Za željezničku nesreću kod Mojkovca je najvjerovatnije kriv ljudski faktor

Osumnjičenima za tešku željezničku nesreću kod Mojkovca, Veljku Markoviću, Golubu Duloviću i Novu Rosiću, određen je pritvor od 30 dana
80 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 20:25h

Ko je kriv za željezničku nesreću u mjestu Rudnica – Mojkovac, kada su poginuli radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), i kada je 46 lica povrijeđeno.

Nadležan da pusti saobraćaj svojim potpisom bio je građevinski tehničar novosadske firme "Zgop" Veljko Marković koji je trebalo da dođe u Mojkovac i da otpravniku vozova Novu Rosiću potpiše dokument da je pruga slobodna, prenosi TV Vijesti.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

Marković je to učinio prema navodnom dogovoru sa inženjerom "Zgopa" Rankom Kašikovićem koji je poginuo u nesreći.

Jedan dio mašine je sklonjen u Mojkovac, a Kašiković je sa drugim dijelom mašine, uključujući i drezinu, trebalo da se skloni u Mijatovom kolu. Enigma koja ostaje nerazjašnjena je zašto je Kašiković odlučio da ne pođe ka Mijatovom kolu sa drezinom, već da se uputi ka Mojkovcu.

Pravila su jasna i neko je morao kontrolisati radnike iz Novog Sada >>>

I da li je navodni dogovor sa Markovićem uopše postojao. Uglavnom, dio mašine stiže u Mijatovo kolo i tada otpravniku Golubu Duloviću radnici firme Skop saopštavaju da su mašine stigle, ali drezina ipak i dalje ostaje na pruzi i niko ne zna za to.

Sa druge strane, Marković dolazi u Mojkovac kod Rosića sa zakašnjenjem od nekih desetak minuta, i on konstatuje i potpisuje Rosiću da su njemu povjerene mašine stigle u Mojkovac i sklonjene sa pruge.

Rosić: I centrala u PG bi mi rekla da pustim voz

Otpravnik Rosić zove kolegu iz Mijatovog kola Goluba Dulovića i pita ga da li su kod njega stigle ostale mašine. Kada mu ovaj to potvrđuje, Rosić donosi odluku da pusti putnički voz, uprkos upaljenoj crvenoj sigurnosnoj taster lampici koja signalizira da na pruzi postoji neka mašina. Rosić je u svojoj izjavi tužiocu pojasnio da je to sasvim normalna i uobičajena situacija kad se remontuje pruga jer ona tada i nema adekvatnu tehničku ispravnost.

Činjenicu da je zaobišao proceduru koja nalaže da se u slučaju upaljenog crvenog tastera mora kontaktirati centrala u Podgorici, Rosić pravda time da zbog višednevnih radova na pruzi, i da je pozvao Podgoricu, oni bi mu svakako dali dozvolu da pusti voz.

Prema policijskim izvorima TV Vijesti postoji velika izvjesnost da je isključivo ljudski faktor bio uzrok nesreće.

Iz policije takođe otkrivaju da je istraga usmjerene i u pravcu osvjetljavanja činjenice da su na osnovu telefonskog razgovora i po svom nahođenju otpravnici mogli dozvoliti prolazak voza.

U svakom slučaju, kada je već dao znak vozu da krene ka tunelu, Rosić sasvim slučajno čuje komunikaciju preko radio veze u kojoj Kašiković razgovara sa nekim i saopštava mu da se nalazi na pruzi.Istog časa Rosić shvata opasnost. Voz izlazi iz stanice i kreće se ka tunelu. Rosić tada trči ka dispečeru da isključi napajanje struje, ali ne stiže na vrijeme, jer čuje prasak u tunelu.

Markoviću, Duloviću i Rosiću određen pritvor

Osumnjičenima za tešku željezničku nesreću kod Mojkovca, Veljku Markoviću, Golubu Duloviću i Novu Rosiću, određen je pritvor od 30 dana.

Sudija bjelopoljskog Suda, Ivan Adamović, je nakon saslušanja odredio pritvor do 30 dana kako osumnjičeni ne bi uticali na svjedoke koji treba da budu saslušani tokom istrage.

Kako prenosi televizija Vijesti, osumnjičeni su danas iznijeli odbranu.

Radojica Đurović, advokat Dulovića, je kazao da je njegov klijent ispričao koja je njegova uloga bila i smatra da nije kriv za nesreću.

Galerija

Bonus video: