INTIMNO

Bolni raskid veze: Nikako ne krivite sebe!

Birajte da volite onu osobu koja je slična vama i koja razumije vaš jezik ljubavi.
273 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 19:21h

Gotovo rijetko se dešava da odnos ljubavi prestane istovremeno. Uvijek je jedan partner taj koji je više nezadovoljan i koji je prvi prestao da voli. Kada dođe do raskida, tada se ona druga strana koja je ostavljena, suočava s činjenicom da još uvijek voli bivšeg partnera.

Postoje dvije opšte kategorije reakcija na našu sudbinu:

1. mirno prihvatanje stvari iz kojeg proističe kreativna borba i

2. nemoćna, ljutita osujećenost.

Prva mogućnost je jedina koja daje smisao i cilj našem životu.

Mi imamo slobodu izbora u pogledu svega što nam nudi naša sudbina. Naše reakcije su naš izbor i iz njih proističu posljedice. Kada nekog ostavi voljena osoba, postoje dva izbora: može prihvatiti nove činjenice, pustiti partnera i potražiti novog ili može nastaviti i dalje da voli partnera.

Nažalost, nekad osoba koja je ostavljena, potpuno odbacuje mogućnost da je stvarno došao kraj odnosa i postaje opsjednuta ciljem da povrati partnera.

Ove osobe pogrešno vjeruju da se ljubav uvijek može obnoviti. Pokušavaju sve samo da partner promijeni sliku o njima i odluku, što često samo stvara kontraefekat i nanovo povređuju sebe.

Oni koji se odluče da puste partnera predstoji im period tugovanja. Optimalno vrijeme tugovanja je 6 sedmica. Kada se potiskuje tugovanje, koči se razvezivanje.

Tada osoba ili dalje voli bivšeg partnera (opsesivno misli, snovi) ili poprima neki drugi oblik kao što je prezir, mržnja i želja za osvetom, dokazivanjem i tako vezana biva nepripremljena za nove ljubavi.

Savjet: Koliko god da vam je veza trajala: nekoliko dana, sedmica, mjeseci ili godina, ne krivite sebe. Svi imamo potrebu da volimo i da budemo voljeni. Ne gubite nadu i vjeru u ljubav.

Birajte da volite onu osobu koja je slična vama i koja razumije vaš jezik ljubavi.

“Kada čovjek dublje zagleda u dušu svijeta, lako shvati da na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo da je to nasred neke pustinje ili nasred nekog velikog grada i kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste, sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj i samo postoji taj trenutak”. (Iz “Alhemičara”, Paula Koelja).

Srećno!

Kako da prevaziđem ljubomoru?

Pitanje: Voljela bih mi pomognete savjetom kako da prevaziđem ljubomoru. Unaprijed sam vam zahvalna. Zabrinuta

Odgovor: Uporni problemi - oni koje je stvarno teško riješiti uglavnom su 80 odsto vezani za prošlost i samo 20 odsto vezani za sadašnjost. Kalupi postavljeni u našem djetinjstvu imaju ogroman efekat na naše kasnije veze i ako toga često uopšte nismo svjesni. Razmislite o svom djetinjstvu, koliko ste dobijali pažnju, da li je bilo puno ili nedovoljno? Od koga ste dobijali pažnju i od koga vam je nedostajala? Kako se vaš partner uklapa u taj model? Šta je to što od partnera tražite, a ne dobijate? Da li tražite na adekvatan način? Koliko volite i prihvatate sebe? Ovo su neka pitanja koja će vam pomoći da nađete uzrok problema i prevaziđete ljubomoru.

Pitanja za našu saradnicu, možete poslati na e-mail ljubavni.odnosi@gmail.com