“Jadran” u konkurenciji za nagradu “Mies Van der Rohe”

“Nastojanja autorskog tima su bila da novi bazen u Herceg Novom bude civilizovani znak njegovog redefinisanog urbaniteta"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 15:13h

Projekat bazena “Jadran” na hercegnovskom Škveru, koji je uradio Studio Grad, nominovan je za najveću arhitektonaku nagradu Evrope - Mies Van der Rohe. Autori projekta su dr Veljko Radulović, Branislav Gregović i Đorđe Gregović.

Nagrada nosi ime poznatog njemačkog arhitekte, jednog od utemeljivača revolucionarnog pokreta moderne, a dosadašnji laureati su najpoznatija arhitektonska imena i biroi iz čitave Evropske unije. Međunarodni selektori su nakon oštre selekcije projekat nominovali za nagradu, čime su autori već ostvarli vrlo referentan internacionalni uspjeh.

“Kandidovanjem za nagradu bazen 'Jadran' na Škveru dobija prepoznatljivu tačku na evropskoj arhitektonskoj mapi”, kazao je odgovorni projektant Veljko Radulović, izražavajući zadovoljstvo što je na ovaj način prepozant i vrednosno verifikovan napor da se projektom bazena logično i brižljivo zadovolje teški programski i urbanistički zahtjevi u vrlo složenom ambijnentu novskog Škvera.

“Svaka urbana promjena u arhitektonski i socijalno osjetljivim prostorima primorskih gradova, a posebno one intervencije koje mijenjaju ustaljene navike, u početku se doživljava sa dosta nepovjerenja. Međutim, svakom procesu građenja i mijenjanja urbane fizionomije je potrebno vrijeme. Ponekada ono nije kratko, ali se na kraju vrednuje rezultat, i mislim da on ovog puta nije izostao. Dakle, potvrđuje se da je za kvalitetnu arhitekturu pored profesionalnosti, potrebno strpljenje, dobra namjera i naravno entuzijazam!”, objašanjava Radulović.

Studio Grad

“Bazen-Jadran na Škveru izgrađen je u atraktivnom dijelu grada, satkanom od sunca, kamena, memorije i velikih uspjeha vaterpolo-plivačkog sporta koji su odavno postali suštinski element identiteta Herceg Novog, što je zahtijevalo naglašenu brigu o složenom kontekstu Škvera, a posebno postojećoj topografiji terena i vizurama koje se pružaju na ukupan akvatorijum ulaznog dijela Bokokotorskog zaliva. Težnja je bila da se one očuvaju, što podrazumijeva da objekat odnosno kruna njegove gornje šetnice ostane u zoni nivelete postojećeg šetališta”, ističe Radulović.

Arhitektonika i oblikovanje je zasnovano na jednostavnim geometrizovanim formama podržanim odabirom materijala, nenametljivim i usaglašenim sa složenim ambijentom Škvera. Spontano nastao koloritni motiv sa postojećih kabina, iskorišten je kao osnovni kod u definisanju izgleda objekta čime se on dodatno povezuje sa životnim navikama i vrijednostima lučkog dijela Herceg Novog.

“Nastojanja autorskog tima su bila da novi bazen u Herceg Novom bude civilizovani znak njegovog redefinisanog urbaniteta"

“Nastojanja autorskog tima su bila da novi bazen u Herceg Novom bude civilizovani znak njegovog redefinisanog urbaniteta, i čin nove prostorne emancipacije”, zaključuje Radulović.

Studio grad projektovao je veliki broj objekata različite namjene i dobitnik je preko deset nagrada na domaćim i međunarodnim arhitektonsko-urbanističkim konkursima. Učešće i nagrade na mnogobrojnim internacionalnim konkursima prilika su za afirmaciju projektantskih načela Studija Grad i istovremeno za afirmaciju arhitekture Crne Gore. Studio je aktivan u evropskoj arhitektonskoj publicistici kao i na značajnim stručnim izložbama poput Salona arhitekture u Hamburgu i Minhenu.

Bonus video: