Pravila su jasna i neko je morao kontrolisati radnike iz Novog Sada

Kako iza svakog poteza postoji pisani trag neće biti teško, ako bude volje, utvrditi ko je zakazao i čijom krivicom je došlo do nesreće u mjestu Rudnica – Mojkovac
90 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 18:47h

Više stručnjaka iz crnogorske željeznice, “Vijestima” je nezvanično kazalo da su pravila ponašanja na željeznici do kraja precizna - zna se ko šta radi i ko koga mora da sluša.

Prema njihovim riječima, pisani trag ostaje iza svakog poteza, pa neće biti teško, ako bude volje, utvrditi koji pojedinac sa željeznice je zakazao i čijom krivicom je došlo do propusta i nesreće u mjestu Rudnica – Mojkovac, kada su poginuli radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), dok su 46 ica povrijeđeno.

Zbog tragičnih posljedica i zbog toga što je jasno da su propust napravili njihove kolege, koji su pustili voz, a pruga nije bila slobodna, željezničari ne žele javno da govore o ovom problemu.

Markoviću, Duloviću i Rosiću određen pritvor >>>

"Kada je riječ o planskim zatvorima pruge, kao što je ovaj, sve je precizno definisano. On se čak, pošto je planiran unaprijed, mora nalaziti i u knjižici reda vožnje. Iako je zatvor pruge unaprijed dogovoren, izvođač radova na pruzi prije svakog zatvora mora konsultovati otpravnika vozova, u ovom slučaju u Mojkovcu, da bi dobio informaciju je li zatvor odboren jer možda neki voz kasni.

Osim toga sa izvođačima radova za vrijeme zatvora stalno mora biti predstavnik željezničke infrastrukture, uglavnom saobraćajne struke, koji vodi računa o bezbjednosti saobraćaja u vrijeme zatvora”, kaže jedan od sagovornika “Vijesti”.

Predstavnik crnogorske željeznice, a ne “stranac”, mora kontrolisati bezbjednost na pruzi i komunicirati sa otpravnikom vozova.

"Neko ko radi na pruzi ne mora da poznaje propise i procedure. Zato je tu čovjek iz struke, koji vodi računa o svemu. On kao nadzorni organ upisuje u saobraćajni dnevnik otpravnika početak zatvora pruge. Kad dobije to pisano obavještenje, otpravnik je dužan da obavijesti susjednu stanicu, sa druge strane zatvorenog dijela pruge, da se pruga zatvara.

Jedno je jasno, tu ne može biti kriv neko sa strane, tu mora da odgovora i neko sa naše željeznice, jer kad neki stranci 'popravljaju' naše puteve, ne regulišu saobraćaj oni, nego naša policija”

Ipak, jedno je jasno, tu ne može biti kriv neko sa strane, tu mora da odgovora i neko sa naše željeznice, jer kad neki stranci 'popravljaju' naše puteve, ne regulišu saobraćaj oni, nego naša policija”, objašnjavaju naši sagovornici.

Osim ljudi na različitim pozicijama, čiji je osnovni posao da brinu o sigurnom saobraćaju, Željeznička infrastruktura ima na raspolaganju i elektroniku koja pokazuje je li pruga slobodna.

“Sve što se nalazi na šinama, elektonika pokazuje crvenom bojom. Ta elektronika je morala da pokaže da se u tunelu nalaze mašine. Otpravnik vozova ne mora da vjeruje ni elektonici, nego na osnovu izdatih propusnica vidi gdje su mašine, jesu li vraćene u naznačenu stanicu.

Sve što se nalazi na šinama, elektonika pokazuje crvenom bojom. Ta elektronika je morala da pokaže da se u tunelu nalaze mašine

Drobnjak jedini odgovarao za nesreću na Bioču

Mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora, kao jedini krivac za veliku želježničku tragediju, koja se dogodila 23. januara 2006. godine na Bioču, kada je poginulo 47 putnika a više od dvjesta povrijeđeno.

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Presudu je u decembru 2007. godine izreklo krivično vijeće sudije Osnovnog suda u Podgorici Branke Bošković, koje je Drobnjaka proglasilo krivim za teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, a 11 zaposlenih u Željeznici Crne Gore oslobodila optužbe da su nesavjesnim radom doprinijeli nesreći.

Niko od rukovodilaca Željeznice, a ni Ministarstva saobraćaja Crne Gore nije odgovarao.

Galerija

Bonus video: