeme sve žene imaju prijatelja koga su odbacile ili izdale ili povrijedile na neki način. To je univerzalno u ženskim prijateljstvima. Vi ćete reći prijatelju - žene će reći prijatelju nešto što neće reći svom momku, mužu, majci, djeci. Ta vrsta intimnosti može vas ostaviti otvorenim za povredu i izdaju.

Mislim da svi mi imamo ljude – kojih se držimo i kažemo im: “Oh, ti ćeš biti moj najbolji prijatelj cijelog života”, ali to ne funkcioniše uvijek na taj način. Ljudi dolaze i odlaze iz naših života, a pravi test prijateljstva jeste da li možete nastaviti gdje ste stali kad ste se zadnji put vidjeli".

Da li imate neke lične veze s Kinom, s obzirom na to da su mnoge od Vaših knjiga tematski povezane s ovim područjem?

"U sebi imam jednu osminu kineske krvi po očevoj porodičnoj strani. Moj pra-pradjed je došao ovdje u sredinom 1860-ih da radi na izgradnji transkontinentalne željeznice. Moj pradjed je bio kum - patrijarh kineskog kvarta Los Anđelesa. Ja uopšte ne izgledam kao Kineskinja, ali sam odrasla u vrlo velikoj kinesko-američkoj porodici.

"Bila sam izuzetno dirnuta pismima koje sam dobila iz cijelog svijeta od žena (i muškaraca) raznih životnih dobi"

Imam oko 400 rođaka u Los Anđelesu, od kojih oko desetak njih izgledaju poput mene. Ono što je važno u tome je, vjerujem, da se mi identifikujemo sa ljudima sa kojima smo rasli i sa onim šta smo vidjeli. Odrasla sam posmatrajući kineska lica. Oni su bili moje ogledalo.

Govorili su mi ko sam, uprkos tome kako sam zapravo izgledala s mojom crvenom kosom i pjegama. Ja možda nemam kineski izgled, ali sve u mom životnom iskustvu jeste kinesko. To nije bio izbor. To je samo bila stvarnost".

Zašto je po Vašem mišljenju roman “Sniježna latica i lepeza tajni” toliko popularan među čitaocima u svim djelovima svijeta? Šta Vam čitaoci obično kažu o knjizi?

"Bila sam izuzetno dirnuta pismima koje sam dobila iz cijelog svijeta od žena (i muškaraca) raznih životnih dobi. Pisala sam o prijateljstvu i o tome šta se događa kada se prijateljstvo raspadne. Smatrala sam da pišem o nečemu jedinstvenom za mene, ali ispada da smo svi mi napustili ili izgubili nekoga.

Osjećanja o tome su duboka i traju doživotno".

Vaša knjiga “Sniježna latica i lepeza tajni” je adaptirana u film. Koliko je film uhvatio duh Vaše knjige? Je li film vjerna kopija romana?

"Dio koji je istinit u knjizi je apsolutno tačan u filmu. Jedna od scena koju najviše volim u filmu temelji se na poglavlju pod nazivom “Pismo uvrede”. Žene koje su koristile nu šu često su se okupljale na svadbama i drugim proslavama da na tajnom jeziku razmijene priče, pisma, pjesme.

U romanu, mogla sam samo opisati da su pjevale. U filmu, Vejn Vang, režiser, angažovao je stručnjake za nu šu, tako da scena u kojoj zapravo možete čuti nu šu, zvuči kao da je pjevanje. To je predivno. Vejn Vang je takođe dodao savremenu priču o prijateljstvu u Šangaju danas. Taj dio nema veze s knjigom.

"Svi pisci govore da pišu o onome što znaju, a ovo je to što ja znam"

Mislim da će se nekim ljudima veoma dopasti ovaj dio. To će dati ljudima širom svijeta pravi smisao onoga kakav je Šangaj danas. Čak i u Kini, postoje mnogi ljudi koji nikada nijesu bili u Šangaju.

Za neke gledaoce u Kini, kladim se, dijelovi filma koji se dešavaju u prošlosti činiće im se vrlo poznatim, dok će im djelovi iz današnjice izgledati čudno. U isto vrijeme, sigurna sam da će se mnogi ljudi u Kini vezati više za modernu priču, a manje za priču iz prošlosti. Koja će vam se priča svidjeti više zavisi od toga gdje živite i kakvo vam je životno iskustvo.

Američka i kineska strana

"Svi pisci govore da pišu o onome što znaju, a ovo je to što ja znam. A kad ne znam nešto - nu šu, na primjer - volim da saznam sve što je moguće o tome, a potom da unesem moj senzibilitet u tu temu. Pretpostavljam da sam u pokušaju da to izrazim, u mnogočemu zahvatila dvije kulture.

Pokušala sam da iznesem u mom radu ono što znam iz obje kulture. Nemam načina da saznam da li je to istina ili ne, ali možda je moja američka strana u mogućnosti da otvori prozor ka Kini, dok me kineska strana čini sigurnom da je ono što pišem istina o kineskoj kulturi.

Drugim riječima, ono što ja stvarno želim je da čitaoci shvate iz mojih knjiga da svi ljudi na planeti dijele opšta životna iskustva - zaljubljivanje, udaja, ženidba, rađanje djece, umiranje - i dijele zajedničke emocije: ljubav, mržnju, pohlepu, ljubomoru. To su univerzalije, razlike su u pojedinostima običaja i kulture.

Bonus video: