Prevaranti iz "turističke agencije" uhvatili maglu

Niko od prevarenih Podgoričana još nije podnosio krivičnu prijavu protiv ovog poslovnog para
122 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 16:23h

Dan nakon što su “Vijesti” pitale Britanca Džona Džejmsa i Hrvaticu Anje Jakopin - da li je tačno da u Podgorici prodaju lažne aranžmane za Tenerife i Maltu, poslovni par je nestao iz Crne Gore.

Uzalud je juče rano ujutro policija pokucala na vrata njihove firme u Podgorici tražeći njih dvoje i papire firme, ali i ugovore o primamljivim aranžmanima, koje su proteklog mjeseca prodavali Podgoričanima.

Kancelarije firme, bez ikakve reklame, a koje se nalaze u zgradi “Milić” pored restorana “Nostalgija”, bile su prazne kada su stigli inspektori...

“Vjerujemo da su nakon dolaska novinara i interesovanja za njihov rad shvatili da su raskrinkani, pa su odmah i bili spremni za bijeg. Imamo informaciju da su nestali rano ujutro”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz UP.

Policija je prekjuče dobila anonimnu prijavu da se Džejms i Jakopin bave prevarantskim poslom, pa su u srijedu veče dobili nalog od tužioca da uđu prostorije njihove firme.

Poslovni par - bio je brži...

Prijava još nema

Iako su juče “Vijesti” objavile tekst o fantomskoj agenciji, koja prodaje maglu i “ljeto na Tenerifima ili Malti”, niko od prevarenih Podgoričana još nije podnosio krivičnu prijavu protiv ovog poslovnog para.

“Vjerovatno će se u narednih nekoliko dana javiti kada shvati da je ostao bez novca”, rekao je sagovornik iz policije.

Policija vjeruje da Džejms i Jakopin nijesu uspjeli da “ojade” puno Podgoričana zbog toga što su se samo dvadesetak dana u Podgorici bavili prodajom aranžmana.

“Rano su raskrinkani pa vjerujemo da nijesu uzeli previše novca”, smatraju u policiji, koja će se i narednih dana baviti istragom o prevarantima iz inostranstva.

Policiji će bizi zanimljivo da sazna ko je i kako registrovao firmu “Prestiž marketing”, koja je u Centralnom registru Privrednog suda zavedena da je počela sa radom 17. oktobra ove godine.

Magla svuda, magla oko nas...

Magla svuda, magla oko nas...čuveni hit Josipe Lisac se savršeno uklapa u poslovni marketing odbjeglog Britanca i Hrvatice, koji su mjesecima gotovo savršeno varali lakomislene u regionu prodavajući lažne aranžmane.

Prve prevare su napravili u Hrvatskoj, a potom kada su otkriveni, posao su prebacili u Sarajevo. Ljeto su proveli u glavnom gradu BiH, a kada su prevareni tražili pomoć policije, oni su već bili napustili tu zemlju.

Nova destinacija za njih dvoje bila je Podgorica. Vjeruje se da su u proteklih mjesec održali na desetine prezentacija u restoranu “Nostalgija”, gdje su bračnim parovima nudili Tenerife ili deset dana na Malti za nevjerovatnih 440 eura za četiri osobe.

Nova destinacija za Džejms i Jakopin bila je Podgorica. Vjeruje se da su u proteklih mjesec održali na desetine prezentacija u restoranu “Nostalgija”

Klijente su vrbovali putem telefonskih anketa, gdje su ih njihovi anketari pozivali i pitali da li vole da putuju, koliko zarađuju i da li bi voljeli da im sljedeće ljeto bude nezaboravno...

Usput, anketari su bračne parove “navlačili” i pričom da će mnogi dobiti i poklone - gratis vaučere za neku od destinacija.

Princip rada je bio da Džejms i Jakopin parove ubijede da je sve sjajno i da im još iste večeri uzmu novac za ljetovanje, a zauzvrat im potpisuju fiktivne ugovore...

Neki su se odmah “upecali” na primamljivu ponudu, a neki su posumnjali da je riječ o prevarantima pa su na vrijeme tražili svoj novac nazad.

Tražiće ih Interpol

Crnogorska policija tražiće prijavljenog Džona Džejmsa i Anju Jakopin i preko baze Interpola, kako bi sa policijama u regionu razmijenili podatke o njihovim poslovima.

“Ukoliko se ispostavi da je riječ o prevarantima, koji su u regionu ali i u Podgorici varali ljude, pokrenućemo da se oni traže preko Interpola”, naveo je sagovornik “Vijesti”.

Žrtve tražili u poslovnom adresaru

Britanac i Hrvatica, za koje se vjeruje da su u proteklih nekoliko mjeseci na isti način ojadili veliki broj ljudi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, radnike za posao u Podgorici su tražili preko sajta - prekoveze.me.

Djevojka, koja se prošle sedmice javila na njihov oglas, prilikom razgovora za posao je shvatila da je riječ o nekoj prevari tako da nije prihvatila da radi za njih.

“Javila sam se na oglas za posao, a bilo nas je tog dana na razgovoru još pet-šest. U kancelariji na spratu sa zakašnjenjem pojavio se Britanac i onda više od sata pričao neku besmislenu priču, kako je to posao iz snova, kako možemo da zaradimo nevjerovatnih 800 do 1.000 eura mjesečno. Tokom te priče shvatila sam da je sve sumnjivo - firma nema reklamu, nema kancelarijski namještaj, a mi kao menadžeri za tele-ankete trebalo je da prihvatimo da radimo na procenat. Ponuda je bila da radimo četvrtkom, petkom, i vikendom od 9 ujutro do 21 sat uveče i da iz poslovnog adresara Crne Gore uzimamo brojeve telefona i pozivamo ljude”, ispričala je ova djevojka. Ona nije prihvatila posao jer je nije prihvatila uslove ali ni arogantan stav poslodavca Džejmsa, koji ih je uvjeravao kako ih očekuje sjajna zarada.

Galerija

Bonus video: