Marković: Nije mi jasno zašto su mašine išle ka Mojkovcu

On je na saslušanju rekao da mu nije jasno zašto je Kašiković to uradio, objašnjavajući da je njegov kolega bio poznat kao “osoba koja mijenja odluke”
254 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 08:37h

Građevinski tehničar novosadske firme ZGOP Veljko Marković, kazao je tužiocu da se njegov pokojni kolega, inženjer Ranko Kašiković, na dan tragedije, mimo dogovora, sa mašinama na pruzi, uputio ka Mojkovcu.

On je na saslušanju rekao da mu nije jasno zašto je Kašiković to uradio, objašnjavajući da je njegov kolega bio poznat kao “osoba koja mijenja odluke”.

Normalizovan željeznički saobraćaj između Bijelog Polja i Mojkovca >>>

Marković i radnici željeznice, otpravnik poslova u Mijatovom kolu Golub Dulović i otpravnik poslova u Mojkovcu Novo Rosić privedeni su zbog sumnje da su izazvali tragediju, u kojoj su poginuli Kašiković i njegov kolega Goran Gavrić, dok je 46 putnika povrijeđeno.

Do nesreće je došlo kada su se direktno sudarili lokalni putnički voz i građevinska drezina u tunelu u mjestu Rudnica, na pruzi od Mojkovca ka Bijelom Polju.

Sudar je uslijedio samo tri minuta, nakon što je mašinovođa lokalnog voza dobio zeleno svjetlo da iz mojkovačke željezničke stanice krene ka tunelu.

Marković je juče objasnio da je posao rekonstrukcije pruge na tenderu dobila firma iz Bolonje, a da je njegovo preduzeće ZGOP angažovano kao podizvođač.

On je kod tužioca kazao da je na dan nesreće odgovorni rukovodilac radova Nebojša Đogović bio slobodan i da ga je mijenjao njegov zamjenik, pokojni Kašiković, koji je rukovodio poslom.

On je ispričao da su kritičnog dana izvodili radove na dionici pruge Mijatovo kolo - Mojkovac, i da su bili podijeljeni u dvije grupe.

Jednom je rukovodio Marković, a drugom Kašiković.

Marković je rekao da je grupa, kojom je rukovodio Kašiković, oko 10 časova otišla u ukrsnicu Mijatovo kolo, da bi tamo sačekala zatvaranje pruge.

“Kad je prošao brzi voz na relaciji Podgorica - Beograd, a to je bilo negdje oko 12 časova, pristupio sam zatvaranju pruge oko 12,20 časova”, kazao je Marković, ispričavši detaljno postupak zatvaranja pruge.

On je kazao da su se tada dogovorili da, po završetku radova, Kašiković svoju grupu povuče do Mijatovog kola, a da se njegova grupa vrati za Mojkovac.

“Postupio sam po dogovoru i sa grupom se vratio u Mojkovac. Otpravniku vozova sam potpisao da je pruga slobodna i da su se sve mašine vratile u Mojkovac, dok su se one iz ukrsnice Mijatovo kolo vratile u tu stanicu i to dva bagera pobijačica, a ostale mašine su iz meni nepoznatih razloga krenule za Mojkovac. Nejasno mi je zbog čega je Kašiković promijenio odluku i krenuo sa dijelom mašina prema Mojkovcu, a ne prema Mijatovom kolu, kako je bilo ranije dogovoreno”, ispričao je Marković.

“Ni sada mi nije jasno zašto je Kašiković dio mašina poslao u stanicu Mojkovac..."

Objasnio je da je prugu otvorio u 17.40 časova, nakon čega je otpravnik pustio u saobraćaj putnički voz koji je išao iz pravca Podgorice prema Bijelom Polju.

“U tom momentu, dok sam se nalazio kod otpravnika vozova kod koga ima radio veza, čulo se da neko komunicira. Čuo sam kada je rečeno - 'odoše i oni' ili 'ulaze i oni'... U tom momentu shvatio da su u pitanju ovi ljudi iz druge grupe. Rekao sam otpravniku da zove dispečera da isključi napon, što je on i uradio, ali je bilo kasno”, ispričao je Marković.

Rekao je da je, prije puštanja voza u saobraćaj, otpravnik vozova u Mojkovcu pitao kolegu u Mijatovom kolu - jesu li se sve mašine vratile, a da mu je ovaj odgovorio da su se vratile na prvi kolosijek.

Kazao je da ne zna da li je ovaj rekao da su se vratile sve ili samo neke od mašina.

“Ni sada mi nije jasno zašto je Kašiković dio mašina poslao u stanicu Mojkovac... Znajući ga kao osobu koja je znala da mijenja odluke, pretpostavljam da je u zadnjem momentu donio odluku drugačiju od one koju smo ranije dogovorili”, kazao je Marković na saslušanju kod tužioca.

Otpravnici Rosić i Dulović kod tužioca, prema informacijama “Vijesti”, nijesu ukazivali na nečiju eventualnu odgovornost i propuste koji su uzrokovali tragediju, već su govorili o svojim ovlašćenjima i pravilima službe.

Žalbe zbog određivanja pritvora

Istražni sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Ivan Adamović, postupajući po naredbi za sprovođenje istrage, donio je sinoć rješenje o određivanju pritvora do 30 dana Markoviću, Duloviću i Rosiću.

Na tu odluku, žalbu će, kako je “Vijestima” rečeno, podnijeti advokati osumnjičenih Luka Brajković, Radojica Đurović i Jelena Đalović.

Ignorisali crvenu lampicu

U nalogu za pokretanje istrage piše da su otpravnici vozova krivi, jer su dali pogrešne signale i znake, zbog čega je došlo do željezničke nesreće. U rješenju se navodi da su Dulović i Rosić postupili suprotno Uputstvu za rukovanje elektrorelejnim signalno-sigurnosnim uređajima Željeznice.

Oni su, piše, isključili taster koji je upozoravao da je pruga zauzeta, smatrajući da se radi o "lažnom zauzeću", prije nego su se uvjerili da na pruzi zaista nema vozila. "Usljed čega je došlo do naleta putničkog voza, na radnu mašinu", piše u rješenju.

Marković je kod tužioca rekao da “stoji činjenica da je na aparatu kod otpravnika bila upaljena crvena lampica, koja pokazuje da je pruga zauzeta i da na njoj nešto ima”.

“Međutim, vrlo često se desi da se radi o 'lažnom' zauzeću, u kom slučaju otpravnik ima mogućnost da pritiskom na taster eliminiše to lažno zauzeće. Ne mogu se izjasniti koji otpravnik je pritiskom na taster eliminisao crvenu lampicu, ali pošto sam bio u prostoriji otpravnika u Mojkovcu, lično sam vidio kada je ta crvena lampica nestala... To je meni dodatno pokazalo da je pruga slobodna”, kazao je Marković.

Galerija

Bonus video: