Kesten: Bogat izvor energije

Od kestena se mogu spremati supe, čorbe, pirei, dodaci jelima, poslastice, džem. Ovdje se najčešće jede kuvan ili pečen.
200 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 19:28h

Mlada dama mi je došla na konsultacije za ishranu. Kaže voli kesten, ne zna da li smije da ga jede, jer hoće da smrša. Kažem, volim ga i ja. I ne trpim, nego jedem. Zbog njegovih kvaliteta, šteta ga je propustiti.

Kesten je hrana, kaže literatura. To je jedna od prvih namirnica koje je čovek jeo. Iz Kine i Japana su ih rimske legije donijele u Evropu. Castanea sativa, iz porodice orašastih plodova, rođak lješnika, oraha i badema.

Razlikuje se od njih po tome što ima mnogo manje masnoća, a mnogo više skroba i nešto što oni nemaju – vitamin C.

Po sastavu, najveći dio čini skrob, a znatno manje šećeri, pa bjelančevine i masti; ostalo je voda.

Od vitamina su tu oni iz grupe B, naročito B1, vitamin A i ranije pomenuti vitamin C.

Minerali: najviše ima kalijuma i fosfora, a tu su i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar, mangan.

Natrijuma ima malo, tako da je ovo poželjna hrana za oboljele od bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti.

Ono što kesten nema, a što mu je plus je gluten; zato je pogodan za osobe koje imaju celijakiju (intoleranciju na gluten). Još jedan „pozitivni nedostatak“ kestena je odsustvo holesterola; kada se to uklopi sa obiljem biljnih vlakana, prisustvom nezasićenih masnih kiselina (oleinska i palmitooleinska), dobijamo efikasno sredstvo za regulaciju nivoa holesterola u krvi.

Interesantno – pitomi kesten raste u šumi, a divlji u našoj blizini, u gradskim parkovima. Za ishranu se koristi pitomi kesten, dok je divlji, iako vrlo ljekovit, gorak. U njemu su flavonoidi, kumarini, saponozidi i zato ima značajno mjesto u farmaciji za liječenje oboljenja vena (proširene vene, hemoroidi, tromboflebitis).

Od kestena se mogu spremati supe, čorbe, pirei, dodaci jelima, poslastice, džem. Ovdje se najčešće jede kuvan ili pečen. Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i duplo više ugljenih hidrata nego kuvani. Kuvani kesten sadrži više minerala.

Njegovo brašno je zbog lake probavljivosti pogodno za ishranu iscrpljenih, starih i djece.

Kesten povećava baznost krvi, što ga čini poželjnim u ishrani oboljelih od reumatskih bolesti i gihta.

Nadam se da će globalizacija učiniti svoje i da će nam druge kuhinje omogućiti uvid u sav potencijal kestena.

On je tako mali, a tako energičan!

Do tada, iskoristite jesenje veče... vatreno lišće pod nogama... fini miris pečenog kestena vodi vas do prodavca koji vam predaje topli fišek u ruke.

Zadovoljstvo je mnogo veće od male nelagodnosti - crnih prstiju.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: