Vježbanje: Za početak tri puta nedjeljno

Trening treba da traje prosječno sat do sat i po. Iako možda to izgleda malo, budite sigurni da je sasvim dovoljno ako se pridržavate prethodnih preporuka.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 20:58h

Uvijek se postavlja pitanje koliko puta trenirati. Najbolji program za početak je – tri puta nedjeljno. Između dva treninga mora proći 48 sati, što bi trebalo biti dovoljno za odmor i oporavak. U tom periodu mišići će se dovoljno odmoriti, dopuniti potrebnim hranljivim materijama za rast mišićnih vlakana i pripremiti za napore sljedećeg treninga.

Isto tako ne bi smjelo proći više od 96 sati (4 dana) između dva treninga, jer se time gubi kontinuitet i mišići bi mogli previše da se opuste, a metabolizam uspori (osim ako smo se povrijedili).

Dakle, svaki drugi dan odradimo cijelo tijelo i zatim mu sljedeći dan damo dovoljno odmora, osim vikenda kada imamo dva dana (subota i nedjelja).

Sljedeći dan nakon treninga je normalno osjećati lagano zatezanje i malo bolova u mišićima, to je samo znak da smo ih podstaknuli na rast i da je trening bio dovoljno intenzivan.

Trajanje treninga

Trening treba da traje prosječno sat do sat i po. Iako možda to izgleda malo, budite sigurni da je sasvim dovoljno ako se pridržavate prethodnih preporuka. Ništa pozitivno se ne događa ako trenirate duže, jer ako vam to nije dovoljno vremena onda vrijeme negdje gubite; ili imate previše serija, previše vježbi, odugovlačite sa “bespotrebnom pričom”. Vrijeme treninga nije ono koje provedete u prostoru za vježbanje, nego ono u kojem intenzivno trenirate, sve druge aktivnosti neka budu prije ili poslije treninga.

Dakle, probajte se organizovati i rezultati neće izostati. Ne zaboravite: svakom programu, bilo treninga ili ishrane, treba tri mjeseca da pokaže da li je i koliko djelotvoran na vama.

Nijedan uspjeh ne dolazi brzo. On je rezultat upornog i pametnog rada. Dajte sebi samo tri mjeseca treninga i uvjerićete se šta sve vaše tijelo može.

Bonus video: